Muotimaailman kohokohta on Met Gala, vuosittainen pukujuhla New Yorkissa. Gaalan vuoden 2023 teemana ja Fashion Finlandin muotijutun inspiraationa on muodin keisari Karl Lagerfeld.

Tämän muotijutun tyylin on luonut Milla Muurimäki, joka on Suomen eturivin stylistejä. Muurimäki on valmistunut stylistiksi London College of Fashionista. Hän on työskennellyt Suomen Cosmopolitanissa, Trendissä ja Gloria-lehdessä. Nykyään Muurimäki tekee paljon stailauksia ja puvustusta mainoksiin sekä mainosfilmeihin. Hänen työnsä jälki näkyy esimerkiksi Kalevala Korun uudessa ilmeessä. Muurimäki on myös stailannut vuosikausien ajan esimerkiksi Nanson ja Voguen mainokset.

Mikä muodissa on tällä hetkellä kiinnostavinta?

“Kiinnostavinta muodissa on se, kuinka paljon on muuttunut ajatus siitä, kuinka muotia tehdään. Nykyisin vaikuttaa siltä, että muotisuunnittelijoiden muusia ovat julkkikset, ja suunnittelijat miettivät, keitä he haluavat pukea. Ja joka sesonki kaikille on tarjolla jotakin. Jokainen lahkeen malli ja pituus. Uutta on tapa, jolla muoti nyt pyörii.”

Millainen pukeutuja olet itse?

“En halua herättää turhaa huomiota pukeutumisellani. Enää en mietikään trendejä vaan sitä, mikä minulle ja vaatekaappiini sopii.”

Tämän muotijutun idea lähti Metropolitan-museon tulevasta Karl Lagerfeld -näyttelystä ja siihen liittyvästä MET Gala -juhlasta. Miksi Lagerfeld inspiroi myös sinua?

“En ole Chanelin tai Fendin fani, mutta Lagerfeld hahmona on äärettömän kiinnostava. Hän oli kuin karikatyyri, joka kantoi oman tyylinsä todella hyvin ja oli sille uskollinen. Se on viehättävää. On mahtavaa, että MET on nostanut näyttelyn teemaksi henkilön.”

Annu – Pusero: Dusty/Liike. Takki: Gestuz. Housut: Zimmermann/Stockmann. Korut: Karo Koru.
Annu – Asu: Tuuli-Tytti Koivula @tuplat.
Annu – Housupuku: Uhana. Baskeri: Papu. Kaulakoru: Karo Koru. Leila – Housupuku: Hanna Hanhela @hannahanhela. Baskeri: Papu. Kaulakoru: Karo Koru.
Leila – Jakkupuku: Gestuz. Body: Mirkka Metsola/Liike. Saappaat: Unisa. Korvakorut: Aida Impact. Sukat: rekvisiittaa.
Leila – Mekko: Valentino Red/Stockmann. Housut: Studio Ahtinna Kolea/Liike. Korut: Aida Impact.
Annu ja Leila – Takit ja pannat: The FNRM/Liike.
Annu – Asu: Jarno Kettunen @jarno_kettunen. Sormukset: Kalevala. Korvakoru: Marea Seize. Leila –Asu: Pauliina Friberg @fribergpauliina. Korvakorut: Aida Impact.


Tämän jutun kuvannut Marko Rantanen on suomalaisten muoti- ja mainoskuvaajien eliittiä. Rantasen ura alkoi vuonna 1996, ja hänen töitään on julkaistu esimerkiksi johtavissa muotilehdissä Suomessa ja Italiassa. Arvostetun mainoskuvaajan töitä on nähty myös lentokentillä, lehdissä ja televisiossa. Rantasen taidekuvia on paraikaa esillä Mäntässä Gösta-taidemuseossa EGS:n näyttelyssä.

Mikä muodin kuvaamisessa on kiinnostavinta?

“Ihmiset, muoto ja taide. Pidän muotikuvausta erittäin taiteellisena kuvaamisen muotona. Kun on hienoja vaatteita suunnittelijoilta, hyvä meikki ja taitava malli – silloin todella nautin muodin kuvaamisesta.”

Mikä on hyvän muotikuvan salaisuus?

“Hyvä tiimi. Jos kaikki toimii: stylisti on valinnut hyvät vaatteet, meikkaaja on luova, malli inspiroi ja briiffi on väljä ja vapaa, silloin mennään leikin ja ilon kautta.”

Millainen on oma suhteesi muotiin?

“Tykkään käydä katsomassa muotinäyttelyitä, ja parhaat niistä ovat olleet superinspiroivia. Muodissa minua kiinnostavat siluetit ja kaavoituksen avulla vaatteeseen luotava liike tai jäykkyys. Hieno vaate on kuin maalaus – ja todella hieno vaate voi olla liikkuessaan kuin kohtaus pienestä taide-elokuvasta.”

Tässä muotijutussa inspiroidutaan Karl Lagerfeldista. Hän oli myös valokuvaaja. Millainen kuvaaja Lagerfeld oli?

“Yksi suosikkikirjojani on Lagerfeldin tekemä Little Black Jacket. Se on todella inspiroiva teos. Siinä yhtä klassista takkia kierrätetään julkkisten yllä. Kuvissa muoti on mukana, mutta Lagerfeld antaa tilaa ihmiselle ja hänen persoonalleen. Lagerfeld teki muotikuvia mutta vielä enemmän henkilökuvia. Minä ajattelen samoin: henkilö on tärkein.” 

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Fashion Finlandin digitaalisen muotilehden talvinumerossa 2023. Tilaa Fashion Finlandin digilehti.

Kuvat Marko Rantanen
Tyyli Milla Muurimäki
Meikki ja hiukset Anna Mannila
Mallit Annu ja Leila / Paparazzi

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.