Tässä juttusarjassa Fashion Finland seuraa Muodin huipulle -tosi-tv-ohjelmaa ja esittelee viikoittain kisasta pudonneen suunnittelijan. Nyt itsestään kertoo Jutta Virtanen, 28.

”Yläasteella sain joululahjaksi ompelukoneen. Petyin, koska olin toivonut kameraa. Lähipiirini on täynnä ompelevia ihmisiä, mutta koska harrastusta tarjottiin liian suoraan, kapinoin vastaan. Valitsin koulussa puukäsityöt ja laitoin kaiken energiani jalkapalloharrastukseen.

Lukion jälkeen valmistuin myynnin tradenomiksi. Menin perintätoimistoon töihin, mutta sopimukseni purettiin koeajalla, sillä viihdyin asiakkaiden kanssa puhelimessa niin pitkään, etten yltänyt aikatavoitteisiin. Olin alalle liian sosiaalinen.

Kesällä 2020 olin siis juuri korkeakoulusta valmistunut työtön työnhakija keskellä pahinta koronakriisiä. Oli aikaa miettiä, mitä haluaisin elämälläni tehdä. Lopulta hain ja pääsin Rasekoon eli Raision seudun koulutuskuntayhtymään opiskelemaan mittatilausompelijaksi.

Muodin huipulle -ohjelmaan osallistuminen paransi huijarisyndroomani. Kun katson ensimmäisiä jaksoja ja kuuntelen itseäni, toivon, että olisin luottanut itseeni enemmän. Nyt tiedän, että osaan ja minulla on paikka tällä alalla. 

Kesken ohjelman teon sain kotoa ikäviä uutisia: eräs minulle läheinen ihminen oli menehtynyt. En usko sen vaikuttaneen suorituksiini merkittävästi, sillä työnsin asian pois mielestäni. Suru-uutisten jälkeen kuvattu jakso taisi jopa olla ainoa, jossa en itkenyt.

Kuusi kuukautta sitten ryhdyin starttirahan turvin yrittäjäksi. 80-vuotias pappani on tehnyt koko ikänsä pliseerauksia muun muassa kansallispukuihin. Nyt hän on viimein jäämässä eläkkeelle ja olen ottanut hänen asiakkaitaan hoitaakseni.

Toivon, että voin työllistää itseni yrittämisellä starttirahan loppumisen jälkeenkin. Olen kiinnostunut yhteistyöstä muiden alan osaajien kanssa. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse.”

Sarjan viidennessä jaksossa kilpailijoiden tehtävänä oli suunnitella ja visioida t-paita uudestaan – kuudessa tunnissa.Teksti Johanna Rämö
Kuvat MTV

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.