Kaksi suomalaisnimeä H&M Design Award -kilpailun finaaliin

Muotiyritys H&M:n vuosittaisen Design Award -kilpailun uudet finalistit on valittu. Mukana kansainvälisessä kärkikymmenikössä nähdään suomalaiset suunnittelijalupaukset Iiris Kamari ja Milka Seppänen Aalto-yliopistosta.

Kamari ottaa osaa kilpailuun Observer / Observed -kandidaattimallistollaan (kuvassa vasemmalla), jossa nähdään käsinkudottua tekoturkista ja puuterinsävyistä nylontylliä. Seppänen osallistuu kilpailuun lopputyömallistollaan (kuvassa oikealla), joka on saanut innoituksensa takavuosikymmenten punkista, grungesta ja alakulttuureista.

Vuodesta 2012 järjestetyn kilpailun tarkoituksena on tukea lupaavia nuoria suunnittelijoita. Osanottajina nähdään arvostettujen muotikoulujen oppilaita ympäri maailman.

Finaalissa kaikki ehdokkaat esittelevät mallistonsa kansainvälisistä muotialan asiantuntijoista koostuvalle raadille, joka valitsee voittajan Berliinissä 28. marraskuuta. Voittajalle on luvassa 25 000 euron rahapalkinto sekä puolen vuoden palkallinen harjoittelu H&M:n päätoimistolla Tukholmassa. Kaikki finaaliin yltäneet palkitaan 5000 eurolla.

Suomalaissuunnittelijat ovat menestyneet H&M Design Award -kilpailussa aiemminkin. Edellisvuosina finalistien joukossa ovat olleet Sophie Sälekari, Elina Määttänen, Maija Mero, Ervin Latimer ja Juha Vehmaanperä. Heistä Sälekari sai H&M:ltä työpaikan printtisuunnittelijana kilpailun jälkeen.Luksuskonserni LVMH on Euroopan toiseksi arvokkain yritys

Luksus myy Euroopassa. Ylellisyystuotteisiin ja huippumuotiin erikoistunut ranskalaiskonserni LVMH on noussut Euroopan toiseksi arvokkaimmaksi yritykseksi. LVMH:n markkina-arvo ylitti 200 miljardin euron rajan Pariisin pörssissä toissaviikolla.

Muotijulkaisu Business of Fashionin arvion mukaan LVMH:n osakkeet ovat nousseet kuluvana vuonna peräti 50 prosenttia. LVMH:n arvo on nyt kolminkertainen verrattuna konsernin pääkilpailijaan, luksustuotteisiin erikoistuneeseen Keringiin ja viisinkertainen verrattuna Richemontiin.

LVMH:n yritystoiminta koostuu 60:stä itsenäisesti johdetusta tytäryrityksestä. Konserni omistaa tunnettuja muotitaloja, kuten Christian Diorin, Celinen ja Louis Vuittonin sekä lukuisia kellobrändejä ja samppanjataloja.

Talouslehti Forbes listasi tänä vuonna LVMH:n toimitusjohtaja Bernard Arnaultin maailman toiseksi rikkaimmaksi mieheksi yli 100 miljardin dollarin omaisuudellaan.

Euroopan arvokkaimman yrityksen paikkaa pitää hallussaan öljy- ja kaasuyhtiö Royal Dutch Shell. Kolmos- ja nelossijoilla ovat panimoyritys Anheuser-Busch sekä kuluttajatuotteisiin erikoistunut Unilever.


Teksti Ida Rantala Kuvat Diana Luganski, Melanie Pongratz

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.