Miki Liukkonen, 32, on Fashion Finlandin uusi bloggaaja. Liukkonen on kirjailija ja runoilija, joka esittelee Fashion Finlandin lukijoille seuraavan neljän viikon aikana suosikkivaatteensa, suosikkivärinsä, suosikkitatuointinsa ja suosikkiluomivärinsä.


”Pukeudun mustaan, koska en ole luultavasti koskaan tavannut yhtään mukavaa ihmistä, joka pukeutuu kokonaan keltaiseen.

Mutta jos puhutaan vakavasti, niin musta on sellainen väri, ettei sitä oikein edes huomaa. Esiinnyn lavalla ja televisiossa, mutta olen ujo. Musta on suojaväri, ja siihen pukeutuneena olen melkein kuin varjo taustalla.

Usein ajatellaan, että musta pukeutuminen liittyy goottikulttuuriin tai synkistelyyn, mutta minua ei koko goottikulttuuri kiinnosta ollenkaan. Sen sijaan kuuntelen kyllä synkkää ja melankolista musiikkia.

Lukioaikoina olin tyypillinen taideälykkö, ja minulla oli ruskea samettitakki, harmaat samettihousut ja kuviollinen silkkihuivi. Käytin myös paljon pukuja, ja ihmiset kyselivät kaiken aikaa tyyliin ’mihis hautajaisiin nää oot menossa?’

Noihin aikoihin Oulussa vallitsi, ainakin omasta mielestäni, hieman kapeakatseinen suhtautuminen pukeutumiseen, ja minua homoteltiin joka toinen viikko. Pukuun pukeutunut nuorukainen oli outo näky – mikä on kummallista nyt kun sitä ajattelee, sillä mitään niin harmitonta ja tavallista kuin puku en osaa keksiä.”

”Mustasta tuli lukion jälkeen minun juttuni. Kun minulla oli vuonna 2010 kerran siniset farkut, niin joku huomautti, että mitä ihmettä, sinulla on väriä päällä.

Nykyään minua nimitellään Ville Valo -kopioksi. Mitä hittoa. Jo ihan ensimmäisissä lehtijutuissa minun sanottiin muistuttavan huomattavan paljon nuorta Ville Valoa. Kyse on varmaan kasvojen samankaltaisesta luustosta ja vihreistä silmistä. Ei minun tarvitse kuin laittaa pipo päähän ja TZADAM – Ville Valo! Mutta en matki. Joten olkaa jo hiljaa. 

Musta on tyylikäs ja helppo väri, ja jos olisin kokeilevampi vaatetuksen kanssa, minulla menisi paljon enemmän aikaa pukeutumiseen. Joutuisin miettimään, että voinko esimerkiksi laittaa oranssin paidan vihreiden housujen kanssa.

On ihan oma taitolajinsa pukeutua väreihin. Joillekin värit sopivat todella hyvin. Jos mietin vaikka Maria Veitolaa, hänellä on usein päällään ihmevaatteita, mutta ne sopivat hänen persoonansa ja hänelle todella hyvin. En minä pystyisi käyttämään jotain neonvihreää pörrötakkia, mutta Maria vetää sen läpi niin, ettei se näytä yrittämiseltä tai siltä, että hän yrittää olla erikoinen.

Minullakin on muuten nyt jalassa viininpunaiset sukat. Ihan siksi, että nämä olivat ainoat puhtaat.”


Miki Liukkosen uusimman, syksyllä 2021 ilmestyneen teoksen nimi on Elämä: Esipuhe. Sen on kustantanut WSOY. Liukkosen Sivullinen-keskusteluohjelma jatkuu uusin jaksoin YLE Teemalla kesäkuussa.


Kuvat Stella Harasek

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.