• Hallitus aikoo moninkertaistaa yrityksille annettavan suoran lisätuen. Helsingin Sanomat uutisoi, että Business Finlandilta avustuksia haettiin muutamassa päivässä noin 368 miljoonalla eurolla. Määrärahojen tarve kasvaa jatkuvasti, kun koronan aiheuttamat tappiot tulevat selville. Hallitus on saanut elinkeinoelämän järjestöiltä kritiikkiä siitä, että 15 miljardin euron luvatusta tukipaketista suuri osa uppoaa lainojentakauksiin, veroihin ja eläkemaksuihin. Nyt suoria avustuksia ollaan nostamassa jopa miljardilla eurolla. Tämä toisi yrityksille helpotusta esimerkiksi palkkojen ja vuokrien maksuun. Business Finland ja ely-keskukset voivat myöntää suoria tukirahoja koronan vuoksi ongelmiin ajautuneille yrityksille. Näitä rahoja yritysten ei tarvitse maksaa takaisin.

  • Ruoankuljetuspalvelu Wolt on alkanut toimittamaan kosmetiikkatuotteita. Valikoimassa on 40 suosikkituotetta Lumenelta ja kotimaiselta kosmetiikkamaahantuoja Nordic Beauty Importilta sekä kymmenen hemmottelu- ja kotikylpyläpakettia. Tuotteet voi tilata kotiovelle tunnin toimitusajalla. Kyseessä on Woltin ensimmäinen kauneudenhoitoon liittyvä palvelu.

  • Jo kertaalleen peruutettu Moskovan muotiviikko käydään digitaalisesti huhtikuussa. Virtuaaliympäristössä tullaan näkemään perinteisiä muotinäytöksiä, mallistojen esittelyvideoita ja lyhyitä muotifilmejä, kertoo Business of Fashion. Moskova seuraa Shanghain jalanjälkiä – Kiinassa täysin digitaalinen muotiviikko on käynnissä tällä viikolla. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suuret kaupungit järjestävät muotiviikkonsa virtuaalisesti.

  • Marimekko aloittaa yt-neuvottelut koronaviruksen heikentämän kysynnän vuoksi. Neuvottelut koskevat Marimekon koko vähittäiskaupan henkilöstöä Suomessa. Toimenpiteet saattavat johtaa henkilöstön lomautuksiin joko koko- tai osa-aikaisesti. Marimekko on sulkenut väliaikaisesti myymälänsä Yhdysvalloissa, Australiassa, Saksassa, Norjassa ja Tanskassa, ja sulkee myös Suomen ja Ruotsin myymälänsä tällä viikolla.

  • Helsinkiläinen kiinteistöosakeyhtiö Lasipalatsi on helpottanut vuokralaistensa ahdinkoa ilmoittamalla, ettei peri vuokraa lainkaan huhtikuussa. Vielä toukokuussakin vuokralaisille on luvassa 25 prosentin vuokranalennus. Kädenojennus tulee tarpeeseen, sillä moni kivijalkayrittäjä on vaikeuksissa vuokranmaksun kanssa koronaviruksen pysäyttäessä kaupankäynnin. Liiketilojen vuokrat ovat olleet viime päivinä runsaasti tapetilla. Esimerkiksi pääministeri Sanna Marin on ottanut kantaa siihen, että vuokranantajien pitäisi tulla vastaan talousvaikeuksissa olevia kauppiaita ja olla perimättä vuokria kriisin keskellä.

  • Koronaviruspandemia on saanut suomalaiskuluttajat ostamaan poikkeuksellisen paljon lahjakortteja, kertoo Helsingin Sanomat. Ajanvaraus- ja liiketoiminnanhallintajärjestelmä Timma on alkanut myymään asiakasyrityksiinsä lahjakortteja, joiden tulot menevät suoraan yrittäjien tileille. Vajaassa viikossa lahjakortteja on myyty järjestelmän kautta yli 50 000 euron edestä. Määrä on poikkeuksellisen suuri vuodenaikaan nähden. Kuluttajia on kannustettu ostamaan lahjakortteja, sillä näin ne voivat tukea esimerkiksi vaikeuksiin joutuneita muotiyrityksiä.

