Fashion Finland edustaa suomalaisia muotikauppiaita. Yhdistykseemme kuuluu pieniä ja suuria muotikauppoja ympäri Suomea. Heidän nimissään lähestymme nyt Suomen hallitusta. 

Suomen hallitus on jo vuoden ajan pyrkinyt rajoittamaan koronaviruksen leviämistä. Työ on osittain onnistunut, mutta samalla siitä on seurannut muotikaupoille huomattavan paljon vahinkoa. Suomalaisen vaatekaupan myynti on supistunut vuodessa lähes 600 miljoonaa euroa, ja yli 200 muotialan myymälää on jo sulkenut pysyvästi ovensa.

Fashion Finlandin hallitus vaatii Suomen hallitukselta nyt selkeitä – ei siis tulkinnanvaraisia – ohjeita.

Muotikauppiaiden on ollut vaikea tulkita hallituksen tähän mennessä antamia ohjeita ja yrittää saada selville, kuinka niissä ohjeistetaan toimimaan. Vaadimme, että viestintä on jatkossa yksiselitteisen selkeää, jotta ala voi toimia yhdenmukaisesti ohjeita noudattaen.

Nyt julkisuudessa esiintyvien tietojen mukaan Suomeen suunnitellaan ulkonaliikkumiskieltoa. Fashion Finlandin hallitus ei hyväksy näin järeää kieltoa, sillä esimerkiksi Hollannissa kuukausia jatkunut ulkonaliikkumiskielto ei ole johtanut haluttuihin tuloksiin koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseksi.

Ulkonaliikkumiskiellon täytyy olla aivan viimeinen keino taistelussa koronaviruksen leviämistä vastaan. 

Jos ulkonaliikkumiskielto tulee, Fashion Finlandin hallitus edellyttää, että kaupat suljetaan ja ne saavat korvauksia samalla tavalla kuin ravintola-alakin: saman tien, eikä pitkän hakuprosessin ja odotuksen jälkeen.

Tähän mennessä vaatekaupan myymälöistä vain yksi prosentti on saanut valtion myöntämää kustannustukea, vaikka muotikauppa on yksi suurimmista kärsijöistä kaupan alalla. Viime vuonna pelkästään kivijalkakaupasta katosi Suomessa yli 700 miljoonaa euroa. Muotikaupan koko liikevaihto pieneni viime vuoden aikana yli 26 prosenttia.


Vaadimme nyt Suomen hallitukselta seuraavia toimenpiteitä:

  • Selkeämpää viestintää
  • Mahdollisen ulkonaliikkumiskiellon myötä päätöstä myymälöiden sulkemisesta ja ravintola-alan kaltaisen tuen antamisesta muotikaupoille välittömästi, eikä pitkän hakuprosessin jälkeen.


Suomen hallituksella on ollut vuosi aikaa harjoitella toimenpiteitä, ja nyt on aika toimia.


Helsingissä 23.3.2021
Fashion Finlandin hallitus
Fashion Finland
Eteläranta 10, FI-00130 Helsinki | Fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.