Kustannukset juoksevat, mutta asiakkaita ei ole, eikä kauppa käy. Koronavirus kurittaa erityisen kovaa pienyrityksiä. Nyt pelastustoimiin ovat ryhtyneet niin hallitus, Business Finland kuin Suomen Yrittäjätkin.


Koronavirusepidemia on aiheuttanut merkittäviä taloudellisia haasteita muotiyrittäjille. Asiakkaat ovat kaikonneet ja myynnit pysähtyneet. Osa myymälöistä on sulkenut ovensa. Haastavia aikoja elävät erityisesti kivijalkakauppiaat, joiden koko myynti on myymälän ja asiakaskontaktien varassa. Samaan aikaan kiinteät kustannukset, kuten liiketilojen vuokrat, henkilökunnan palkat, eläkemaksut, ennakkoverot ja vakuutusmaksut juoksevat. Kevätmallistojakin tulee koko ajan sisään, ja nekin pitää maksaa.

Yrittäjien avuntarve ja hätä on nyt noteerattu. Helsingin Sanomat kertoi tänään, että Suomessa tehdään loppuviikosta merkittäviä lisätukitoimia, jotta yritykset ja yrittäjät selviäisivät koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä. Tukien arvioidaan jo tässä vaiheessa olevan useiden miljardien eurojen luokkaa. Helsingin Sanomien mukaan suunnitteilla on muun muassa 24 prosentin arvonlisäveron poistaminen pienemmiltä yrityksiltä tai joistakin tuotteista.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen on määrä antaa tukiehdotuksensa huomiseksi torstaiksi. Jos riittäviä ehdotuksia ei tule, hallitus tekee päätökset itse.

Suomen Yrittäjät vaati jo viikonvaihteessa hallitukselta laajaa rahoitus- ja työlakipakettia, joka auttaa yrityksiä säilymään hengissä ja pelastaa työpaikkoja. Suomen Yrittäjät muun muassa vaatii, että Finnvera valjastetaan rahoittamaan koronakriisin horjuttamia yrityksiä tarjoamalla vakuudettomia takauksia ja helposti haettavia koronakriisilainoja.

Ja jos yritys ei tällä hetkellä tuota mitään, yrittäjien saattaa olla vaikea maksaa edes veroja. Siksi Suomen Yrittäjät kannattaa myös arvonlisäveron ja muiden maksamatta olevien verojen lykkäämismahdollisuutta ilman lisäkorkoja vähintään puolella vuodella. Vaatimuslistalla on myös muun muassa se, että työnantajat saavat lykätä eläkemaksuja ja saavat joustoa maksuvaikeuksien edessä. Ainakin eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on jo ilmoittanut, ettei peri maaliskuussa erääntyvistä laskuista viivästyskorkoa tai siirrä niitä perintään seuraavan kuukauden aikana.

Pelkkä lainojen saaminen ja maksujen lykkääminen ovat kuitenkin vain hetken apu yrittäjälle.

– Laina-apu ei ole huono apu, mutta koronavirustilanne ei saisi aiheuttaa sitä, että yritykset velkaantuvat, sanoo Fashion Finlandin hallituksen puheenjohtaja, itsekin kivijalka- ja verkkokauppaa pyörittävä Andreas Ögård.

Ögård toivoisi Suomen ottavan mallia Britanniasta ja muista Pohjoismaista.

– Ruotsissa, Tanskassa ja Englannissa maksetaan suoraa tukea yrittäjille, ei vain lainamuotoista tukea. Ruotsissa valtio maksaa esimerkiksi jopa puolet työntekijöiden palkoista, jotta työntekijöitä ei tarvitse lomauttaa tai irtisanoa. Ja esimerkiksi Norjassa valtio maksaa täyden palkan lomautetuille 20 päivän ajalta, Ögård sanoo.

Yhtenä ratkaisuna voisivat olla myös tukilainayhdistelmät.

– Ne ovat paketteja, joissa osa on rahoitustukea ja osa lainaa. Tällaisia paketteja Suomessa tarjoavat yleensä Business Finland ja Finnvera.

Ögårdin mukaan yritysten pitäisi voida lomauttaa työntekijöitään nopeammin ja ilman työntekijän karenssia. Koronavirusepidemian kaltaisen nopeasti syntyvän kriisin sattuessa Suomen lomautusjärjestelmä on liian hidas lomautusprosessien viedessä jopa viikkoja. Siinä ajassa yritykset voivat ajautua konkurssiin.

Ögård muistuttaa, että malttia vaaditaan nyt aivan kaikilta – yrittäjiltä, kansalaisilta, päättäjiltä. Hallituksen erikoistoimista kuullaan lisää jo tämän ja ensi viikon aikana, ja muitakin auttavia käsiä tulee koko ajan lisää.

Ögård suosittelee muotikauppiaita tutustumaan esimerkiksi Business Finlandin huomenna avautuvaan liiketoiminnan kehitysrahoitukseen. Kyseinen rahoituspalvelu on tarkoitettu Suomessa toimiville pk-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Rahoitusta voivat hakea kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne vaikuttaa.

Teksti Ida Rantala Kuva Leena Aro

1 kommentti

  • Voimia ja valoa korona-arkeen! Kaikki eläkeyhtiöt auttavat maksuvaikeuksien kanssa joustamalla maksuajassa ja viivästyskoroissa. Siis myös Elo, Varma ja me Veritaksessa!

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.