LVMH uudisti 16 vuotta suljettuna olleen tavaratalon Pariisissa

Pandemiasta toipuvassa Pariisissa nähdään nyt muodikkaita avauksia kerrakseen.

Fashion Finland uutisoi viime viikolla, kuinka ranskalainen muotimiljardööri, luksusyhtiö Keringin perustaja François Pinault avasi pitkän odotuksen päätteeksi valtavan taidemuseon aivan keskellä Pariisia.

Vain kivenheiton päässä uudesta museosta nähdään pian myös toinen avaus – ja sitä on odotettu peräti 16 vuotta. Pariisilainen, vuonna 1869 perustettu La Samaritainen tavaratalo avataan täysin uudistettuna kesäkuun loppupuolella.

La Samaritaine tunnettiin monipuolisesta tuotevalikoimastaan ja muotitarjonnastaan, mutta 1900-luvun loppupuolella se menetti hohtoaan ja asiakkaitaan. Muoti- ja luksustuotteisiin erikoistunut suurkonserni LVMH osti tavaratalon vuonna 2001 ja sulki sen vuonna 2005. LVMH kertoi tekevänsä tavaratalosta modernin kauppakeskuksen ja luksushotellin.

Hanketta on vuosien varrella vastustettu, ja LVMH on joutunut taistelemaan oikeudessa saadakseen suojellun arvorakennuksen uudistustyöt valmiiksi.

Nyt 750 miljoonan euron projekti lähenee kuitenkin maaliviivaa, ja kesäkuussa ovensa avaavassa uudessa La Samaritainessa nähdään mediatietojen mukaan ainakin viiden tähden hotelli sekä neljä ravintolaa.Muotidokumentti Verta, hikeä ja t-paitoja palkittiin Kultaisella Venlalla

Vaate-alan epäkohtiin pureutuva Verta, hikeä ja t-paitoja -dokumentti palkittiin Kultaisella Venlalla parhaan seurantarealityn kategoriassa viime viikonloppuna. 

Susani Mahaduran (kuvassa) juontamassa 8-osaisessa dokumentissa suomalaiset muotivaikuttajat Sandra Hagelstam, Maiju Voutilainen, Joona Puhakka ja Veikko Seppälä matkustivat halpamuodin synnyinseuduille Myanmariin nähdäkseen, miten ja missä oloissa heidän muotivaatteensa valmistetaan.

Verta, hikeä ja t-paitoja on alunperin brittiläinen ohjelmasarja ja televisioformaatti. Suomalaisversion käsikirjoittaja Sirpa Leskelä palkittiin parhaan viihde- ja tapahtumasarjan käsikirjoittajan Venlalla.

Tanssii tähtien kanssa -televisiosarja palkittiin parhaan kilpailurealityn Venlalla. Ohjelma ihastutti suomalaisia tanssin ja musiikkiesitysten lisäksi loisteliailla puvuilla ja upeilla asukokonaisuuksilla viime syksynä. Mukana kilpailussa oli myös Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja Sami Sykkö.Yhteistyöuutisia: Gugguu ja Billebeino lanseerasivat lastenvaatemalliston, Marimekko ja Adidas yhteistyöhön

Suomalaiset muotibrändit tehtailevat yhteistyömallistoja kenties ahkerammin kuin koskaan. Viime viikkoina Fashion Finland on uutisoinut muun muassa laulaja Erika Vikmanin ja vaatemerkki Revoelin yhteistyömallistosta sekä muotivaikuttaja Didem Özgünin mekkokokoelmasta Ellokselle.

Kiinnostavat kollaboraatiot jatkuvat: kotimainen lastenvaatemerkki Gugguu ja lifestyle-brändi Billebeino lanseerasivat lastenmuotimalliston viime perjantaina.

Katu-uskottavuutta tavoittelevassa, punaisen ja mustan väreissä toteutetussa Billebeino x Gugguu -mallistossa nähdään muun muassa huppareita, college-asuja, pipoja ja vyölaukku.

Viime viikolla kuultiin myös superuutinen, kun Marimekko julkisti yhteistyömallistonsa urheilujätti Adidaksen kanssa. Marimekko tekee ensimmäistä kertaa urheiluvaatteisiin keskittyvän brändiyhteistyön – ja design-talon kuosit venyvät mallistosta paljastettujen kuvien perusteella erinomaisesti myös tälle uudelle markkinalle.

Näyttävillä Mari-kuoseilla väritetty sporttinen mallisto tulee myyntiin Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa kesäkuussa ja Suomessa 1. heinäkuuta.


Tony Vaccaro: Hauskanpitoa Suomessa. Helsinki 1965.


Kesänäyttelyt kalenteriin: Tony Vaccaron valokuvanäyttely Taidehallissa, Jukka Rintalalta 45-vuotisjuhlanäyttely

Museot ja näyttelytilat avautuvat – ja nyt muodin ystävillä on syitä mennä niihin piipahtamaan.

Amerikkalaisen Tony Vaccaron Elämä on ihanaa -näyttely avautuu Helsingin Taidehallissa tulevana lauantaina. Näyttelyyn on poimittu parhaita paloja Vaccaron lähes 80-vuotiselta uralta, ja pääosassa ovat etenkin elegantit muotikuvat 1950–70-luvuilta. Vaccaron muotikuvia on julkaistu useissa merkittävissä muoti- ja aikakauslehdissä ja niissä poseeraavat useat aikansa huippumallit.

Näyttelyssä nähdään kuvia myös Suomesta. Vaccaron tallentamiin nostalgisiin kuviin on tallentunut muun muassa Marimekon muotia, tunnelmia Marimekon tehtaalta sekä yrityksen perustaja Armi Ratia emännöimässä Bökarsin kartanolla Porvoossa.

Tänään tiistaina avautuu myös muotisuunnittelija Jukka Rintalan 45-vuotisjuhlanäyttely Unelmien matkassa – The way of Dreams Savonlinnan maakuntamuseossa. 

Heinäkuussa Rintalan pukuja ja maalaustaidetta pääsee katsomaan myös Aladinin kaupunkipalatsissa Haminassa, jossa esillä on yhtä aikaa paikallisen lasitaiteilijan Tamara Aladinin lasitaidetta.

Tony Vaccaro: Elämä on ihanaa -näyttely Helsingin Taidehallissa 5.6.–8.8.2021.
Jukka Rintalan juhlanäyttely Savonlinnassa 1.6.–29.8.2021 ja Haminassa 2.7.–15.8.2021.
Kuvat Le Samaritaine, Televisioakatemia ry, Billebeino, Tony Vaccaro


Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.