Tässä juttusarjassa Fashion Finland seuraa Muodin huipulle -tosi-tv-ohjelmaa ja esittelee viikoittain kisasta pudonneen suunnittelijan. Nyt itsestään kertoo Elias Pitkänen, 27.

”Nuoresta saakka olen ollut kiinnostunut muodista, vaatteista ja pukeutumisesta. Opiskelin pitkään kuvataiteita, vaikka ala ei tuntunut minulle oikealta. Armeijan käytyäni myönsin itselleni, että haluan työskennellä muodin parissa. Valmistun keväällä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:sta.

Opinnäytetyön tekemisen myötä aloin löytää omaa suunnittelija ääntäni. Ideoin ja toteutin oman vaatemerkin sekä valmistin siihen ensimmäiset vaatekappaleet täysin kierrätetyistä materiaaleista. Kankaat tein omista vanhoista vaatteistani ja kirpparilöydöistä, jotka värjäsin itse.

Suunnittelijana lähtökohtiani ovat materiaali ja funktionaalisuus. Yleensä jokainen ideani alkaa kankaasta: miltä se tuntuu ja näyttää, miten sitä voi muokata. Minulle vaatteen funktio ja ulkonäkö ovat yhtä tärkeitä. Suunnittelemani vaatteet ovat käyttäjäystävällisiä – ihmisen tulee voida elää vaatteissaan. Pidän vaatteitani unisex-tuotteina, vaikka niissä onkin melko maskuliininen muotokieli.

Yksi pelkoni ennen Muodin huipulle -kuvausten alkua oli, etten keksisi mitään annettuun tehtävään. Pakon edessä ideoita kuitenkin vain syntyi. Äärimmäisen tiukka työtahti oli myös vapauttava kokemus. Ei ollut aikaa jäädä miettimään mitään, mikä ei liittynyt suoraan luomistyöhön.

Kuvausten alkupuolella tunsin epävarmuutta enkä voinut välttää itseni vertaamista muihin kilpailijoihin. Jossain vaiheessa tajusin, että kaikki osaavat jotain, mitä minä en, mutta minäkin osaan jotain, mitä muut eivät. Opimme toisiltamme.

Minulle merkittävin ja inspiroivin tehtävä oli yhteistyötehtävä Carlan kanssa. Vaikka työprosessimme ovat erilaisia, löysimme yhteisen sävelen ja muotokielen. Aloin tarkoituksella liioitella muotoja suunnitellessani, vain pysyäkseni Carlan tahdissa. 

Ohjelman formaatti oli melko stressaava. Ensimmäisen kuvausviikon aikana nukuin surkeasti ja silmät seisoivat päässä. Tosielämässä en ole niin tosikko kuin miltä sarjassa vaikutan – olin vain väsynyt!”

Ohjelman kolmannessa jaksossa kilpailijoiden tehtävänä oli suunnitella oma näkemyksensä 90-luvun hittiasusta, tuulipuvusta.


Teksti Johanna Rämö
Kuvat MTV

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.