Tässä juttusarjassa Fashion Finland seuraa Muodin huipulle -tosi-tv-ohjelmaa ja esittelee viikoittain kisasta pudonneen suunnittelijan. Nyt itsestään kertoo Aleksi Peräkylä, 30.

”Lapsuudessani minua kannustettiin itseni ilmaisuun piirtämällä tai maalaamalla. Myöhemmin Jyväskylän ammattikoulu oli kivuton tapa tutustua tekstiili- ja muotialaan. Kaikki opetettiin siellä kädestä pitäen. Suoritin lopulta sekä miesten että naisten vaatteiden perustutkinnot; olen valmistunut vaatturiksi ja mittatilausompelijaksi. Loppukeväästä minusta tulee myös jalkinemuotoilija.

Koen olevani muotoilija, en niinkään suunnittelija. Muotoilijuus antaa minulle luvan puuhastella, sillä sanalla on päässäni paineettomampi kaiku.

Tekijänä olen materiaalilähtöinen: haluan ensin löytää materiaalin, vasta sitten ideoin loppuun. Käytän usein laadukkaita kankaita, kuten villaa tai raakafarkkua, ja teknisiä materiaaleja. Inspiroidun jalkapallofanien tyyleistä. Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajien fanikatsomo on täynnä tyyppejä, joiden vaatteet ovat kohdillaan. Moni panostaa laadukkaisiin merkkeihin, kuten Stone Island, Fred Perry ja C.P. Company.

Muodin huipulle -ohjelman kuvauksissa positiivisin puoli oli muut kilpailijat. Huippuporukan ansiosta kokemus tuntui luokkaretkeltä kavereiden kanssa – kuin olisimme tunteneet vuosikausia kolmen minuutin sijaan. Paineen keskellä se tuntui rauhoittavalta. 

Ideointiprosessini on yleensä pidempi kuin puoli tuntia. Siinä ajassa ei vielä muotoudu valmista tuotetta. Kun mentori Sofia tuli kesken kaiken kyselemään, se vain sekoitti ajatuksiani. Minua häiritsi, ettei ympärillä ollut rauhaa.

Kuvauksiin osallistuminen vahvisti, että työskentelisin mieluummin suunnittelijan kanssa kuin olisin itse pääsuunnittelija. Tykkään tehdä porukalla hommia, protoilla ja viedä muiden ideoita eteenpäin.

Viime kesänä osallistuin Helsinki Fashion Weekille jyväskyläläisen vaatebrändi Justudiosin kanssa. Teen heille tuotekehittelyä, ja esittelimme yhdessä streetwear-malliston. Se on ollut tähän mennessä urani siistein hetki. Olisi hauska tehdä yhteistyötä muidenkin paikallisten muotifirmojen, esimerkiksi RIVA Clothingin, kanssa. Myös Joutsen olisi kiinnostava projektikumppani.

Olen liian realisti haaveillakseni. Odotan innolla tulevaisuutta tuli sieltä mitä tahansa.”

Ohjelman toisessa jaksossa kilpailijat saivat valita Stockmannin valikoimasta asusteen, jonka ympärille asu tuli suunnitella.


Teksti Johanna Rämö
Kuvat MTV

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.