  • H&M Group on ilmoittanut joutuvansa lomauttamaan jopa kymmeniätuhansia työntekijöitään useilla markkina-alueilla. Yritys harkitsee myös irtisanomisia. H&M Group on sulkenut yli puolet 5062 myymälästään, ja kertoo kaupan käyvän heikosti myös niillä markkinoilla, missä liikkeet ovat yhä avoinna. Konserni on peruuttanut myös osingonjakonsa ja leikkaa parhaillaan muitakin kulujaan.

  • Shanghain muotiviikko toteutetaan digitaalisesti. Tällä viikolla 150 brändiä esittelevät mallistonsa suoratoistona paikallisen Tmall -verkkoalustan välityksellä, kertoo Business of Fashion. Muotiviikko oli alun perin tarkoitus järjestää jo helmikuun alussa.

  • Muotitalot jatkavat hyväntekeväisyyttään koronavirustilanteen helpottamiseksi. Ranskalainen luksuskonserni Kering on ostanut kolme miljoonaa suojamaskia Kiinasta ja lahjoittanut ne ranskalaisille sairaaloille. Guccin muotitalo aikoo valmistaa yli miljoona naamiota ja 55 000 kappaletta lääketieteellisiä suojahaalareita Italiassa. Gucci sai hyväksynnän avunannolleen maan viranomaisilta, jotka ovat sulkeneet kaikki ei-välttämättömiä tuotteita valmistavat tehtaat Italiassa. Aiheesta uutisoi Business of Fashion.

  • Finlayson sulkee väliaikaisesti 25 myymäläänsä ja viisi pop up-liikettään koronaviruksen vuoksi. Sulkemisten takia Finlayson lomauttaa 140 työntekijäänsä. Yritys kannustaa kuluttajia siirtymään ostoksille verkkokauppaansa.

  • Hallitus on pitänyt tiedotustilaisuuden talouden lisätukitoimista. Yrityksiä ja taloutta tuetaan koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa yhteensä 15 miljardilla eurolla. Esimerkiksi Business Finlandin ja ely-keskusten avustuksia lisätään 200 miljoonalla eurolla, ja Finnveralle on luvassa kymmenen miljardin euron lisävaltuudet. Kaikki yrittäjät ovat oikeutettuja työttömyyspäivärahaan. Työttömyysturvan omavastuuaika poistuu irtisanomisissa ja lomautuksissa. Hallitus tiedottaa yksityiskohdista tulevina viikkoina.

  • Stockmannin myyntitempaus Hullut Päivät toteutetaan ainoastaan verkkokaupassa ensi viikolla. Myös parhaillaan käynnissä oleva Sokoksen 3+1 päivää -myyntikampanja käydään ensimmäistä kertaa verkossa. SOK:n tavaratalo- ja erikoisliikekaupan ketjujohtaja Mika Laakson mukaan kauppa on käynyt odotettua paremmin: avauspäivänä verkkokaupan myynti oli tuoteryhmästä riippuen 8–10 kertaa suurempaa kuin viime syksynä kampanjan aloituspäivänä.

  • Barcelonalainen ylellisiä hääpukuja valmistava Pronovias tarjoaa ilmaiset häämekot naimisiin menossa oleville sairaalatyöntekijöille, uutisoi WWD. Pronovias aloitti kampanjan Kiinassa vuoden alussa ja laajentaa tempausta nyt eri puolille maailmaa. Brändin luova johtaja Alessandra Rinaudo on koonnut The Heroes -malliston kunnianosoituksena koronaviruspandemian vuoksi taisteleville terveysalan työntekijöille.

  • Lisää suomalaisia muotikauppoja ilmoittaa myymälöidensä sulkemisesta. Samuji House sulkee ovensa huomenna perjantaina, Metsä/Skogen menee kiinni lauantaina. KN Collection on sulkenut myymälänsä Eerikinkadulla, ja Hálo Kämp Gardenissa. Ratsula on laittanut tavaratalonsa kiinni Porissa. Andiatan liike Pariisissa on suljettu viranomaispäätöksellä. Relove on sulkenut molemmat liikkeensä ja kontaktoi parhaillaan myyjiä, joilla on myyntijakso kesken tai alkamassa.

