Tässä juttusarjassa Fashion Finland seuraa Muodin huipulle -tosi-tv-ohjelmaa ja esittelee viikoittain kisasta pudonneen suunnittelijan. Nyt itsestään kertoo helsinkiläinen Anna Palmén, 29.

“Vanhempani muistelevat edelleen huvittuneina aamua, jolloin en suostunut lähtemään päiväkotiin ennen kuin iskä oli vaihtanut paitansa toiseen. Vaatteet ja estetiikka ovat kiinnostaneet minua aina.  

Olen lähtöisin tavallisesta keskituloisesta perheestä. Olen kiitollinen Suomen koulujärjestelmästä, joka mahdollistaa opiskelun taustasta huolimatta. Minulla on sekä vaatetusompelijan että muotoilijan tutkinto. Tutkinnot ovat tärkeä osa identiteettiäni: koulutus on tehnyt minusta vaatesuunnittelijan. 

Opiskellessani tulin tietoiseksi myös vaatetusalan huonoista puolista. Epäkohtien takia puntaroin usein, haluanko olla alalla, jossa valmistetaan myös niin paljon turhaa. Siksi suunnittelen zero waste -periaatteella: hyödynnän kaiken materiaalin ja otan sen huomioon jo kaavoitusvaiheessa. Uskon, että mittoihin tehtyä vaatetta käytetään useammin ja pidempään kuin kaupasta ostettua valmisvaatetta. Tahdon valmistaa supervaatteita, jotka nostattavat käyttäjänsä olotilaa.”

Ohjelman kuudennessa jaksossa tehtävänä oli suunnitella kolmiosainen brunssiasu Minttu Räikköselle. Apukäsiksi saapuivat kisasta jo pudonneet suunnittelijat.

”Asujani on lainattu useankin tv-ohjelman kuvauksiin, muun muassa Paula Vesalalle Suomi Loveen ja Anna Puulle The Voice of Finlandiin. Olen päässyt myös tekemään mittatilaustöitä artisteille: Viiville gaalapuvun ja Aksel Kankaanrannalle takin Euroviisu-lähetykseen. Näkyvyys on hieno asia, mutta vähintäänkin yhtä suuri saavutus ja ilon aihe minulle on vaatteen valmistaminen. 

Muodin huipulla -ohjelman kuvauksia leimasi kiire. Vaatteita oli tosi vähän aikaa tehdä, ja se sai itsestä esiin uusia puolia. Asujen viimeistely meni viime minuuteille ja hiki virtasi. Kisasta tippumista on pitänyt prosessoida. Olen muistuttanut itselleni, että tuomaristossa on hyvin pieni määrää ihmisiä päättämässä, kuka jää ja kuka lähtee. 

Tavoitteeni on, että pystyisin elättämään itseni vaatesuunnittelijana. Suomessa alan töitä on harvoin tarjolla. Meitä on aika monta, ja joka vuosi valmistuu parista oppilaitoksesta lisää. Menestys tällä alalla ei ole helppoa, mutta en aio lannistua.”

Annan asu syntyi yhteistyössä kisasta kolmantena tippuneen Markuksen kanssa.


Muodin huipulle MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla torstaisin klo 20. 

Kuvat MTV Oy / David O’Weger

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.