Meeri Koutaniemi, 33 vuotta, on Fashion Finlandin uusi bloggaaja. Koutaniemi on palkittu valokuvaaja, journalisti ja tunnettu pukeutuja, joka esittelee Fashion Finlandin lukijoille suosikkivaatteensa neljään vuodenaikaan.


”Olen kulkenut monissa maissa prätkän kyydissä, ja se on minulle rakas tapa matkustaa. Kun istuu prätkän päällä pitkiä matkoja, tarvitsee housut, joista ei mene tuuli läpi. 

Kaikkein käytännöllisimmät ovat nahkahousut. Ne sopivat myös tosi hyvin kylmenevään syksyyn.

Aloitin nahkahousujen ostamisen parikymppisenä. Aloin haalia niitä eri paikoista, mutta aina käytettyinä. Minulla ei ollut varaa ostaa uusia nahkahousuja, eivätkä ne ikinä istuneet päälleni.

Sitten satuin kokeilemaan kirpputorilla nahkahousuja, joiden malli ja muoti oli kuin tehty minulle. Sen jälkeen aloin haukkana metsästää käytettyjä nahkahousuja eri paikoista.

Olen löytänyt niitä ympäri Eurooppaa, kuten Pariisista ja Barcelonasta, ja nykyään myös Suomesta.

Minulla on kuudet nahkahousut: punaiset, ruskeat, siniset, turkoosit ja kahdet mustat.

Käytän nahkahousujani koko ajan. Ne ovat tosi mukavat, käytännölliset, kestävät ja hyvännäköiset. Ja on ne seksikkäätkin joo. Nahkahousuissa on jotain rehellistä, ronskia ja yksinkertaista. Ne ovat samalla kovat ja pehmeät. Ne ovat vähän kiiltävät, mutta myös rosoiset. Ne eivät ole yhtään ylpeät, mutta kuitenkin omanarvontuntoiset.

Vintage-nahkahousut ovat lempihousujani, sillä ne ovat kestäneet vuosikymmeniä ja niissä on ajan tuoma patina. Kulutus on vain parantanut niitä ja tehnyt niistä mukavammat.

Arvostan muutenkin vintage-vaatteita, kun niissä näkyy tekoajan henki. Ne on tehty kestämään.

Kaikki lähti Kuusamon kierrätyskeskuksesta. Se oli aarreaitta. Sieltä saattoi löytää mitä vaan milloin vaan, ja löydöt maksoivat muutaman markan.

Siitä muodostui tietynlainen mania. Hamstrasin käytettyjä vaatteita kotiini, kunnes jossain vaiheessa aikuisuuttani laatu korvasi määrän. Sitä ennen määrä korvasi laadun.

Työn kautta pääsin kosketuksiin muiden maiden vaatehistorioiden kanssa. Yhtäkkiä minulla olikin käsissäni vanha meksikolainen nahkatakki tai 50-luvun kanadalainen leninki. Kiinnostuin eri vuosikymmenten muodista.

Vaatteiden suunnittelu ja niiden tekeminen oli aikoinaan käsityötä. Vintage-vaatteissa näkyy se, miten vaatteelle on annettu aikaa ja sitä kautta arvoa. Minulle tulee tosi hyvä olo, kun vaate on elänyt aiemman kantajansa tunteita ja tilanteita. Sellainen vaate kannattelee itseään vielä satakin vuotta myöhemmin.

En ymmärrä trendejä, eivätkä ne säväytä minua. Mutta se mikä minua kiinnostaa on suunnittelijoiden luovuus ja paneutuminen. Sillä saralla on tehty uskomattomia keksintöjä.

Pidän vaatesuunnittelua yhtenä taiteen hienoimmista lajeista. 

Uusista vaatteista puuttuu tieto, kuka ne on tehnyt ja missä oloissa. Vanhojen vaatteiden matka on jatkuva ja näillä vaatteilla on tarina.

Ja tarinat ovat inhimillisyyden perusta.”
Kuvat Susanna Mikander

Meeri Koutaniemen ja Tehyn valokuvanäyttely Helsingin Postitalon Rajala Galleryssä on auki 8. heinäkuuta asti. Näyttelyn kuvat ja tarinat kertovat hoitoalan ammattilaisista ja heidän työnsä merkityksestä. 

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.