Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 8.3.2021.

Suomalaismalli Steffi Cook uhmasi mallitoimistonsa kieltoa ja leikkasi hiuksensa lyhyiksi. Siksi Cook on tällä hetkellä yksi Suomen menestyneimmistä malleista.


Steffi Cookin mallinura alkoi televisiosta – muttei erityisen voitokkaasti. 17-vuotias Cook oli hakenut tuttavansa kehotuksesta mukaan Suomen Huippumalli haussa -ohjelmaan.

–Tipuin kisasta muistaakseni toisena, kertoo nyt 28-vuotias, Lontoosta tavoitettu Cook.

Ohjelman kuvauksissa Cook oli ehtinyt kuitenkin ystävystyä kahden muun mallin, Saara Sihvosen ja Anna Nevalan, kanssa. He pääsivät mallitoimisto Brandin listoille ja ehdottivat Cookille, että hänenkin täytyisi tavata Brandin omistaja Toni Korpineva. Pian Cook oli listoilla itsekin – ja Korpinevalla oli hänelle suunnitelma valmiina.

– Toni laittaa aloittelevat mallit heti aluksi maailmalle oppimaan. Niin hän teki minunkin kanssani. Maailmalla näkee, miten muoti- ja mallibisnes toimii ja miten kuvauksissa ollaan. Ennen sitä koulua ei ole asiaa isoihin muotikaupunkeihin, kuten Pariisiin, kertoo Cook.

Uransa alussa Cook reissasi Australiassa, Tokiossa ja Koreassa. Kokemuksen karttuessa hän pääsi Lontooseen, New Yorkiin, Pariisiin ja Milanoon, ja teki sopimuksia kansainvälisten mallitoimistojen kanssa. Töitä oli, mutta suurempaa läpimurtoa ei tapahtunut.

Oli vuosi 2017, ja Cook alkoi kyseenalaistaa kiinnostustaan mallintyöhön.

– Halusin leikata tukkani lyhyeksi, mutta New Yorkin toimisto vastusti. Ajattelin, ettei mallintyö ole enää juttuni ja leikkasin hiukset omin lupineni.

Se kannatti.

Viikko hiustenleikkuun jälkeen Cook sai puhelun Ruotsin toimistoltaan. Luksusmuotitalo Balenciaga ja sen näytöksiä stailaava huippustylisti Lotta Volkova halusivat Cookin seuraavaan muotinäytökseensä. Malleja näytökseen metsästänyt Volkova oli nähnyt Cookin uuden lookin ja vakuuttunut siitä, että androgyyninen suomalaiskasvo sopisi Balenciagalle.

Syksyllä 2017 Cook käveli Balenciagan näytöksessä Pariisin muotiviikoilla.

– Balenciaga oli iso juttu, koska se tarkoitti imagotasolla merkittävää nousemista ylöspäin. Mallintyössä aloitetaan lehtien editorial-kuvauksista ja sieltä noustaan tekemään mainoskampanjoita. Balenciagan jälkeen tein sopimuksen Silent-mallitoimistoon Pariisiin ja pääsin tekemään kampanjakuvauksia.


Steffi Cook leikkasi hiuksensa New Yorkin mallitoimiston vastusteluista huolimatta. Sen jälkeen luksusmuotitalo Balenciaga halusi Cookin näytökseensä. Kuva: Harper’s Bazaar UK
Lontoossa asuva Cook on tuttu näky Harper’s Bazaar -muotilehden sivuilla. Kuva: Harper’s Bazaar UK


Millä avuilla Cook on edennyt urallaan? Hänellä on virheetön iho ja pisamaiset kasvot. Pitkä ja hoikka hän on tietenkin. Androgyyninen look on ollut sekin kovaa valuuttaa mallimaailmassa viime vuosina.

– Hiustenleikkuu oli tärkeä menestystekijä oikealla hetkellä, koska se auttoi tuomaan esiin sen potentiaalin ja persoonallisuuden, mikä minussa on. Nyt sillä ei ole enää niin suurta merkitystä, minkäpituinen tukkani on, koska minua ei arvoteta enää pelkästään hiusteni perusteella. Myös työmoraali ja vuosien myötä tullut kokemus huomataan.

