Suomalaista kuitu-innovaatiota testataan jo kuluttajakäytössä 

Muoti ja teknologia kohtaavat jälleen. Uudet tekstiili-innovaatiot siirtyvät hiljalleen tehtailta tuotteiksi – ja halukkailla on nyt mahdollisuus päästä testaamaan koekappaleita tosielämässä.

Suomalainen kuituteknologiayhtiö Spinnova ja norjalainen ulkoiluvaatemerkki Bergans ovat lanseeranneet uusiokäyttöön perustuvan Collection of Tomorrow -konseptimalliston. Malliston ensimmäinen prototyyppituote on design-reppu.

Idea on yksinkertainen: kuluttajat voivat ilmoittautua malliston testiryhmään ja repun koekäyttäjiksi. Mukaan valitut testaajat käyttävät reppua aikansa, antavat tuotteesta käyttöarvion ja palauttavat reppunsa Bergansille. Spinnova valmistaa repuista uutta kuitua, josta Bergans tekee uudet tuotteet testaajille. Kokeilun tavoitteena on kierrättää yhtä ja samaa selluloosapohjaista Spinnova-kuitua uudelleen ja uudelleen tuotteesta toiseen. Testiryhmän avulla saadaan selville, kuinka materiaali kestää kuluttajakäytössä – ja kuinka monta kertaa sama kuitu voidaan hyötykäyttää. 

Spinnova ja Bergans aloittivat yhteistyönsä viime kesänä, joten suomalais-norjalainen tuotekehitysprojekti on edennyt pikavauhtia. Spinnova käynnisti puukuitunsa pilottituotannon aiemmin tänä vuonna ja tekee parhaillaan suunnitelmia kaupallisen ja teollisen laajentumisen suhteen.


Muotoilutoimisto julkaisee sukupuolineutraalin kuosimalliston 

Helsinkiläinen muotoilutoimisto Atelier Ahokas lanseeraa sukupuolineutraalin kuosimalliston. Illuminated -niminen mallisto sisältää 300 kuosia ja se julkaistaan alkuvuodesta Frankfurtissa kansainvälisillä Heimtextil-messuilla. Kyseessä on maailman suurin tekstiilialan tapahtuma. 

Malliston on suunnitellut muotoilutoimiston perustaja ja luova johtaja Iiro A. Ahokas. Ahokas on kansainvälisesti palkittu muotoilija, joka on suunnitellut kuoseja muiden muassa Marimekolle, Annolle, Frennille ja Vimmalle.

Illuminated -mallistolla Ahokas pyrkii puhuttelemaan tasapuolisesti naisia ja miehiä. Hänen mukaansa kuosisuunnittelussa miehet jäävät usein vähemmälle huomiolle. Mallisto on jatkumo Ahokkaan aiemmalle designille, jossa näkyy paljon unisex-käyttöön sopivia printtejä.

Illuminated -mallisto on suunniteltu kaupalliseen tarkoitukseen. Käsin suunnitellut, painovalmiit kuosit soveltuvat hyödynnettäviksi kaikenlaisilla pinnoilla vaatteista asusteisiin, sisustukseen, paperituotteisiin ja arkkitehtuuriin.


Joulumarkkinat täyttyvät muodista, designista ja taiteesta 

Kotimaisen muodin, designin ja käsityön ystäviä hemmotellaan joulukuussa, kun kahdet design-markkinat valtaavat Helsingin peräkkäisinä viikonloppuina. 

Muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon Design Joulu -myyntitapahtuma tuo ensi viikonloppuna Helsingin Kaapelitehtaalle yli 200 kotimaisen muotoilun ja taidekäsityön ammattilaista tuotteineen. 4000 neliömetrin tapahtumatilassa nähdään muun muassa Mioonan värikkäitä asusteita, Nomen Nescion unisex-muotia, Frennin miestenvaatteita ja Aida Impactin vastuullisesti tuotettuja koruja.

Asustebrändi Lumi tuottaa tapahtuman jo kuudetta kertaa. Sosiaalisen median aihetunniste #suoraansuunnittelijalta kiteyttää tämän vuoden teeman – kuluttajilla on mahdollisuus ostaa vastuullisesti tuotettuja joululahjoja ja suomalaista designia suoraan suunnittelijoilta.

– Monesti ihmiset haluaisivat ostaa paikallisesti tuotettua ja suunniteltua, mutta eivät ehkä tiedä mistä lähteä etsimään, sanoo Lumin perustaja ja suunnittelija Sanna Kantola.

Kotimaisen muotoilun juhla jatkuu heti seuraavana viikonloppuna. St.George -hotelli järjestää design-markkinat ensimmäistä kertaa 14.–15. joulukuuta tunnelmallisessa talvipuutarhassaan. Tapahtuma nostaa esiin nuoria suuunnittelijoita, ja mukana nähdään muiden muassa Anni Ruuth, Sarianna Niskala, Lotta Maija ja Anniliina Salmi. Myynnissä on muotia, asusteita, taidegrafiikkaa ja keramiikkaa.

Ornamon Design Joulu 6.–8.12.2019 | Kaapelitehdas, Helsinki
St.George Design Market 14.–15.12.2019 | St.George -hotelli, WintergardenTeksti Ida Rantala Kuvat Spinnova, Iiro. A. Ahokas / Atelier Ahokas, Lumi accessories

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.