Fiskars lanseerasi vaatemalliston – työvaate ja katumuoti yhdistyivät

Suomi mainittu – tällä kertaa Voguessa, missä Fiskarsin ja suunnittelija Maria Korkeilan uusi yhteistyömallisto sai osakseen kansainvälistä suitsutusta.

Mallisto lanseerattiin näyttävin menoin merkittävässä Pitti Uomo -muotitapahtumassa Firenzessä tällä viikolla. Myyntiin se tulee kuitenkin vasta ensi elokuussa Fiskarsin verkkokaupassa.

Kyseessä on Fiskarsille aivan uusi aluevaltaus. Erikoismallistoon kuuluu puutarhanhoitoon ja kaupunkikäyttöön soveltuvia unisex-vaatteita – yhdistelmä työvaatteiden käytännöllisyyttä mutta myös katumuodin ajankohtaisuutta. Fiskarsin 11-osaisessa kokoelmassa on vaatteita, laukkuja ja asusteita. Siihen kuuluu esimerkiksi takki, jossa on puutarhanhoitoon sopivasti terässuojatut taskut. Työkaluvyö taas taipuu puutarhan ulkopuolella myös vyölaukuksi. Mallistossa on käytetty luomu- ja kierrätysmateriaaleja sekä vegaanista nahkaa.

Fiskars tunnetaan kodin, rakentamisen ja puutarhanhoidon tarvikkeistaan. Korkeila on valmistunut Aalto-yliopistosta ja palkittu arvostetulla Hyèresin suunnittelupalkinnolla vuonna 2017.


Suomalainen muotikauppa kehittyi myönteisesti

Suomalainen muotikauppa voi hyvin ja kasvaa maltillisesti. Viime vuoden kolmannella vuosineljänneksellä nähtiin kasvua 2,7 prosenttia. Tammi–syyskuussa kumulatiivinen kasvu edellisvuoteen oli 0,2 prosenttia. Näin kertoo Kaupan liiton uunituore erikoiskaupan liikevaihtoraportti.

– Muotikauppa on murroksessa, ja siksi tällaiset positiiviset tulokset ovat iloisia uutisia muotikauppiaille ja koko muotialalle. Tästä on hyvä lähteä uudelle vuosikymmenelle, sanoo Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja ja päätoimittaja Sami Sykkö.

Vuodenvaihteessa uutisoitiin myös koru- ja kellomarkkinan myönteisestä kehityksestä Suomessa. Tilastopalvelu Statistan raportin mukaan kellojen myynti kasvaa Ruotsia lukuun ottamatta kohisten nyt kaikissa Pohjoismaissa ja myös maailmalla. Taustalla vaikuttanee älykellojen buumi.


Klaus Haapaniemi jätti Lontoon – syynä Brexit

Klaus Haapaniemi on muuttanut kaupunkiin, uutisoi berliiniläislehti Der Tagesspiegel lähes koko sivun kokoisessa jutussaan tällä viikolla. Lehti kertoo laajasti Haapaniemen ainutlaatuisesta tyylistä, mutta myös syistä, miksi 15 vuotta Lontoossa asunut muotoilija ja taiteilija päätti puolisonsa Mia Walleniuksen ja Putte-kissansa kanssa muuttaa Berliiniin.

Syy on – ainakin osittain – Brexit.

Pari oli lehden mukaan miettinyt jo pidempään muuttoa johonkin toiseen kaupunkiin Euroopassa, ja Brexit vauhditti päätöstä. He ovat jo sulkeneet kauppansa Lontoossa.

– Ihmiset ovat epävarmoja ja ostavat paljon vähemmän. Ja se koskee ennen kaikkea elämän kauniita asioita, ei niinkään kännyköitä, Haapaniemi kertoo Der Tagesspiegelin haastattelussa.

Haapaniemen mukaan yksi syy Berliiniin muutolle on nopea ja suora lentoyhteys Helsinkiin.


Teksti Ida Rantala, Sami Sykkö Kuvat Chris Vidal Tenomaa, Krisztina Papp, Klaus Haapaniemi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.