Fashion Finlandin kullanhohtoisen muotijutun tähti on näyttelijä Alina Tomnikov. Hän etsii poispääsyä aurinkoisen tytön roolistaan uudessa elokuvassa, elämässä ja näissä kuvissa.

Kultaiset muotikuvat perustuvat elämääsi ja uuteen elokuvaasi. Mistä elokuva kertoo?

”Elokuvan nimi on Kuinka käänsin Rabobeston kylkiasentoon. Robobesto tarkoittaa esperanton kielellä hirviötä. Mari Mantela on ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvan alkuperäisideani pohjalta – ja me kehittelimme sen yhdessä. Elokuva voitti juuri Tampereen elokuvafestivaaleilla merkittävän ja arvostetun Risto Jarva -palkinnon, 10 000 euroa.

Elokuva perustuu surrealistisella tavalla havaintoihini omasta elämästäni. Elokuvan nainen on mennyt juuri naimisiin. Jossain vaiheessa elämäänsä hän on muuttunut kokonaan kultaiseksi ja kadottanut sydämensä. Hän lähtee yöllisellä retkelle etsimään sydäntään ja vastausta siihen, missä vaiheessa hänestä tuli kokonaan kultainen.

Bodypaintingin maailmanmestari maalasi minut elokuvassa kultaiseksi, ja stylisti Milla Muurimäki tuli pukusuunnittelijaksi. Mert Otsamo teki esittämälleni Aurinkoinen-nimiselle hahmolle asun. Yhdessä näistä tämän jutun muotikuvista minulla on ylläni lyhytelokuvan vaatteet.

Elokuvan kultaisuuden teema liittyy kokemukseeni itsestäni nuorempana – koin, että minä itse ja ihmiset ympärilläni näkivät minut kultaisena, aurinkoisena tyttönä. Olin sen roolin omaksunut, eikä se ollut kenenkään vika. Kultaisuus, ihanuus ja aurinkoisuus ovat kuitenkin määrittäneet elämääni ja ainakin ajatuksiani. Halusin siitä kuvasta irti ja eniten ymmärtää, että voin olla sellainen kuin olen.

Minulle kultainen edustaa mitä tahansa leimaa, roolia tai lokeroa, joka sinulle on annettu tai jonka olet hyväksynyt. Sitä näissä muotikuvissakin tutkittiin.”

Haalari, Minna Backman.
Takki, Mert Otsamo. Housut, Björn Borg.

Olet näyttelijä. Kuinka paljon otat kantaa siihen, millaisia roolivaatteesi ovat lavalla tai elokuvissa?

”Minulle roolivaatteet ovat usein avain hahmooni. Esimerkiksi Pamela Tolan uutta elokuvaa tehdessämme katsoimme Pamelan kanssa paljon kuvia roolihahmoani muistuttavista ihmisistä, ja olin mukana keskusteluissa Pamelan ja pukusuunnittelija Jouni Mervaksen kanssa.

Kun minulle puettiin ensimmäisessä sovituksessa bootsit, verkkarit ja toppi, tuli heti olo, että aha tällainen tämä henkilö on. Joskus prosessi on hyvin erilainen. Saksalaisessa Funeral For a Dog -tv-sarjassa teimme aluksi tosi paljon yhteistyötä pukusuunnittelijan kanssa. Vaatteilla on sarjassa tärkeä rooli, sillä niillä kerrotaan ajankuvaa ja roolihahmoni persoonan muutosta. Vasta kun löysimme oikeat vaatteet, lähetimme kuvia ajatuksistamme ohjaajalle.”

Viitta, Minna Backmann. Sortsit ja toppi, Björn Borg.

Miten suhtaudut pukeutumiseen?

”Pukeudun sen mukaan, miltä kehossani tuntuu. Omistan paljon ja ihan erityylisiä vaatteita. Joskus vaate tuo turvaa, ja joskus se antaa minulle voimaa. Jos edessä on jännittävä tapaaminen, saatan pukea esimerkiksi paidan tai kengät, jotka antavat minulle itsevarmuutta. Vaatteet tukevat fiilistäni, eivät niinkään ulkonäköäni.”

Kultainen iltapuku, Mert Otsamo.

Työhösi kuuluu edustaminen. Kuinka löydät punaisten mattojen puvut?

”Ne ovat minulle kaikista haastavimpia tilaisuuksia: haluan mennä punaiselle matolle omana itsenäni mutta tietenkin jonkinlaisena edustavana versiona itsestäni. Olen tehnyt monia pukuja muun muassa Mert Otsamon ja Katri Niskasen kanssa, ja luotan suunnittelijoiden näkemyksiin. Lehtikuvista tykkään, kun stylistit päättävät vaatteet. Mutta jos saan valita asuni itse, se on minulle tosi tosi haastavaa. Edustustilaisuudet jännittävät minua.”

Kultainen mekko, Haló From North. Housut, Björn Borg.
Iltapuku, Teemu Muurimäki. Sandaalit, Ugg.
Iltapuku, Teemu Muurimäki.

Minkä vaatteen ostit viimeksi?

”Ostin vähän aikaa sitten pitkän suomalaisen vintagetrenssin. En ole kirpparikävijä, enkä kierrä vintageliikkeitä. Mutta mieheni vinkkasi, että Viiskulmaan on avautunut pieni vintageliike. Menin sinne päiväkävelylle, hiplasin niitä vaatteita ja ne kutsuivat mua. Niissä oli historia mukana.”

Pusero, sortsit ja sadetakki, Mert Otsamo. Kengät, Iida Hjelt.

Näyttelet isossa saksalaisessa tv-sarjassa. Millainen roolisi on?

”Minulla on yksi päärooleista. Näyttelen suomalaista Tuuli Koveroa, ja puhun sarjassa puoliksi saksaa ja puoliksi englantia. Opettelin saksan kielen sarjaa varten. Sain antaa tuotannolle koko sydämeni, ja siksi sydämeni läikähtää, kun kuulen saksaa tai saan puhua sitä. Nykyisin rakastan saksan kieltä. Sarja tuli jo ulos Saksassa, Itävallassa ja Britanniassa. Suomeen se on tietojeni mukaan tulossa vuoden lopussa.”

Takki, Haló From North.


Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Fashion Finlandin digitaalisen muotilehden kesänumerossa toukokuussa 2022.
Tilaa Fashion Finlandin digilehti.Kuvat Marko Rantanen / marko.fi
Stylisti Milla Muurimaki / muurimaki.com 
Meikki ja hiukset Jasmiina Walters / jasmiinamua.com

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.