  • Burberryn ja Pradan muotitalot ovat vaikeuksissa koronaviruksen vuoksi, kertoo Business of Fashion. Burberry on kärsinyt 40-50 prosenttia laskeneista myynneistä viime viikkoina ja valmistautuu jopa 80 prosentin pudotukseen maaliskuun lopulla. Myös Prada ennakoi heikkoa myyntikevättä ja tekee varautumissuunnitelmaa. Viime vuodet ovat olleet Pradalle haastavia muutenkin: luksusmuotitalon tulos ennen korkoja ja veroja laski viime vuonna 5,3 prosenttia.

  • Yhteisöllisyys kasvaa hädän keskellä. Viime viikonloppuna perustettu #OstaPieneltä -ryhmä on saanut Facebookissa jo yli 9300 jäsentä. Pk-yrityksille sekä yksinyrittäjille suunnattu ryhmä tarjoaa koronaviruksen koettelemille yrittäjille vertaistukea ja lakineuvontaa. Ryhmässä yrittäjät voivat jakaa selviytymisvinkkejä, mainostaa tuotteitaan ja tehdä suoraan tilauksia toisiltaan. Ryhmässä on mukana myös psykoterapeutti. Lukuisat yrittäjiä ja muotikauppiaita tukevat haasteet kiertävät myös Instagramissa. Esimerkiksi #tueyrittäjää -kuvajakoja on tehty jo yli 2000 kappaletta.

  • Hallitus tarjoaa yrittäjille mahdollisuutta työttömyystukeen. Muutos on väliaikainen ja sen tarkoituksena on taata koronaviruksen vuoksi vaikeuksiin joutuneiden yrittäjien toimeentulo kriisin aikana. Hallitus esittää, että yrittäjä ilmoittaisi itse tulonmenetyksistään ja olisi ilmoituksen annettuaan oikeutettu soviteltuun työttömyysetuuteen: tuen määrä riippuu siitä, kuinka paljon tuloja yrittäjällä yhä on. Hallitus miettii vielä sitä, vastaako tuen enimmäissuuruus työmarkkinatukea vai saavatko yrittäjät ansiosidonnaista työttömyysetuutta. Työmarkkinatuen suuruus on 724 euroa kuukaudessa. Aiheesta uutisoi Helsingin Sanomat.

  • Muotitalot antavat lisää tukea koronavirustilanteen helpottamiseksi. Nyt muun muassa Zaran ja Massimo Duttin omistava suurkonserni Inditex kertoo lahjoittavansa suojamaskit espanjalaisille koronapotilaille ja terveysviranomaisille. Inditex on toimittanut jo 10 000 kappaleen suojamaskierän ja kaavailee saavansa sairaaloihin 300 000 uutta maskia tämän viikon loppuun mennessä, kertoo Vogue. Urheilujätti Nike on puolestaan lahjoittanut yli 15 miljoonaa dollaria tukeakseen koronavirustilanteessa alueita, joissa Niken työntekijät asuvat. Tukivarat suunnataan erityisesti Yhdysvaltojen Oregoniin, Bostoniin ja Memphisiin sekä muun muassa Eurooppaan ja Lähi-itään, uutisoi WWD.

  • Kaupan liitto on sopinut Palvelualojen ammattiliitto PAMin kanssa työehtosopimuksen poikkeusmääräyksistä, jotta yritysten tulevaisuus voitaisiin turvata ja työpaikat säilyttää. Huomenna torstaina voimaan astuvien määräysten ansiosta esimerkiksi lomauttaminen nopeutuu kriisissä olevassa yrityksessä siten, että aiemman 14 päivän sijaan lomautusilmoitusaika lyhenee seitsemään päivään tai työpaikkakohtaisesti kolmeen päivään. Yt-neuvottelukutsu on annettava viimeistään kolme päivää ennen neuvottelujen alkamista aiemman viiden päivän sijaan. Myös yt-neuvotteluaika lyhenee 14 päivästä neljään päivään. Poikkeusmääräykset ovat voimassa koronaviruspandemian ajan.

  • Maailman suurimpiin vaatealan konserneihin kuuluva Inditex uskoo menettävänsä 300 miljoonaa euroa myynneistään tänä keväänä. Myynnit ovat pudonneet kahdessa viikossa 24 prosenttia. Inditex on sulkenut 3700 myymäläänsä 39 maassa. Suurin osa Kiinassa sijaitsevista liikkeistä on kuitenkin saatu jo avattua uudelleen. Konserni omistaa muun muassa Zaran, Massimo Duttin ja Bershkan vaateketjut. Aiheesta uutisoi Business of Fashion.

