Miki Liukkonen, 32, on Fashion Finlandin uusi bloggaaja. Liukkonen on kirjailija ja runoilija, joka esittelee Fashion Finlandin lukijoille seuraavan neljän viikon aikana suosikkivaatteensa, suosikkivärinsä, suosikkitatuointinsa ja suosikkiluomivärinsä.

”Meikkasin ensimmäisen kerran, kun olin Ruotsissa kirjailijakiertueella 2013. Siellä oli mukana suomalainen runoilija Heli Slunga, joka myös on kotoisin pohjoisesta. Kiersimme esiintymässä kouluissa ja kirjastoissa. Yhtenä päivänä Heli sanoi, että minulle sopisivat meikit tosi hyvin. Hän laittoi minulle ripsiväriä, ja minustakin se näytti hyvältä.

Jo ala-asteella minua sanottiin kauniiksi, ja yläasteella minut valittiin koulun kauneimmaksi pojaksi. Pidin sitä vittuiluna, mutta nyt ymmärrän, että se oli kohteliaisuus.

Mutta kun kiinnostuin musiikista ja kävin musiikkilukiota, aloin myös ihailla David Bowien kaltaisia androgyynejä tyyppejä, jotka meikkasivat.

Kyse ei ollut pelkästään androgyyniydestä, vaan eräänlaisesta ’seksuaalittomuudesta’, tai ’epäselvästä seksuaalisuudesta’. En ollut kauhean kiinnostunut seksistä yläasteella tai lukiossa. En tajunnut miksi kaikki jauhoivat seksistä kaiken aikaa. 

Androgyyniys tavallaan vapautti minut äijämäisestä roolista, johon kuului naisten pokailu ja kaikki sellainen. 

Meikkaan, koska tuntuu siltä. Meikkaan peittääkseni kasvojeni kamaluuden. Kyllä vain, ajattelen että näytän lähes aina kamalalta. Meikki on naamio, hetkellinen illuusio, joka korostaa sitä mitä miellän omissa piirteissäni hyväksi ja häivyttää sen, mitä en voi sietää.

En meikkaa joka päivä. Meikkaaminen on uuvuttavaa ja elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin ulkonäkö. Mutta kun meikkaan, se on taitolaji. Aluksi käytin vain ripsiväriä, ja tuskin sitä edes kukaan huomasi. Sitten aloin käyttää myös luomiväriä.”

”Laitan ensin kajaalia yläluomen ripsirajaan. Sitten levitän rajauksen pienellä siveltimellä ylöspäin luomelle. Tämä on yksinkertainen meikki.

Sen sijaan tärkeisiin tilanteisiin ja vaikka televisiohaastatteluun teen meikin, jossa on jotain 17 vaihetta. Ensin pohjustan silmäluomet voiteella, joka varmistaa sen, että meikki pysyy paikoillaan. Sitten laitan luomeen valkoista ja sen päälle vaaleanruskeaa. Sitten tupsuttelen kevyesti mustaa luomiväriä luomelle. Ja monesti lisään vielä kultaista glitterimäistä luomiväriä, ettei aina olisi pelkkää mustaa.

Pukeutuessa käytän vain mustaa, mutta meikatessa uskallan käyttää värejä. Olen esimerkiksi laittanut luomiin ja poskille hopeaa ja punaista. Mutta nämä ovat spesiaalijuttuja, joissa en mene apteekkiin.

Olen tosi tarkka meikeistäni. Esimerkiksi lehtien kansikuvauksissa minulle sipsutellaan aina näkymättömät meikit, ja siksi menenkin niihin yleensä omissa meikeissäni.

En käytä oikeastaan muuta kuin silmämeikkiä, tosin viime aikoina olen alkanut kokeilla varjostuksia poskissa. Ne ovat vähän sellainen ekstrasilaus.

Tässä on tietysti pieni ristiriita, kun sanon pukeutuvani mustaan, etteivät ihmiset huomaa minua. Sitten meikkaan, että he huomaisivat minut. Ehkä lopulta haluan, että joku huomaa, että olen piilossa.

Mutta meikkien poistoa vihaan, kun haluaisin illalla vain mennä nukkumaan.”


Miki Liukkosen uusimman, syksyllä 2021 ilmestyneen teoksen nimi on Elämä: Esipuhe. Sen on kustantanut WSOY. Liukkosen Sivullinen-keskusteluohjelma jatkuu uusin jaksoin YLE Teemalla kesäkuussa.

Kuvat Tero Ahonen, Miki Liukkonen

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.