Taistelijavarusteille on nyt kysyntää, ja siitä hyötyy moni tekstiilivalmistaja. Vaikka kilpailutukset ovat julkisia, läheskään kaikki maanpuolustukseen liittyvissä yhteistöissä ei ole.
Venäjän hyökkäyssodan myötä maanpuolustusmateriaalin tarve on noussut uusiin sfääreihin. Kysyntää on myös tekstiilivalmistajien tuotteille, kuten vaatteille, teltoille ja suojausvarusteille.
Yksi varautumisesta hyötyneistä yrityksistä on hankaamalla kiinnittyviä tekstiilipaikkoja valmistava FabPatch. Ammattikäyttöön tarkoitetuista paikoista on muutamassa vuodessa tullut yritykselle tärkeä liiketoimintasegmentti.
”Aloitimme kahdeksan vuotta sitten lastentuotteista Vaatelaastari-brändillä, ja nyt asiakkaanamme on Puolustusvoimat”, FabPatchin kansainvälisen liiketoiminnan ja myynnin johtaja Karri Jalkanen kertoo.
Kuvitteellisellakin sotatantereella vaatimukset ovat hieman erilaiset kuin hiekkalaatikolla: turvallisuussyistä vaate on pystyttävä paikkaamaan tilanteessa välittömästi, mutta riittää, että paikka pysyy paikoillaan pari päivää tai viikkoa.
Suomi on yksi harvoista maista, joissa puolustusvoimilla on omia vaatetuskorjaamoita. Muualla tehdään enemmän ”kenttäkorjauksia”.
”Kuten kuluttajapuolella, myös korjaamoilla tarve on mahdollisimman kestävälle paikalle. Paikkamme kestävätkin yleensä pidempään kuin kangas niiden ympärillä.”
Tuotteemme on pieni mutta tarpeellinen, Jalkanen tiivistää.
Sen arvon ymmärtää kunnolla vasta tositilanteessa. Jos varusteissa on reikä, räjähdyksen aiheuttaman paineaallon mukana sinkoutuva pienikin hiekanjyvä pääsee rikkomaan ihon. Tulehtuessaan haava vie sotilaalta toimintakyvyn, ja lasaretissa lepäävä on pois henkilövahvuudesta.
Varautuminen näkyy erityisesti Puolustus- ja Ilmailuteollisuus PIA ry:n jäsenyritysten liiketoiminnassa. Toimintakauden 2023–2024 luvut ovat vielä tarkistamattomat, mutta yhdistyksen pääsihteeri Tuija Karanko arvioi jäsenyritysten liikevaihdon kasvaneen keskimäärin kymmeniä prosentteja.
”Kasvu varmasti jatkuu tulevina vuosina. Jotain hyvää tästä epävarmasta tilanteesta”, hän sanoo.
Kasvun tiellä on FabPatchkin, Karri Jalkanen vahvistaa.
”Huhtikuussa kasvua viime vuoteen oli liki 60 prosenttia.”
FabPatch on kotimainen yritys, jonka tuotteet valmistetaan ”jossain päin Etelä-Suomea”. Tarkempi sijainti on liikesalaisuus. Salamyhkäisyyden syy on suojautua vieraan vallan ilkityöltä ja taata tuotteiden toimitusvarmuus.
Kotimaisuus ei kuitenkaan ole puolustushankinnoissa määräävä tekijä – valitettavasti, Tuija Karanko toteaa.
”Kilpailutuksissa ratkaisee kokonaistaloudellinen edullisuus, ja jos hinnalle annetaan riittävän suuri painoarvo, se käytännössä ratkaisee. Hankintayksikkö voi tietenkin halutessaan toimia toisin.”
Kysyntää varusteille on myös Suomen rajojen ulkopuolella.
”On kuitenkin hyvä muistaa, että moni puolustusmateriaalia hankkiva Euroopan maa vasta miettii suoristuskykynsä suuruutta ja palauttaako yleisen asevelvollisuuden. Tarvetta tulee olemaan jatkossakin, mutta sen volyymi on kysymysmerkki”, Karanko sanoo.