  • Yrityksille on luvassa merkittäviä tukitoimia loppuviikosta, jotta ne selviäisivät koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä. Tukien arvoidaan jo tässä vaiheessa olevan useiden miljardien eurojen luokkaa. Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen on määrä antaa ehdotuksensa huomiseksi torstaiksi. Jos ehdotuksia ei tule, hallitus tekee päätökset itse. Helsingin Sanomien mukaan suunnitteilla on muun muassa 24 prosentin arvonlisäveron poistaminen pienemmiltä yrityksiltä tai joistakin tuotteista.
    | Lue lisää

  • Nanso on aloittanut yt-neuvottelut. Nanso Groupin toimitusjohtaja Antti Rönkkö kuitenkin kertoo, että kaikki myymälät pidetään toistaiseksi auki. Kampin kaksi viikkoa sitten avatussa liikkeessä on Rönkön mukaan käynyt väkeä myös tällä viikolla. Muissa myymälöissä myynti on hiljentynyt.

  • Muotikaupassa tehdään nyt nopeita suunnanmuutoksia. Englantilainen Selfridges -tavaratalo on ilmoittanut sulkevansa kaikki myymälänsä koronaviruksen vuoksi. Ilmoitus tuli vain vuorokausi sen jälkeen, kun Selfridges oli kertonut pitävänsä tavaratalonsa auki rajoitetuin aukiolotunnein, uutisoi WWD.

  • Stockmann aloittaa yt-neuvottelut koronavirustilanteen vuoksi. Neuvottelut koskevat yhteensä 1400 henkilöä Suomessa. Kyse on määräaikaisista lomautuksista. Stockmann arvioi, että kaikki yt-neuvottelun piirissä olevat henkilöt lomautettaisiin enintään 90 päivän ajaksi. Neuvottelut alkavat ensi maanantaina 23. maaliskuuta ja niiden arvioidaan kestävän korkeintaan kaksi viikkoa.

  • Kourallinen suomalaisia muotikauppoja on ilmoittanut sulkevansa ovensa toistaiseksi. Helsingissä ainakin R/H, Lovia, The Maker Bazaar, Arela, Terhi Pölkki sekä second hand -liike Kaunis Veera ovat kiinni tästä päivästä alkaen koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kaikki myymälänsä on sulkenut myös R-Collection. Jyväskylässä Alpa on sulkenut showroominsa, ja Porissa Katoko Shop laittanut lapun luukulle. Useat myymälät muistuttavat tiedotteissaan, että verkkokauppa palvelee yhä normaalisti.

  • Italialaiset muotitalot tarjoavat tukensa paikallisille sairaaloille. Giorgio Armanin muotitalo lahjoitti niille 1,25 miljoonaa euroa, ja Prada kuusi tehohoitoyksikköä. Guccin toimitusjohtaja Marco Bizzarri lahjoitti sairaaloille henkilökohtaisesti 100 000 euroa, ja Donatella Versace 200 000 euroa. Dolce & Gabbanan ja Bulgarin muotitalot rahoittavat parhaillaan tutkimusta, joka etsii lääkettä koronaviruksen hoitoon. Myös H&M kertoi lahjoittaneensa 500 000 dollaria Maailman terveysjärjestö WHO:n perustamalle koronaviruksen torjuntaan keskittyvälle rahastolle.

  • Muotitalot ovat ryhtyneet perumaan touko-kesäkuussa järjestettäviä Cruise -näytöksiään. Ainakin Armani, Dior, Hermès, Prada, Versace ja Max Mara ovat siirtäneet tai peruuttaneet kokonaan lomamuotimallistojensa näytökset eri puolilla maailmaa. Cruise-näytöksistä on tullut viime vuosina useille brändeille merkittävä myynninedistämisen keino kesälomasesongin kynnyksellä.

