Onnittelemme Suomen hallitusta, joka on todella onnistuneesti rajoittanut koronaviruksen leviämistä maassamme. Siltä osin tulokset ovat suorastaan loistavat. Valitettavasti liikkumisrajoituksista on kuitenkin seurannut erikoiskaupoille suunnatonta vahinkoa – esimerkiksi muotikauppa on kivijalkamyymälöissä loppunut käytännössä kokonaan.

Fashion Finland edustaa suomalaisia muotikauppiaita. Yhdistykseemme kuuluu pieniä ja suuria muotikauppoja ympäri Suomea. Heidän nimissään lähestymme Suomen hallitusta. 

Huhtikuun alussa tekemämme selvityksen mukaan jäsentemme myynti on valtaosaltaan tippunut koronakriisin alettua 80–100 prosenttia vuoden takaiseen ajanjaksoon verrattuna.

Vaikka muotikauppa on pysähtynyt, yrittäjien ja yritysten kiinteät kulut, kuten vuokrat ja verot, on silti maksettava. Arvostamme sitä, että hallitus on jo luvannut alv-maksujen palautusten myötä vakuudetonta lainaa yrityksille. Vielä toivomme suoria tukia yrityksille YEL- ja TYEL -maksuihin, sekä vuokratukea hallitukselta Tanskan malliin. Ehdotamme Suomen hallitukselle, että vuokranantajia kielletään perimästä korona-ajalta vuokraa, ja he voivat hakea menettämänsä summan takaisin valtiolta. Näin vuokralaiset eli muotikaupat saisivat kipeästi kaipaamaansa apua heti, eivätkä vuokranantajatkaan menettäisi sijoitustensa tuottoa.

Näin välttäisimme myös mahdollisia ja todennäköisiäkin konkursseja. Muotikaupan erikoisuuksiin kuuluu nimittäin myös se, että kiinteiden kulujen lisäksi – toisin kuin esimerkiksi ravintoloissa – koko kevään mallistot eli varastot on jouduttu tilaamaan ja maksamaan etukäteen. Nyt liikkumisrajoitusten vuoksi vaatteet ovat jääneet kauppiaiden käsiin. Ja kriisin laannuttua ne ovat jo menneen kauden tuotteita.

Kaiken lisäksi hallitus on ilmoittanut, ettei kouluissa saa järjestää kevätjuhlia. Se lisää entisestään muotikauppiaiden ahdinkoa, sillä juhlakausi on ollut tärkeää muodin myyntiaikaa.

Esitämmekin, että Suomen hallitus ottaa viimein käyttöön suorat tuet erikoiskaupoille – esimerkkinä Tanskan malli. Lisäksi ehdotamme, että hallitus suosittelee kouluille juhlien, kuten ylioppilasjuhlien, siirtämistä ensi lukuvuoden alkuun. Näin koronan pilaama kevätlukukausi saisi silti iloisen päätöksen, ja uusi lukukausi juhlallisen aloituksen.

Myös talousvaikeuksissa kamppaileville muotikauppiaille tällainen järjestely loisi edes hiukan uskoa tulevaan – ja antaisi suomalaisille muotikaupoille jonkinlaiset mahdollisuudet jatkaa suomalaisten työllistämistä ja hyvinvointiyhteiskunnan rakentamista.

Helsingissä 7.5.2020
Andreas Ögård
Fashion Finlandin hallituksen puheenjohtaja
andreas.ogard@fafi.fi  | +358505994387

Fashion Finland
Eteläranta 10, FI-00130 Helsinki | Fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.