Pandemiavuosi muutti pukeutumistamme enemmän kuin mikään muotitrendi. Stylisti Milla Muurimäen ja kuvaaja Marko Rantasen kekseliäs muotijuttu näyttää, miten lököasuissa vietetty koronavuosi vaihtuu juhlaksi heti, kun siihen on lupa. Näinä hetkinä muodin mielikuvitus puhkeaa kukkaan ja kutoo yllättäviä yhdistelmiä.

Fashion Finlandin kesän muotispektaakkelin ideoinut stylisti Milla Muurimäki, mistä sait ajatuksen tähän pandemiakauden komeimpaan, oivaltavimpaan ja hauskimpaan muotieditoriaaliin?

”Mietin, mitä vuoden aikana on tapahtunut. On tuntunut siltä, ettei mitään ole tapahtunut, ja olemme lähinnä odottaneet, että kunpa nyt tapahtuisi jotain. Siksi ihmiset ovat keksineet kotoilutekemistä, mutta samaan aikaan kaikilla on hirveä tarve päästä tapahtumiin ja juhliin ja pukeutumaan. Sitä odotellessa on kokattu, kudottu, pelattu ja tuijotettu telkkaria kotona. On oltu valmiina, kunhan joku aukaisee portit. Siitä tämän muotijutun ajatus lähti.”

Kuinka yksittäiset kuvat syntyivät?

”Keräsimme kuvaaja Marko Rantasen kanssa aiheita, joita olemme huomanneet ympärillämme: on siivottu, hommattu lemmikkejä, katsottu tyhjäksi kaikki suoratoistopalvelut. Nuo hetket näkyvät näissä kuvissa.”

Millä silmällä olet stylistinä katsonut korona-ajan pukeutumista?

”Minusta tuntuu, että lökäpöksymeininki on mennyt todella pitkälle. Ranskan Voguen entinen päätoimittaja, stylisti Carine Roitfeld ei ikinä käytä verkkareita, mutta niin hänkin on nyt laittanut collegehousut jalkaan – tietenkin korkkareiden kanssa. Verkkareiden kanssa voikin yhdistää jotain todella juhlavaa: kun pihalle lähtiessään yhdistää verkkariasuun kultaisen trenssin, niin kahden maailman sekoitus näyttää uudelta. Siinä on koronan synnyttämä uusi staili.”

Miten pukeutunut itse korona-aikana?

”Just oikeasti pieruverkkareihin. Minullekin tapahtui lamaantuminen ja olen vuoden laahustanut ja vellonut samoissa vaatteissa.”

Miten pandemia-aika on muuttanut muotia?

”Monet brändit ovat tuoneet myyntiin kotivaatteita. Katri Niskaselta ja Háloltakin on tullut mahtavat asut kotiin. Eikä ole ihme, että Nansolla menee kovaa. Tuntuu, että kotimaisia tuotteita halutaan ja että suomalaisista tuotteista suostutaan maksamaankin vähän enemmän.”

Mitä muodissa tapahtuu seuraavaksi?

”Heti kun pääsemme taas ihmisen ilmoille, keksimme keksimälläkin juhlia, että pääsemme laittautumaan ja pukeutumaan.”

Mitä haluaisi nähdä ihmisten päällä?

”Jotain muuta kuin verkkareita. Olisi ihanaa, jos koronakooma olisi pian ohi ja lököasut takana päin. Suomalaisilla on perinteisesti ollut erikseen arki- ja juhlavaatteet. Nyt näkisin ja toivoisin, että kävisimme arkenakin juhlavaatekaapilla.”


Koronavuonna on innostuttu kutomisesta.


Villapaidat ja lankakerät, Lova Knitting
Silkkihame, Katri Niskanen
Sormukset, Au3 Kultasepät

Kerrankin on ollut aikaa puutarhanhoidolle.


Jakku, Mert Otsamo
Puutarhaessu, Fiskars by Maria Korkeila

Moni on hankkinut lemmikin pandemiaseuraksi.


Takki ja merinovilla collegeasu, Katri Niskanen
Kengät stylistin omat

Matkailun sijasta on pelattu.


Pellavamekko, Nanso
Kauluspusero, Reserved
Hattu, Helsinki Hat FactoryKuvat Marko Rantanen www.marko.fi
Tyyli Milla Muurimäki www.muurimaki.com
Meikki ja hiukset Jennifer Appleton www.jenniferappletonmakeup.com 
Malli Ella Viherä / www.paparazzi.fi Muotieditoriaalin voit nähdä kokonaisuudessaan Fashion Finlandin kesän 2021 julkaisussa! Tuhti, 55-sivuinen digilehti sisältää kannesta kanteen kiinnostavaa asiaa muodista, trendeistä, alan ihmisistä ja ilmiöistä. Ainutlaatuisen lukupaketin on päätoimittanut Fashion Finlandin päätoimittaja Sami Sykkö.

Fashion Finlandin muotilehti on jaettu yhteisömme jäsenille ja lehtitilaajille. Saat uuden muotilehden liittymällä jäseneksi täällä.

Mikäli olet jäsen tai tilaaja, etkä ole saanut lehteä, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen fafi@fafi.fi.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.