Marimekon hallituksen puheenjohtaja arvostelee vuokristaan kiinnipitäviä vuokranantajia kovin sanoin.


Joustamattomat kiinteistönomistajat saavat kuulla kunniansa Marimekon hallituksen puheenjohtajalta, Mika Ihamuotilalta

– Vuokranantajat toimivat Suomessa nyt erittäin rumasti ja ahneesti, hän sanoo LinkedIn-kirjoituksessaan.

– Tarvitaan HETI vuokravapaita kuukausia, Ihamuotila jatkaa. 

Hän huomauttaa, että ravintoloille ja kaupoille on luvattu tietty asiakasvirta vuokrasta päätettäessä.

– Nyt asiakkaita ei ole, ja vuokralaiset kaatuvat.

Ihamuotila kritisoi Suomessa toimivia kiinteistöjen omistajia hyvin lyhytnäköisiksi. Lisäksi hän muistuttaa, että monet kiinteistöt ovat eläkevakuutusyhtiöiden eli suomalaisten eläkkeensaajien omistuksessa.

– Siksi niillä tulisi olla intressi tukea suomalaisia työllistäviä suomalaisia yhtiöitä.

Adidas ja H&M ovat jo ilmoittaneet suunnittelevansa vuokranmaksun lopettamista Saksassa niiden liikkeiden osalta, jotka on ollut pakko sulkea koronakriisin takia.

– Suomessa vuokranantajat ovat sikamaisen ahneita ja jäykkiä. Se johtaa kaupan siirtymiseen rajusti verkkoon ja myymälätilojen arvojen laskuun. Tyhmää, Ihamuotila kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että Suomessa muun muassa Senaatti-kiinteistöt ja Helsingin kaupunki ovat toimineet vastuullisesti.

– Kriisin jälkeen aion levittää sanaa vastuullisista ja vastuuttomista vuokranantajista. Nyt on kriisi, ja tästä selvitään yhdessä toimimalla. Mutta ei näin.

Varsin vastuuttomalta kuulostaa esimerkiksi Cityconin toiminta. Suomen suurin kauppakeskusten omistaja Citycon on Taloussanomien mukaan lähettänyt toissaviikolla vuokralaisilleen kirjeen, jossa yhtiö kertoo velvollisuudekseen noudattaa voimassa olevia vuokrasopimuksia.

– Vuokralaisen vuokranmaksuvelvoite pysyy voimassa, Taloussanomien käsiinsä saamassa kirjeessä todetaan.

Se järkytti vuokralaisia, vaikka samassa kirjeessä todetaan myös, että kaikki vuokrasopimuksiin liittyvät kysymykset käsitellään tapauskohtaisesti.

Samaan aikaan juuri Citycon saa koronatukea Euroopan keskuspankilta. Näin kertoo Taloussanomat. Euroopan keskuspankki tukee Cityconia ostamalla sen velkapapereita ja pitämällä näin velan koron alhaisena.

Tuki ei nyt päädy sitä kipeiten tarvitseville yrityksille, kuten muotikaupoille, jotka ovat vuokralaisina Cityconin omistamissa kiinteistöissä. Joukossa on luonnollisesti myös Fashion Finlandin jäsenyrityksiä.

Erikoista Euroopan keskuspankin tuessa on toki sekin, että Cityconin toisen pääomistajan CPP Investment Board European Holdingsin taustalla on kanadalainen yritys ja toinen pääomistaja Gazit-Globe Ltd on täysin globaali toimija.

Näin eurooppalaisella rahalla ei edes tueta eurooppalaisia yrityksiä – vaan globaaleja jättejä. Ja suomalaiset muotiyrittäjät saavat selvitä kriisistä itse.

Teksti Sami Sykkö Kuva Citycon

1 kommentti

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.