  • Verkkokauppajätti Amazon suunnittelee palkkaavansa 100 000 varasto- ja logistiikkatyöntekijää Yhdysvalloissa ja työllistävänsä tällä tavoin esimerkiksi työttömäksi jääneitä matkailu- ja viihdealan ihmisiä. Lisätyövoiman tarve liittyy koronaviruksen aiheuttamaan verkkotilausten räjähdysmäiseen kasvuun, kertoo Business of Fashion.

  • MET-gaala perutaan, eikä tapahtumalle ole toistaiseksi asetettu korvaavaa ajankohtaa. Metropolitanin taidemuseon pukuinstituutin järjestämä gaala tunnetaan yhtenä muotimaailman tärkeimmistä tapahtumista. Gaala oli määrä järjestää toukokuun alussa New Yorkissa.

  • Englantilainen Laura Ashley syyttää koronavirusepidemiaa yrityksensä elvytyssuunnitelman romuttamisesta. Muotitalon talousvaikeudet ovat jatkuneet jo joitakin vuosia, ja yrityksen maleasialaiset omistajat ovat toivoneet saavansa rahoitusapua ulkopuolisilta tahoilta. Nyt rahoitusneuvottelut on laitettu jäihin, ja 2700 työpaikkaa on vaakalaudalla. Aiheesta uutisoi Guardian.

  • Luksuskonserni LVMH on alkanut valmistaa käsidesiä hajuvesitehtaissaan, kertoo Vogue. Muun muassa Christian Diorin, Louis Vuittonin, Givenchyn ja Fendin muotitalot omistava LVMH valjastaa omat kosmetiikkalinjansa hyötykäyttöön ja toimittaa käsidesiä ilmaiseksi ranskalaisiin sairaaloihin ja terveysviranomaisten käyttöön. Ensimmäiset käsidesierät saapunevat sairaaloihin jo tänään tiistaina.

  • Urheilujätti Nike ennustaa myyntiensä tippuvan 3,5 miljardia dollaria koronavirusepidemian vuoksi, kertoo Business of Fashion. Urheilujätti on joutunut sulkemaan myymälöitään Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Euroopassa sekä keskeyttämään tuotantoaan. Myös Niken osakkeet ovat sukeltaneet lähes 16 prosenttia.

  • Muotijätti H&M on sulkenut väliaikaisesti kaikki myymälänsä Italiassa, Ranskassa, Espanjassa, Puolassa, Tsekissä, Bulgariassa, Itävallassa, Luxemburgissa, Sloveniassa, Kazakstanissa ja Belgiassa, kertoo H&M Group.

  • Koronavirusepidemia on melkein pysäyttänyt muotikaupan myös Suomessa. Laukkubrändi Lumi näki koronan vaikutukset myynneissään heti, kun lennot Kiinasta lopetettiin. Turkulainen vaateyritys Muotikuu pelkää joutuvansa sulkemaan yhden myymälöistään, jos epidemia jatkuu kesään saakka. Kesportilla aloitetaan neuvottelut lomautuksista ja aukioloaikojen supistamisista. Yrittäjille kaikki tuki on nyt tarpeen ja jokainen myyty tuote tärkeä. Useat Fashion Finlandin jäsenyritykset ja kivijalkakauppiaat yrittävät itse keksiä keinoja kestää koronan aiheuttamat menetykset. Turkulainen Manschett on alkanut kaupata miesten pukuja WhatsApp -mobiilisovelluksen välityksellä. Helsingissä Kluuvikadulla kauppaa käyvä AnnKai on postittanut asiakkailleen tuotekatalogit kotiin.
    | Lue lisää

  • Koronaviruksen vaikutukset maailman muotikaupalle alkavat valjeta. Epidemia tulee maksamaan muotiteollisuudelle miljardeja. Seoulin muotiviikko perutaan kokonaan, ja Pradan, Chanelin ja Burberryn muotitalot peruvat näytöksiään Aasiassa. Liikkeitä on suljettu, tuotantoa pysäytetty ja laajennussuunnitelmia seisautettu. Useiden muotitalojen osakkeet sukeltavat, ja luksustuotteiden myynnin odotetaan laskevan tänä vuonna 30–40 miljardia euroa. Koronaviruksen synnyttämien taloudellisten vaikutusten odotetaan näkyvän pitkälle ensi vuoteen.
    | Lue lisää



    Tekstit Ida Rantala Kuva Leena Aro

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.