Muotiviikot palasivat osin entiselleen, kun Kööpenhaminassa esiteltiin tulevan kevään ja kesän muotia pitkän tauon jälkeen live-näytöksillä. 


Elokuu on vasta puolivälissä, mutta Pohjoismaille se on jo ollut varsinaista muodin juhlaa. Kuun alussa lanseerattiin kauan odotettu Vogue Scandinavia, ja viime viikolla muotiväki suuntasi Kööpenhaminaan, jossa polkaistiin käyntiin tuttuun tapaan syksyn muotiviikkorupeama.

Kööpenhaminassa esiteltiin ensi kevään ja kesän muotia, ja pian perässä seuraavat Tukholman, New Yorkin, Lontoon, Milanon ja Pariisin muotiviikot.

Tanska hurmasi monenkirjavalla katumuodilla, tuttujen Skandi-merkkien leikkisillä mallistoilla, ja muotiviikon kudelmaa täydensi myös kiinnostava tulokas. Kööpenhamina hemmotteli muodin ystäviä suurella määrällä live-näytöksiä – niitä kaupungissa nähtiin peräti 25. Virtuaalinäytöksiä järjestettiin 13, ja kaikki näytökset suoratoistettiin videopalvelu YouTubeen katsottaviksi.

Tässä tulevat kohokohdat Kööpenhaminasta:

Katumuotia Kööpenhaminasta. Kuvat: @styledumonde via @arumstreetstyle @voguerunway @madsdamind


Tätä on odotettu – katumuodin paluuta! Näytösvieraiden asut ovat muotiviikkojen kiinnostavinta antia – etenkin Tanskassa, jossa pukeutuminen on kokeilevaa, leikkisää ja värikästä, ja josta monet katumuodin valtatrendit ovat lähteneet liikkeelle viime vuosina.

Live-näytökset herättivät katumuotikuvauksen jälleen eloon, ja etenkin Skandinavian kärkivaikuttajien Darja Barannikin, Tine Andrean, Annabel Rosendahlin ja Janka Pollianin (kuvissa ylhäällä) vaihtuvia lookeja seurattiin tiiviisti näytöksestä toiseen. Pariisilaistunut suomalaisstylisti, muun muassa Mangolle ja Net-a-Porterille työskennellyt Sylvie Mus (alavasemmalla) kiinnosti hänkin kaupungissa ollutta muotimediaa.

Useiden tyylivaikuttajien jaloista saattoi bongata pariisilaisen kenkäbrändi Bettina Vermillon ja Kööpenhaminan oman muotitähden Emili Sindlevin (alaoikealla) äskettäin lanseeratun yhteistyömalliston kenkiä.


Marimekko esitteli Kööpenhaminassa brändin luovana johtajana aloittaneen Rebekka Bayn debyyttimalliston.
Riisutussa mallistossa nähtiin kukkasomisteita ja a-linjaisia siluetteja.
Kaupunkiin avattiin myös Marimekon design-studio ja myymälä.


Suomalaisittain odotettu debyyttikin Kööpenhaminassa nähtiin. Vajaa vuosi sitten Marimekon luovana johtajana aloittaneella tanskalaisella Rebekka Baylla oli näytön paikka, kun Marimekko esitteli yleisölle Bayn ensimmäisen muotimalliston filmillä.

Minimalistisessa mallistossa nähtiin pelkistettyjä Mari-kuoseja, kukkasomisteita ja a-linjaisia siluetteja.

– Minua kiehtoo merkityksen löytäminen toistosta – esimerkiksi musiikissa tapa, jolla kappaleet rakentuvat toistuvista kuvioista ja teemoista. Sama ilmiö on läsnä myös luonnossa. Marimekossa tuomme mallistoomme jotakin uutta joka sesonki, niin että kaikki toimii yhdessä nyt ja tulevina vuosina, Rebekka Bay kertoi tiedotteessa.

Marimekko avasi Kööpenhaminaan myös Marimekko Kreative -studion ja myymälän. Siellä esitellään uutta vaatemallistoa ja syksyllä tilassa järjestetään myös tapahtumia.


Nikolaj Storm Copenhagen voitti Zalandon vastuullisuuskilpailun Techno Teaparty -mallistollaan.