Uusia kauppakumppaneita voi löytyä nyt Nato-liittolaisista – kunhan tuote on Nato-yhteensopiva eli vastaa sotilasliiton määrittelemiä standardeja.
”Jotta pärjää markkinoilla, valmistajan kannattaa ensin selvittää, onko tuotteelle olemassa Nato-standardeja ja kehittää sitten tuote niiden mukaisesti”, Karanko neuvoo kilpailutuksiin halajavia yrityksiä.
Millaisia vaatimuksia standardit sitten yleensä asettavat tekstiilituotteille – millainen olisi esimerkiksi Nato-yhteensopiva villasukka?
”En tiedä, onko Natolla sukille standardeja, mutta jos on, niin sitten on”, Karanko naurahtaa.
Karanko arvelee Naton pyrkivän toimimaan siviilistandardien mukaisesti. Hänellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon niin sanotuille siviilituotteille on käytössä sotilasstandardeja, kuten vaikkapa kankaan palonkestävyyteen liittyviä vaatimuksia.
Se on varmaa, että sotaväki haluaa kestäviä tuotteita, joita on suhteellisen helppo huoltaa. Armeijakäytössä kuitenkaan on harvoin normaalikankaita. Vaikka maastopuku ei näyttäisikään erityislaatuiselta, se on sitä. Usein tilaaja ja toimittaja kehittävät teknisten materiaalien ominaisuuksia yhdessä. Ja se ottaa aikansa.
FabPatch on toimittanut Puolustusvoimille tekstiilipaikkoja loppuvuodesta 2021 lähtien. Neuvottelut yhteistyöstä käynnistyivät lähes vuotta aikaisemmin.
”Kun tehdään kustomoitua, prosessi on pitkä. Tuotteen testaaminen vie aikaa”, Karri Jalkanen sanoo.
Sotilaiden vaatetuksessa tärkeää on, että henkilö ei erotu. Siksi paikatkaan eivät voi erottua. Paikan tulee lisäksi olla ominaisuuksiltaan samanlainen kuin korjattava kangas, esimerkiksi vesitiivis.
Yhteistyö Puolustusvoimien kanssa on erityyppistä kuin kaupallisten toimijoiden kanssa, Jalkanen luonnehtii.
”Mutta kun toimii annettujen ohjeiden mukaisesti, prosessi on hyvin suoraviivainen.”

Millaisia ohjeita pääsihteeri Karanko antaisi Puolustusvoimien tai Naton kilpailutuksiin osallistuville yrityksille?
”Julkisissa hankintakilpailutuksissa on omat toimintatapansa. Niihin osallistuminen edellyttää prosessiosaamista: sen ymmärtämistä, että deadline on deadline ja että tuotteen on täytettävä esitetyt vaatimukset.”
Aina tilaaja ei edellytä, että tuote on Naton standardien mukainen. Mutta mitä tahansa vaatimuksia tuotteelle onkaan, ne on täytettävä, Karanko korostaa.
Kuulostaa itsestään selvältä, mutta Karangon kuuleman mukaan kilpailutuksiin saapuu vuosittain tarjouksia, jotka eivät vastaa vaatimuksia. Ne on jätettävä pois vertailusta, vaikka kyse olisikin vain huolimattomuudesta. Tarkkuutta siis kaivataan.
PIA ry on puolustus-, ilmailu-, avaruus- ja turvallisuusteollisuuden etujärjestö. Se ei konsultoi yksittäisiä yrityksiä liiketoimintaan liittyvissä asioissa mutta järjestää koulutuksia julkisista hankinnoista vuosittain sekä Pohjois-Euroopan suurimman puolustus- ja turvallisuusalan SecD-Day-konferenssi- ja messutapahtuman joka toinen vuosi.
Karanko kannustaa yrityksiä etsimään tietoja hankinnoista ja standardeista sekä lähtemään rohkeasti mukaan kilpailutuksiin.
”Tekstiili- ja varusteala ovat tärkeitä aloja huoltovarmuuden kannalta. Suomessa on paljon niihin liittyvää osaamista.”
Teksti Johanna Rämö
Kuvat Aleksi Koskinen
Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä: fafi@fafi.fi