Muotiyrittäjien kassavirta on tyrehtynyt ja kaupat menneet kiinni. Muutamat kauppakeskukset tarjoavat vuokranmaksulle lisäaikaa, mutta se ei juuri auta, sanoo kauppias.


Kivijalkayrittäjät ovat vaikeuksissa, eivätkä näytä pääsevän pakoon kiinteitä kulujaan. Liiketilan vuokra on yksi suurimmista kustannuksista. Ja kun kassa on tyhjä, ei ole mistä sen maksaa. Apua ja ymmärrystä penätään nyt vuokranantajilta. Esimerkiksi pääministeri Sanna Marin on ottanut kantaa siihen, että vuokranantajien pitäisi tulla vastaan talousvaikeuksissa olevia kauppiaita ja olla perimättä vuokria. Näin taattaisiin kaupan jatkuminen kriisin jälkeen.

Miten on, ovatko vuokranantajat tulleet muotikauppiaitaan vastaan ja osoittaneet tukensa?

Osa suhtautuu vastahakoisesti pyyntöön jättää vuokrat kokonaan perimättä. Kauppakeskukset ovat pääasiassa pyrkineet tekemään maksujärjestelyjä ja antaneet liikkeiden sulkea oviaan. Vuokrat on silti maksettava.

Kauppakeskus Redistä kerrotaan, että kaikille vuokralaisille lähti viikko sitten tiedote, jossa jokaiselle kaupalle on annettu mahdollisuus päättää itse aukioloajoistaan. Myös liikkeen sulkeminen on sallittua 13. huhtikuuta asti. Kauppakeskusjohtaja Aleksi Salminen sanoo, että kauppiaiden tilannetta on pyritty helpottamaan tarjoamalla vuokrien takaisinmaksusuunnittelmaa.

– Tässä maassa tuskin löytyy vuokranantajaa, joka haluaisi ajaa yrityksiä tieten tahtoen konkurssiin ja maksuvaikeuksiin, kun puhutaan pandemiasta. Olemme mukana talkoissa ja pyrimme järjestämään niin, että maksusuunnitelman saanut yritys kykenee vuokransa maksamaan.

Salminen sanoo, että hän on itse ollut ennen Redin pestiään pieni kivijalkayrittäjä. Hän kuulemma tietää, mitä kauppiaat käyvät nyt läpi. Siitä huolimatta hän katsoo, että vuokrat täytyy maksaa, kuten kaikki muutkin kulut.

– Ansaintalogiikka kulkee joka suunnassa. Kriisissä, joka on ollut päällä kaksi viikkoa, on mielestäni nopeaa reagointia tarjota maksusuunnitelma ja säilyttää keskusteluyhteys. Olemme saaneet kauppiailta positiivista palautetta, viestineet tilanteesta koko ajan ja seuranneet THL:n ohjeistusta, Salminen summaa.

Kauppakeskus Redissä kauppiaiden tilannetta on pyritty helpottamaan tarjoamalla vuokrien takaisinmaksusuunnittelmaa ja lyhentämällä aukioloaikoja. Kauppiaiden on silti maksettava vuokrat.


Helsinki Outletin johtaja Johanna Haltia kertoo, että kauppakeskus alkoi varautua poikkeusjärjestelyihin jo viikkoja sitten, kun se huomasi muiden eurooppalaisten outlet-kylien vaikeudet. Ensimmäisenä supistettiin aukioloaikoja ja annettiin liikkeille vapaus valita, pitävätkö ne ovensa auki vai kiinni.

Onko mahdollista, että Helsinki Outlet antaisi tietyltä ajanjaksolta vuokrat kokonaan anteeksi?

– Käymme neuvotteluja parhaillaan ja tulemme antamaan helpotuksia maksuaikoihin. Alennusmahdollisuus on, mutta tilanne on auki, koska emme tiedä kauanko poikkeusolot tulevat kestämään. Brändien kanssa keskustellaan nyt huhti- ja toukokuusta, sanoo Haltia.

Hän muistuttaa, että tilanne on vaikea myös marraskuussa auenneelle outlet-kylälle. Kesä näyttää epävarmalta, vaikka sen pitäisi olla outletille myynnin kulta-aikaa.

Kauppakeskus Itiksen johtaja Christoffer Jansén kertoo neuvottelevansa vuokralaistensa kanssa parhaillaan. Jansénin mukaan pöydällä on mahdollisesti muutamankin kuukauden tuki kauppiaille.

– Keskustelemme tuesta. Käytännössä tämä tarkoittaisi vuokranalennuksia. Maksuaikajärjestelyistä ei ole kyse, vaan ihan konkreettisesti rahallisesta avusta, Jansén sanoo.

Fashion Finland ei tavoittanut haastatteluun Triplan, Ideaparkin eikä Kampin kauppakeskusten johtajia. Myöskään kiinteistösijoitusyhtiö Cityconilta, joka omistaa useita kauppakeskuksia eri puolilla Suomea, ei saatu kommentteja.

Eräs nimettömänä pysyttelevä muotiyrittäjä kertoo, että Citycon on kuitenkin lähettänyt kauppiaille viestit, joissa on yksiselitteisesti todettu, että vuokrat täytyy maksaa, oli tilanne mikä hyvänsä.

