Muotikaupan vaikea asema ja hallituksen kaavailemat rajoitukset ovat puhuttaneet suomalaisia pitkin viikkoa. Fashion Finlandin tuore muotiyrittäjien puolia pitävä vetoomus on ollut yksi viikon näkyvistä uutisaiheista.


Muotikauppa on koronan takia historiallisen tukalassa tilanteessa. Kaikista kaupan aloista korona on iskenyt kovimmin juuri muotia myyviin yrityksiin. Muotiyrittäjät ovat painineet juoksevien kulujen, liikkumattoman varaston ja tyrehtyneen kaupankäynnin kanssa.

Suomen hallituksen kaavailemat uudet järisyttävät voimatoimet – liikkumisrajoitukset – pahentaisivat entisestään muotikaupan tilannetta.

– On täysin kohtuuton ajatus, että marketeissa voisi asioida ja ostaa vaatteita, ja samaan aikaan muotikaupoissa käynti evättäisiin. Tällaisessa tilanteessa kilpailu ei olisi millään muotoa oikeudenmukaista, sanoo Fashion Finlandin hallituksen puheenjohtaja Andreas Ögård.

Samalla kun valtio on rajoittanut muotikauppiaiden toimintamahdollisuuksia, tukea ei ole juuri ollut tarjolla. Valtion myöntämää kustannustukea on saanut vain prosentti kaikista suomalaisista muotikaupoista, vaikka suomalaisen vaatekaupan myynti on supistunut vuodessa lähes 600 miljoonaa euroa, ja yli 200 muotialan myymälää on jo sulkenut pysyvästi ovensa.

– Tukia tarvitaan ja ne tarvitaan heti. Uusia sulkutoimia suunnittelevan valtion on varmistettava, että yrityksillä on rahaa maksaa laskunsa, linjaa Ögård.

Tiistaisessa vetoomuksessaan Fashion Finlandin hallitus vetosi Suomen hallitukseen vaatimalla muotikaupalle selkeää toimintaohjeistusta ja välitöntä tukea. Samalla Fashion Finland vaati, että ulkonaliikkumiskielto otetaan käyttöön vasta aivan viimeisenä keinona.


Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja Sami Sykkö keskusteli muotikaupan tilanteesta tänään MTV:n uutisaamussa.


Vetoomus on kerännyt huomattavan määrän medianäkyvyyttä pitkin viikkoa. 

Helsingin Sanomat kirjoitti eilen keskiviikkona, kuinka Fashion Finland vaatii hallitukselta määräystä myymälöiden sulkemisesta, jos ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan. Samalla muotiyrittäjille halutaan suoria tukia ravintola-alan tapaan – ilman pitkiä hakuprosesseja ja tukien odotusaikoja.

Muotialan asia pääsi näkyvästi esille muissakin medioissa. Sekä MTV Uutiset että Verkkouutiset kertoivat Fashion Finlandin vaatimuksista muotiyrittäjien hyväksi.

Tänä aamuna Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja Sami Sykkö vieraili MTV:n uutisaamussa toimittaja Ivan Puopolon vieraana. 

Aiheina olivat muotikaupan tilanne ja etenkin mahdolliset liikkumisrajoitukset, joista käyty kiivas keskustelu mediassa on jo nyt vaikuttanut muotikauppaan.

– Nyt jo on käynyt niin, että kun liikkumisrajoituksista on puhuttu pitkään, ihmiset eivät uskalla enää liikkua. Jos käy Helsingin keskustassa päivällä tai illalla, huomaa, että siellä on hyvin hiljaista, sanoi Sykkö.

Sykkö muistutti myös, että viime vuonna yksinomaan kivijalkakaupassa myynti laski 700 miljoonaa euroa. Raha on karkaamassa helposti kansainvälisten muotijättien taskuihin.

– Nämä ovat hurjia lukuja, kun mietitään, mistä verorahat saadaan ja hyvinvointi rakennetaan tulevaisuudessa, jos yritysten annetaan nyt kaatua. Silloin bisnes siirtyy helposti ulkomaisille verkkokaupoille. Jos kauppojen annetaan nyt kuolla, raha menee silti jonnekin, Sykkö muistutti.Kuva Clark Street Mercantile / Unsplash


Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.