Ei muotiviikkoa ilman kilpailua. Sen järjestämisestäsi vastasi verkkokauppajätti Zalando, jonka Sustainability Award -vastuullisuuskilpailu järjestettiin Kööpenhaminassa toistamiseen. Kilpailu tuli suomalaisille tutuksi viime muotiviikoilla, kun Marimekko sijoittui kisassa toiseksi. 

Tänä vuonna kilpailun finaaliin ylsivät englantilaisbrändit Mother of Pearl ja Teatum Jones sekä lopulta voiton vienyt tanskalainen Nikolaj Storm Copenhagen. Voittaja sai tuomaristolta kiitosta kunnianhimoisista vastuullisuustavoitteistaan, kestävän kehityksen mukaisista materiaaleistaan sekä modernista, sukupuolivapaasta suunnittelutyöstä.

Kööpenhaminassa kurkistettiin myös kevään ja kesän 2022 trendeihin:


Samsøe Samsøe


Samsøe Samsøe hurmasi edellisvuosia kokeilevammalla mallistollaan. Hienosti stailattu kesäkokoelma yhdisteli sulassa sovussa paksut neuleet ja virtaviivaiset bleiserit kepeisiin kesäshortseihin ja solmuvärjättyihin puseroihin.

Sandaaleihin sujautetaan sukat, ja pukulookejakin piristetään polvisukilla. Hellesäällä pää suojataan tupla-asusteella – tiukasti pään ympäri kääräistyllä huivilla ja lippiksellä.


By Malene Birger
By Malene Birger


Tyyliään viime vuosina uudistanut By Malene Birger oli jälleen Kööpenhaminan odotetuimpia näytöksiä. Merkin pääsuunnittelija Maja Dixdotter kuvaili ensi kesän mallistoa boheemiksi, minimalistiseksi ja ylelliseksi. Malliston mekot hipoivat maksimipituuksia, ja stailauksella annettiin paljon asustusideoita – kiinnostavimpana päähän ja hartioille sidottu, korulla somistettu tuplahuivi.


Ganni
Gestuz


Tanskalainen suosikkibrändi Ganni jatkaa kasvuaan. Instagramissa Ganni on kerännyt lähes miljoonapäisen fanikunnan ja tunniste #GanniGirls saanut yli 55 000 jakoa. Lisää värikästä muotia merkin ystäville on tarjolla taas ensi kaudella – silloin pukeudutaan pastelliväreihin, minishortseihin ja kerrostetaan kauluspaita mekon ja bleiserin alle.

Myös toinen tanskalaismerkki Gestuz levittää värikkään muodin ilosanomaa. Resorinauhalegginssit tekevät paluun, ja asukokonaisuuksia piristetään solkivöillä, joihin voi kiinnittää myös laukun.


Rains


Muodin metropoleihin viime vuosina levittäytynyt ja Kööpenhaminan keskeiselle aukiolle Amager Torville äskettäin lippulaivamyymälänkin avannut tanskalainen Rains uudistaa sadevaatemuotia. Ensi kesän mallistossa nähdään vedenkestäviä toppatakkeja, leveitä trumpettihousuja, maata hipovia sadeviittoja ja tietenkin kalastajahattuja.


Saks Potts
Rotate
Lovechild


Kiinnostavia näytöspaikkoja ja -lavastuksiakin nähtiin. Tanskalaisen Saks Pottsin näytös järjestettiin arvostetun arkkitehti Arne Jacobsenin yksityiskodissa Charlottenlundissa. Näytöspaikalla katseen vangitsi sienen muotoiseksi trimmattu puu, jonka ympäri mallit kävelivät.  

Tanskalaisvaikuttajien Jeanette Madsenin ja Thora Valdimarsin perustama muotimerkki Rotate järjesti näytöksensä kulttuurikeskus Tunnelfabrikkenin hallissa, jossa näytösvenuen loivat vanhat arvoautot.

Niin ikään tanskalainen Lovechild piti näytöksensä pienellä mukulakivikadulla, jonka yläpuolelle oli ripustettu pyykkejä kuivumaan.


The Garment


Muotiviikolla nähtiin myös yksi kiinnostava lanseeraus: kööpenhaminalaisen supervaikuttajan ja Vogue Scandinavian muotitoimittajan Sophia Roen perustama vaatebrändi The Garment. Minimalistista ja sesonkivapaata muotia tarjoava The Garment kompensoi tuotantonsa hiilidioksidipäästöt ja käyttää vaatteissaan kierrätettyjä materiaaleja.Kuvat Copenhagen Fashion Week

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Viestintäpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.