Meeri Koutaniemi, 33 vuotta, on Fashion Finlandin uusi bloggaaja. Koutaniemi on palkittu valokuvaaja, journalisti ja tunnettu pukeutuja, joka esittelee Fashion Finlandin lukijoille suosikkivaatteensa neljään vuodenaikaan.


”Olen suunnitellut ja tehnyt vaatteita pienestä pitäen. Aloitin omien vaatteideni suunnittelun ja ompelun viisivuotiaana. Aluksi tein ennen kaikkea esiintymisasuja kotiesityksiä varten. Esitin kotona milloin tanssia ja milloin laulua. Ja oli minulla myös voimisteluasuja, vaikka en harrastanut voimistelua. 

Edelleen teen asuistani esityksiä – nyt miehelleni Samille. Järjestän hänelle kotona muotinäytöksiä.

Teen kuvajournalistina matkoja eripuolille maailmaa. Aiheeni käsittelevät sosiaalisia ilmiöitä ja ihmisoikeuksia.  Kierrän matkoilla myös kangasmarketteja ja ostan kankaita. Sitten menen räätälille ja piirrän suunnitelmani. Räätälit ottavat mitat ja vaatteet ovat valmiita seuraavana päivänä.

Olen teettänyt asuja Intiassa, Irakissa, Meksikossa, Ghanassa, Keniassa, Thaimaassa, ja Suomessa.

Olen teettänyt matkoilla kymmeniä vaatteita. Ehkä eniten liivejä. Rakastan sellaisia pikkuliivejä, jotka voi laittaa paitapuseron päälle. Ne ovat kuin koruja. Yleensä teetän ne koristeellisesta sametista tai kankaasta, johon on ommeltu metallisia yksityiskohtia, ketjuja tai paljetteja. Tykkään niistä, kun ne ovat niin persoonallisia, ja niissä on monia ulottuvuuksia.

Räätälit löydän kadulta. Joko heidän valinnassaan käy hyvä tai huono tuuri. Vaatteita teettäessä kannattaa aina varata ekstrapäivä, jotta jos jokin menee pieleen, virhe ehditään korjata.

Jos teettämäni vaatteet tuntuvat täällä Suomessa räikeiltä, niin se ei kiinnosta minua. Toivottavasti ne tuottavat valoa tähän harmauteen myös muille.

Kieltämättä ulkomailla teetetyt vaatteet näyttävät Suomessa erilaisilta: niiden voima kasvaa. Muualla ne saattavat näyttää tavanomaisilta, mutta täällä sama vaate voi näyttää siltä, että se on suoraan avaruudesta.

Kun olin kuvaamassa kirjaa Suleymaniayh-nimisessä kaupungissa Irakin Kurdistanissa, kävin myös katsomassa paikallisia kankaita.

Siellä on uskomattomat kangasmarkkinat, loputtomasti toinen toistaan hienompia kankaita juhlia varten. Paikalliset teettävät kaikki juhla-asusteet mittojen mukaan.

Suomalainen kurdiystäväni oli mukana tulkkina, kun löysin tämän läpinäkyvän kankaan, joka on täynnä kirjailtuja kukkia ja paljettinauhaa. Kankaaseen on myös liimattu strasseja.

Kankaasta suunnittelin tämän kesädiskokaavun.

Tätä kesäistä aarretta ei ole käytetty vielä kertaakaan, koska läpinäkyvästä kaavusta puuttui alusmekko. Nyt löysin sopivan makkarankuoren kirpputorilta, sateenkaaren väreissä. Aion juhlia tässä asussa tänä kesänä lempijuhlaani Pridea – vaikka sitten yksikseni, jos kulkuetta ei järjestetä.”
Kuvat Susanna Mikander

Meeri Koutaniemen ja Tehyn valokuvanäyttely Helsingin Postitalon Rajala Galleryssa on auki 8. heinäkuuta asti. Näyttelyn kuvat ja tarinat kertovat hoitoalan ammattilaisista ja heidän työnsä merkityksestä. 

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.