Tässä juttusarjassa Fashion Finland seuraa Muodin huipulle -tosi-tv-ohjelmaa ja esittelee viikoittain kisasta pudonneen suunnittelijan. Nyt itsestään kertoo tamperelainen Riikka Manni, 32.

“Kun olin yläasteella, Sirkus Finlandia tuli kaupunkiin. Rakastuin siihen maailmaan. Viikonloppuisin hyppäsin junaan ja matkustin sirkuksen perässä minne milloinkin. Pukeuduin jo silloin itse tekemiini vaatteisiin, ja ne herättivät sirkuslaisissa huomiota.  

Ensimmäinen tilaustyöni oli esiintymisasu klovnille. Sain myös suunnitella hääpuvun Sirkus Finlandian johtajan tyttärelle. Lopulta puvustinkin melkein koko sirkuksen. Sana taidoistani kiiri, ja kiersin tovin Eurooppaa tehden esiintymisasuja kansainvälisille taiteilijoille sirkuksissa ja varieteissa. Edelleen suunnittelemissani vaatteissa on kaikuja esiintymisasuista: niissä pitää olla helppo liikkua ja ne ovat värikkäitä.”

Ensimmäisessä jaksossa suunnittelijoiden tehtävänä oli valmistaa kierrätystekstiileistä itseään kuvastava asu.

”Haluan purkaa ennakkoluuloja, joita sirkukseen liittyy. Etenkin Suomessa kuvitellaan, että sirkus on vain lapsille. Minulta on kysytty lukemattomia kertoja naureskellen ‘ai teetsä jotain pellehousuja vai’. Sirkus on todella laaja taiteen ala, jonka tekijät ovat lajinsa ja välineensä huippuosaajia.  

Olen vaatetusalan lehtorin tytär ja ompelija neljännessä polvessa. Minulla ei ole suunnittelijan koulutusta, vaan olen käyttänyt kaiken aikani tekemiseen. Koronapandemia pakotti miettimään omaa suunnittelijuuttani. Tuli halu siirtyä esiintymisasuista muodin pariin, joten suoritin tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinnon. 

Muodin huipulle -ohjelman kuvauksissa Mert Otsamon palaute tallentui sydämeeni. Hän kehotti säilyttämään tyylini suunnittelijana, koska muotimaailma kaipaa kaltaistani värikästä tekijää. Toisen tärkeän opin antoi mentori Sofia Järnefelt, joka kannusti meitä kilpailijoita olemaan rohkeita silläkin uhalla, että mokaa. Se on loistava neuvo, jota tulen noudattamaan aina.”

Riikan asun keskiössä oli näyttävä kaulakoriste.


Muodin huipulle MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla torstaisin klo 20.


Kuvat MTV Oy / David O’Weger ja Laura Iikkanen

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.