– Ne elävät aivan omassa todellisuudessaan. Miten voi olla niin, että vuokranantaja saa sata prosenttia vuokrista siinä tilanteessa, jossa esimerkiksi meidän kaupan myynti on pudonnut ainakin 80 prosenttia, kauppias sanoo.

Ääritapaus on Helsingin Aleksanterinkadulla sijaitsevan Kluuvin kauppakeskus, joka ei ole vastannut vuokralaistensa yhteydenottoihin tai kysymyksiin mitenkään. Kluuvin muotikauppiaat kertovat, että pari viikkoa jatkuneista yrityksistä huolimatta he eivät ole saaneet vastauksia kysymyksiinsä – eivät puheluihin tai viesteihin. Kauppakeskuksen omistaja on Axa-niminen vakuutusyhtiö Ranskassa, vuokranantajana toimii ruotsalainen sijoitusyhtiö Cavendo ja Suomessa Kluuvin liiketila-asioita hoitaa kauppiaiden mukaan Newsec-niminen kiinteistöjä hallinnoiva yritys.

Fashion Finland ei saanut Cavendon edustajaa puhelimen päähän, mutta yhtiöstä viestittiin, että neuvotteluita kauppiaiden kanssa käydään ja tilannetta ”pyritään helpottamaan”. Nimettömänä pysyttelevä Kluuvin kauppias on Cavendon vastauksesta tuohtunut.

– Tein juuri tänään kierroksen Kluuvin muotikaupoissa. Kenenkään yhteydenottoihin ei ole vastattu. Väite dialogista on aivan perätön, hän toteaa.

Kluuvin kauppakeskuksen kauppiaat eivät ole saaneet vastauksia yhteydenottopyyntöihin, joita ovat esittäneet omistajalleen ja vuokranantajalleen.


Poliittisten päätösten puuttuessa kaikki riippuukin toistaiseksi vuokranantajien hyvästä tahdosta. Alusasuketju Funky Ladyn yrittäjä Saara Salmenkallio kertoo, että osa vuokranantajista on tullut vastaan ja osa ei. Helsingin Fredrikinkadulla sijaitsevaa liiketilaa vuokraa yksityinen taho ja huhtikuun vuokra puolitettiin. Näin toimittiin myös Lahdessa Hämeenkadun myymälässä. 

Isoissa kauppakeskuksissa, kuten Hyvinkäällä kauppakeskus Willassa ja Espoon Isossa Omenassa, ollaan oltu jähmeitä. Vastaukset puuttuvat, eikä Salmenkallio liiaksi innostu vuokranmaksujärjestelyistä.

– Maksuaika on tyhjää parempi, mutta laiha lohtu, jos yritys on kymmenen päivän kuluttua siinä tilanteessa, että sen selkäranka katkeaa ja tulee taantuma. Kauppakeskukset ovat peruneet kaikki tapahtumat, lehdet ja markkinoinnin, joista olemme jopa erillisellä markkinointimaksulla maksaneet. Lehden budjetti voi olla ilmoitusmaksuineen 150 000 euroa. Voisiko siitä budjetista antaa 30 yrittäjälle 5000 euron alennuksen vuokraan?

Salmenkallio kertoo olleensa kauppakeskus Isossa Omenassa vuokralla noin 15 vuotta. Hän on ihmeissään, ettei joustoa tipu. Ja jos yritys menisi konkurssiin, kauppapaikan vuokratuloihin voi tulla kuukausienkin katkos.

– Kauppakeskuksiin ei tule olemaan liiaksi tunkua kriisin jälkeenkään, jos muotikaupat menevät konkurssiin tai eivät kykene solmimaan vuokrasopimuksia. Jo nyt kauppakeskuksissa on liiketiloja tyhjillään. Miten niillä on varaa tällaiseen?

Salmenkallio muistuttaa myös, että kauppiaille on luvattu vuokrasuhteita solmittaessa asioita, jotka eivät toteudu enää pandemian aikana.

– Kauppakeskukset ovat myyneet meille liiketilansa sillä perusteella, että meillä on asiakkaita, myymälöitä ja ravintoloita näin ja näin paljon. Eiväthän nämä luvut päde enää ollenkaan, kun ihmiset ovat kotona ja ravintolat menossa kiinni.

Neuvotteluja käydään useissa kauppakeskuksissa. Kauppiailta ja päättäjiltä tuleva paine saattaa muuttaa tilanteen nopealla aikataululla.

Positiivista esimerkkiä on jo näyttänyt helsinkiläinen kiinteistöosakeyhtiö Lasipalatsi. Se ilmoitti eilen helpottavansa vuokralaistensa ahdinkoa siten, ettei peri vuokraa lainkaan huhtikuussa. Vielä toukokuussakin vuokralaisille on luvassa 25 prosentin vuokranalennus. Lasipalatsissa muotia myyvät esimerkiksi Makia, Karhu, Keops Optiikka sekä Fiilinki.

Teksti Ida Rantala Kuvat Itis, Redi, Pekka Lähteenmäki / Kluuvi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.