Fashion Finland edustaa suomalaisia muotikauppiaita. Yhdistykseemme kuuluu pieniä ja suuria muotikauppoja ympäri Suomea. Heidän nimissään lähestymme nyt Suomen hallitusta. 

Viime viikkoina Suomen hallitus on pyrkinyt tarmokkaasti rajoittamaan koronaviruksen leviämistä. Työ on onnistunut, mutta samalla siitä on jo seurannut erikoiskaupoille paljon vahinkoa. 

Onko Suomen hallitus tietoinen, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehdyt toimenpiteet, kuten ihmisten kokoontumisen ja liikkumisen rajoittaminen, ovat iskeneet todella kovasti muotikauppoihin – ja käytännössä lamaannuttaneet kaupan?

Ja onko Suomen hallitus tietoinen, että vaikka muotikauppa on pysähtynyt käytännössä kokonaan, yrittäjien ja yritysten kiinteät kulut, kuten vuokrat ja verot, on silti maksettava?

Muotikaupan erikoisuuksiin kuuluu myös se, että toisin kuin esimerkiksi ravintoloissa, muotikaupassa koko kevään mallistot eli varastot on jouduttu tilaamaan ja maksamaan etukäteen. Nyt rajoitustoimien vuoksi kaupan pysähdyttyä koko sesongin vaatteet jäävät kauppiaiden käsiin. Ja kriisin laannuttua ne ovat jo menneen kauden tuotteita.

Esimerkiksi Tanskassa ja Ranskassa valtio on jo tarttunut toimeen konkurssiaallon ehkäisemiseksi. Tanskassa pääministeri Mette Frederiksen on ilmoittanut apupaketista, joka maksaa yritysten puolesta näiden työntekijöiden palkoista 75 prosenttia, ja tuntipalkkaisten työntekijöiden palkoista enimmillään 90 prosenttia. Pienet yritykset voivat myös saada valtiolta tukea jopa 80 prosenttia kiinteistä kuluistaan, kuten vuokrista.

Ja Ranskassa presidentti Macron on ilmoittanut koronaviruksen kurittamien pienten yritysten vuokrien ja liiketilaan liittyvien ylläpitomaksujen keskeyttämisestä.

Vaadimmekin nyt Suomen hallitukselta seuraavia toimenpiteitä:

Muotikauppiaille yksilöllistä suoraa tukea toiminnan jatkamiseen henkilökunnan ja vuokrien osalta – esimerkkinä Tanskan malli.

Lisäksi ehdotamme, että alkuvuoden 2020 aikana yritysten jo maksamat alvit ja ennakkoverot palautetaan yritysten käyttöön, jotta suomalaisilla muotikaupoilla on mahdollisuus selviytyä kriisin yli – ja jatkaa suomalaisten työllistämistä ja hyvinvointiyhteiskunnan rakentamista.Helsingissä 1.4.2020
Andreas Ögård
Fashion Finlandin hallituksen puheenjohtaja
andreas.ogard@fafi.fi  | +358 50 599 4387


Fashion Finland

Eteläranta 10, FI-00130 Helsinki


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.