Viime vuosina Cook on ollut yksi Suomen työllistetyimmistä malleista.

Vuosi 2020 oli sekin kiireinen, suorastaan hengästyttävä. Cook teki kampanjoita muun muassa Mulberrylle, Gantille ja Jo Malonelle. Välillä Cook lensi Ruotsiin kuvaamaan Filippa K:lle ja Arketille, välillä Pariisiin Lacostelle. Työ on vienyt myös Italiaan ja Hollantiin muotilehti Voguen kuvauksiin. Los Angelesissa Cook teki kuvaukset muotimerkki Everlanelle, New Yorkissa Priscaveralle.

Cook kertoo matkustaneensa kolme vuotta lähes taukoamatta. Koronasta hän osaa olla siksi myös kiitollinen.

– Lockdown teki minulle hyvää, koska sain ottaa luvan kanssa vapaata. Olen mallina onnekkaassa tilanteessa, koska voin jo valita mitä töitä otan vastaan. Muutama kiinnostava kampanja kuukaudessa riittää, kertoo Cook.

Kuten monet valokuvamallit, myös Cook päätyi malliksi sattumalta. Hän tanssi balettia ja halusi ammattitanssijaksi. Sitten polveen tuli rustovaurio, ja Cook päätti jatkaa tanssinopettajana.

Cook sanoo suoraan, että hänen uransa eteni hitaasti. Mutta siinä on ollut myös etunsa. Hän ehti kartuttaa itsevarmuutta ja saada elämänkokemusta ennen suurta läpimurtoa.

– Ikä tuo itseluottamusta, ja isoilla työkeikoilla siitä on oikeasti hyötyä.


Viime kesänä Steffi Cook nähtiin muun muassa Turkin Voguen kannessa. Kuva: Vogue Turkey
Cook toivoo työskentelevänsä vielä Pariisin Vogue-lehdelle sekä Pradan muotitalolle. Kuva: Vogue Russia


Cook on nähnyt läheltä, miten muotimaailma on muuttunut. Vaikka kauneuskäsitys onkin monipuolistunut, mallibisnes pitää tiukasti kiinni tietyistä normeista.

– Näytöksissä erittäin laihat mallit menestyvät edelleen. En halua hirveästi tehdä näytöksiä, koska laihuuden ylenpanttisesta ihannoinnista ei tule hyvä fiilis. Näytöksissä olen pelkkä henkari, kun taas kuvauksissa saa laittaa persoonansa peliin.

Mutta Balenciagan, Vetementsin tai Acne Studiosin näytöksistä Cook ei kieltäydy vieläkään. Ne ovat uran kannalta tärkeitä. Cookin omat suosikkibrändit ovat pienempiä nimiä – esimerkkeinä hän mainitsee italialaisen Cormion ja newyorkilaisen Priscaveran. Mutta isojakin tavoitteita vielä on.

– Haluaisin kuvata muotilehti Self Serviceen ja Pariisin Vogueen. Pradakin olisi hieno asiakas.

Cook asui Tukholmassa kolme vuotta. Viime kesänä hän erosi ruotsalaisesta poikaystävästään ja muutti pysyvästi Itä-Lontooseen. Sieltä on helppo matkustaa maailmalle töihin.

Vaikka mallikeikkoja riittää enemmän kuin Cook haluaa tehdä, mielessä siintää jo tuleva. Kesällä Cook opetteli skeittaamaan ja välillä hän käy surfaamassa Bristolissa, kolmen tunnin ajomatkan päässä Lontoosta. Cook on aloittanut äskettäin myös antropologian etäopinnot Helsingin avoimessa yliopistossa.

– Opiskelu pitää aivot aktiivisena. Haluaisin kouluttautua ja tähtäimessäni on ostaa asunto Lontoosta. Tulevaisuudessa voisin tehdä myös jotain täysin muotialasta poikkeavaa.

Antropologia on Cookille yksi uravaihtoehto. Toinen on luova ala – ja siinä mallitaustasta voisi olla paljonkin hyötyä.
Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.