Tässä juttusarjassa Fashion Finland seuraa Muodin huipulle -tosi-tv-ohjelmaa ja esittelee viikoittain kisasta pudonneen suunnittelijan. Nyt itsestään kertoo Suvi Hänninen, 48.

”Päädyin vaatetusalalle pakon edessä. Lukion jälkeen olin työttömänä, ja työttömyyskorvausta saadakseen oli haettava opiskelemaan. Valmistuin vaatetusalan artesaaniksi vuonna 2000. Urani alkoi kertarysäyksellä, kun paikkasin nykytanssiteoksessa erästä kokenutta pukusuunnittelijaa. Siitä lähtien olen työskennellyt esitystaiteen parissa. Päätyökseni suunnittelen ja valmistan esiintymisasuja kotimaisille pop-artisteille.

En pidä piirtämisestä. Se luonnistuu kyllä, mutta koen sen pitkästyttävänä. Pop-tähdille suunnitellessa idea on pakko visualisoida paperille, mutta muulloin lähden mieluummin työskentelemään materiaalin kanssa. Materiaali kertoo, mihin suuntaan mennä. Minulle käsinkosketeltavuus on tapa hahmottaa maailmaa.

Näen arkiasut pieninä elämysmatkoina tai huoneina, joita kannamme mukanamme. Asu voi lisätä itseluottamusta tai sulkea kantajansa pois ympäristöstä, olla pakopaikka. Tulevaisuudessa haluaisin luoda käyttövaatemalliston, jossa on näitä ominaisuuksia.

Muodin huipulle -ohjelman kuvauspäivät olivat intensiivisiä. Poppareiden aikataulut ovat tiukkoja, joten olen tottunut työskentelemään paineen alla. Usein riensin loppumetreillä jonkun toisen suunnittelijan avuksi ja hylkäsin jopa oman työni hetkeksi, vaikka siinä olisi ollut viimeisteltävää.

Ohjelmaan osallistuminen auttoi ymmärtämään paremmin, mikä oma juttuni on. Viimeistään nyt tiedän, mihin sijoitun muotikentällä.

Urani käännekohta oli vuonna 2019, kun minut valittiin Moskovassa pidettyyn innovatiivista pukusuunnittelua esittelevään kansainväliseen ryhmänäyttelyyn. Olin kovassa seurassa, ja sain siitä itseluottamusta, jota minulta ennen uupui. Tein kuuden vuoden suunnitelman, johon kuului erilaisia tavoitteita, muun muassa soolonäyttely ja Aalto-yliopiston maisterintutkinto-ohjelmaan pääsy. Nyt olen saavuttanut ne kaikki. Kaikessa tekemisessä tärkeintä on uskoa omiin kykyihinsä.”

Ohjelman neljännessä jaksossa kilpailijoiden tuli luoda farkkuasu kierrätetystä denimistä materiaalihukka minimoiden.Teksti Johanna Rämö
Kuvat MTV

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.