Osa 5. Omalla tavallaan pukumies

Jorma Uotinen, 70 vuotta, on Fashion Finlandin bloggaaja. Suomen johtava dandy avaa blogissaan oven kotiinsa ja vaatekaappiinsa. Uotisen veistoksellinen tyyli on kiinnostanut kanssakulkijoita siinä määrin, että joskus ihmiset ovat hänen pukeutumistaan hämmästellessään kävelleet auton alle. Nyt hän esittelee vuosikymmenten aikana tekemänsä löydöt Fashion Finlandin lukijoille kuvaaja Esa Kapilan ainutlaatuisissa kuvissa.


”Olen aina rakastanut mustavalkoista väriyhdistelmää. Mustavalkoisuus hivelee aistejani, sillä se on selkeä ja graafinen yhdistelmä.

Mustavalkoisuus näkyy myös kotini sisustuksessa. Näissä ruokasalistani otetuissa kuvissa takanani ovat Tapieksen taideteos, Vico Magisterttin suunnittelema Atollo-valaisin ja Georg Jensenin kynttilänjalka.

Tämä ylläni oleva puku on Alexander McQueenin mallistosta, ja se on yksi uusia hankintojani. Ostin tämän äskettäin nettikaupasta.

Pidän puvussa olevasta kukonaskelkuviosta, koska siinä on liikettä. Kukonaskelkuvio on miellyttänyt minua teinistä saakka.

Olen pukumies – omalla tavallani. Työtehtävissäni puku on palvellut minua hyvin. Samoin esimerkiksi luennoilla tykkään esiintyä puvuissa. Puku on helppo valinta, eikä minun tarvitse miettiä asukokonaisuutta sen kummemmin.

Ensimmäiseksi katson puvussa leikkausta, mallia ja materiaalia. Suosin villaa ja flanellia ja kesällä puuvillaa.

Silmälasinkehykset ovat Alain Miklin, ja ne hankin jo 1990-luvulla. Nämä ovat massiiviset, isot ja kiiltävät, ja näissä on vahva karaktääri. Sellaisista kehyksistä pidän.

Minulla oli isoja kehyksiä jo 1970-luvun alusta. Tuolloin opiskelin Kööpenhaminassa balettia, ja sieltä ostin YSL:n punertavan ruskeat suuret ja kulmikkaat kehykset.

Viime vuosina olen ottanut käyttöön myös pienemmät ja pyöreämmät kehykset.

Olen käyttänyt laseja nuoresta lähtien enkä osaa käyttää piilolaseja. Silmälasit ovat osa persoonallisuuttani. Niinpä eräs toimittaja kirjoittikin kerran: ’Lähinnä silmälaseistaan kuuluisaksi tullut Uotinen’.”
Kuvat Esa Kapila

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.