Muotitalo Chanel rahoittamaan suomalaista pakkausinnovaatiota

Suomalainen startup -yritys Sulapac on kerännyt 15 miljoonan euron rahoituspotin kasvunsa tueksi. Pääsijoittajana on ranskalainen luksusmuotitalo Chanel.

Sulapac ratkoo globaalia muoviongelmaa kehittämällä ja valmistamalla biohajoavaa pakkausmateriaalia. Materiaali on kompostoitavaa ja koostuu puuhakkeesta, selluloosasta ja tärkkelyksestä. Yrityksen perustaneet Suvi Haimi ja Laura Kyllönen ovat kumpikin biokemian tohtoreita.

Miljoonien kasvurahalla Sulapac pääsee jatkamaan tuotekehitystään ja kansainvälistymistään. Sen tavoitteena on tehdä Sulapackista maailman johtava muovin korvaava pakkausmateriaali. Sulapackin pakkaukset soveltuvat muiden muassa kosmetiikkateollisuuden käyttöön ja niillä on muovin kaltaisia ominaisuuksia – ne kestävät rasvaa ja vettä, eivätkä läpäise happea. Nähtäväksi jää, ottaako Chanel suomalaisyrityksen pakkaukset käyttöönsä lähitulevaisuudessa.

Sulapac sai Chanelin tukijoukkoihinsa jo vuosi sitten. Sulapacin talousjohtaja Tero Lehtisen mukaan silloin ei kuitenkaan käyty isoa rahoituskierrosta. Nyt Chanelin lisäksi merkittävinä sijoittajina ovat kansainväliset mediatalot Sky Ocean Ventures ja Bonnier Ventures, kotimainen pääomasijoitusyhtiö Lifeline Ventures sekä yksityissijoittajia.


Jalkinesuunnittelija Minna Peltomäelle myönnettiin Ornamo -palkinto

Muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamo on valinnut jalkinesuunnittelija Minna Peltomäen vuoden 2019 Ornamo-palkinnon saajaksi. Kyseessä on muotoilualan arvostettu tunnustus, joka tekee näkyväksi ajankohtaista muotoilua ja taideteollista taidetta. Palkinnon arvo on 5000 euroa.

Peltomäen lisäksi ehdokkaina olivat muotibrändi Arelan perustaja, tekstiilitaitelija Maija Arela sekä teollinen muotoilija Ville Kokkonen. Voittajan valitsi Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi.
 Kiviniemen mukaan Peltomäen työssä näkyvät vastuulliset materiaali- ja tuotantovalinnat. Peltomäki keräsi kiitosta myös ymmärryksestään kauppaa ja kuluttajien tarpeita kohtaan sekä aktiivisesta osallistumisestaan uusien materiaalien kehitystyöhön.


Peltomäki tunnetaan jalkinebrändi Pomarin uudistajana. Hän työskentelee omassa suunnitteluyrityksessään ja johtaa Pomarin suunnittelutiimiä. Hän on työskennellyt aiemmin muiden muassa Janitan ja Aaltosen kenkätaloille.

Viime vuonna Ornamo-palkinnon sai lasitaiteilija ja Muotobetoni-innovaation kehittänyt Renata Jakowleff. Voittajan valitsi Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja ja päätoimittaja Sami Sykkö.


Muotia, taidetta ja teknologiaa Kansallismuseossa

Loppuviikon paras menovinkki tulee tässä. Kansallismuseossa on nyt esillä Juhlapukujen taikaa: todellisuutta ja fantasiaa -näyttely, jossa muoti, taide ja teknologia kohtaavat toisensa. Näyttelyssä nähdään muotisuunnittelija Kisu Korsin couture-pukuja sekä muotikuvittaja Olesja Hännikäisen muotikuvituksia virtuaalitodellisuudessa. Virtuaalilasien kautta kävijälle avautuu uudenlainen muotielämys.

Olesja Hännikäinen tunnetaan muotikuvittajana, joka on aiemmin suunnitellut muun muassa yhteistyömalliston Vallilalle sekä tehnyt live-kuvituksia Louis Vuittonin tapahtumaan. Kisu Korsi on suomalainen suunnittelija, joka tunnetaan juhla- ja hääpuvuista. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kansallismuseo esittelee pukukokoelman yhdeltä suunnittelijalta.

Näyttely on avoinna sunnuntaihin 15.12. asti Kansallismuseon pop up-tilassa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.


Teksti Ida Rantala Kuvat Sulapac, Anni Koponen, Kansallismuseo

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.