Tässä juttusarjassa Fashion Finland seuraa Muodin huipulle -tosi-tv-ohjelmaa ja esittelee viikoittain kisasta pudonneen suunnittelijan. Nyt itsestään kertoo helsinkiläinen Krista Virtanen, 27.

“Ajattelin pitkään, että minusta tulisi näyttelijä. Opiskelin ilmaisutaidon linjalla sekä yläasteella että lukiossa. Kuitenkin joka kerta, kun teimme teatteria, olin vastuussa visuaalisesta kokemuksesta: lavastuksesta ja puvustuksesta. Tajusin, että näyttelemisen sijaan juttuni onkin se, mitä näyttelijöiden ympärillä tapahtuu. Vaatesuunnittelussa voin yhdistää kaikkea osaamistani: ompelua, piirtämistä, kaavoittamista ja maalaamista. 

Töilläni haluan ottaa kantaa ja herättää ajatuksia. Mallistoni perustuvat siksi usein tutkimuksiin. Haze from food waste -nimisessä opinnäytetyössäni tutkin ruokajätteen hyödyntämistä vaatteiden värjäämisessä ja miten se voitaisiin tuoda alalle teollisessa mittakaavassa. Värjäsin opinnäytetyömalliston vaatteet sipulinkuorilla, ja se herätti huomiota maailmallakin. 

Vastuullisuus on minulle tärkeää. Haluan tehdä vaatteita, joihin ihmiset rakastuvat, jotta he käyttäisivät niitä monia vuosia ja korjaisivat tarvittaessa.”

Ohjelman neljännessä jaksossa teemana oli avant garde ja zero waste. Asujen materiaalit hankittiin Ikeasta.

”Muodin huipulle -ohjelma oli kuin aikuisten esikoulu. Pistin itseäni monta kertaa neulalla sormeen, ja aina viime minuuteilla onnistuin saamaan veritahran vaatteeseen. Ohjelma opetti, ettei suunnittelua aina tarvitse aloittaa aivan nollasta, vaan uutta voi luoda vanhan päälle, aikaisempia ideoitaan hyödyntäen. Ehkä olisin menestynyt kisassa paremmin, jos olisin ymmärtänyt toimia niin jo kuvausten aikana.  

Nyt jatkan vaatesuunnittelijan opintojani Aalto-yliopistossa. Toukokuussa Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa on esillä teoksiani osana ryhmänäyttelyä. Muodin ja taiteen rajapintaan sijoittuvilla teoksillani haluan kyseenalaistaa sen, ettei muotia lueta taidekenttään kuuluvaksi.”

Kristan kantaaottava asukokonaisuus kuvasti luonnon ja eläinten vallankumousta.


Muodin huipulle MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla torstaisin klo 20.

Kuvat MTV Oy / David O’Weger

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.