STJM palkitsi kotimaisen tekstiilikuituvalmistaja Spinnovan

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n järjestämässä Textile & Fashion Forum Helsinki -tapahtumassa jaetun Tekstiilin ja muodin palkinnon sai jyväskyläläinen tekstiilikuituvalmistaja Spinnova. Puusta ja jätevirroista valmistettua uudenlaista tekstiilikuitua on käytetty muun muassa Marimekon, Haltin ja Adidaksen tuotteissa.

Tänä vuonna kolmatta kertaa jaetun palkinnon tavoitteena on nostaa esiin esimerkillisiä suomalaisia yrityksiä ja toimijoita, jotka edistävät alansa kasvua ja menestystä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Tunnustuspalkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

Kunniamaininnat saivat Vain Fashion Group ja Suominen Oyj. Vuoden 2023 Tekstiili- ja muotialan opettaja -tunnustuksen sai Savonia-ammattikorkeakoulun lehtori Sirpa Ryynänen.

Kuusihenkiseen tuomaristoon kuului tänä vuonna myös Fashion Finlandin toiminnanjohtaja Jani Niipola.

Stockmann tuo myyntiin käytettyjä lastenvaatteita

Tovi sitten Stockmann laajensi second hand -valikoimaansa avaamalla Helsingin keskustan tavarataloonsa käytettyjä merkkilaukkuja ja -asusteita myyvän Luxury Helsingin pop-upin. Nyt yritys toivottaa tervetulleeksi toisenkin kestävän kumppanin. 

Tavaratalon kuudennessa kerroksessa sijaitsevaa lasten muodin valikoimaa on täydennetty käytettyjen vaatteiden pop-up-myymälällä ja kierrätyspalvelulla, jonne asiakkaat voivat toimittaa käytettyjä lastenvaatteita myytäväksi. Myynnissä on valikoima hyväkuntoisia vaatteita 1–12-vuotiaille lapsille. 

Uuden second hand -valikoiman ja kierrätyspalvelun taustalla on kotimainen, laadukkaiden merkkien kierrättämiseen keskittynyt Ninyes

Ninyes tarkastaa ja hinnoittelee myyntiin tuodut vaatteet, ja asiakas saa vastineeksi lahjakortin Stockmannille. Lahjakortti käy maksuvälineenä kaikissa Stockmannin tavarataloissa.

”Yhteistyö avaa meille uusia mahdollisuuksia, kun saamme tuotteet asiakkaiden nähtäviksi ja kokeiltaviksi. Uskomme, että Stockmannin lahjakortin saaminen maksuksi käytetyistä vaatteista tuo uusia asiakkaita palvelun piiriin ja samalla tehostaa sekä nopeuttaa kierrättämistä”, sanoo Ninyesin perustaja Mikko Siukosaari.

Suomen vastuullisin tuote -kilpailu ratkeaa tällä viikolla

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat julkistetaan tämän viikon perjantaina. Toista kertaa järjestettävässä kisassa on mukana 200 tuotetta melkein sadalta eri yritykseltä. Kilpailuun on otettu mukaan vain Ostavastuullisesti.fi-sivuston kuratoituja tuotteita ja palveluita.

Asiantuntijoista koostuvan Vastuullisuuspaneelin valitsemaan 11 finalistin joukkoon on päässyt Fashion Finlandin jäsen, kotimainen perheyritys Voglia ja brändin tuotteilleen tarjoama korjaus- ja huoltopalvelu. 

”Voglian tarjoaa korjaus- ja huoltopalveluita niin uusille kuin vanhempien Voglian mallistojen vaatteille. Tekstiilien käyttöiän kaksinkertaistaminen vähentää merkittävästi päästöjä, kun samaan käyttötarkoitukseen ei tarvitse valmistaa uutta tuotetta. Vaatemerkin tarjoama korjaus- ja huoltopalvelu sitouttaa myös vaatteen ostajan vaatteen elinkaaren mittaiseen huolehtimiseen ja on yksi merkittävimpiä tapoja tuotteen käyttöiän pidentämiseen sen varsinaisella käyttäjällä”, kuuluivat paneelin perustelut.

Viisihenkiseen asiantuntijapaneeliin kuuluu muun muassa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun vastuullisen liiketoiminnan professori ja kestävän kehityksen keskuksen, Aalto Sustainability Hubin, johtaja Minna Halme.

Myös kuluttajat ovat voineet äänestää mielestään Suomen vastuullisinta tuotetta.

Lahdessa järjestetään käsityömessut – ja paljon muuta

Kädentaitojen ystävät ja käsityöharrastajat suuntaavat tulevana viikonloppuna Lahden Messukeskukseen, jossa järjestetään 4.–5. marraskuuta Kätevä&Tekevä-messut.

Ohjelmassa on ainakin historiallisten asujen esittelyä ooppera-aarioiden säestyksellä, päiväpeitoista, verhoista ja pöytäliinoista tehtyjen hääpukujen näyttely, Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoiden Shapes of Materials -näytös sekä kirjontatekniikkanäyttely, jossa on esillä muun muassa Muodin huipulle -tosi-tv-kilpailusta tutun Jarkko Karppisen töitä.

Käsityömessujen ohella Lahden Messukeskuksessa järjestetään hyvinvointitapahtuma Hetki, Ilmaisen Kirjan Päivä, Nukkekoti- ja nukkemessut sekä Kivi- ja korumessut. Kävijät pääsevät kaikkiin tapahtumiin yhdellä sisäänpääsymaksulla.


Teksti Johanna Rämö
Kuvat brändit ja Jean-Marc Vieregge / Unsplash

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.