Osa 6. Yohji Yamamoton viettelevä ankaruus

Jorma Uotinen, 70 vuotta, on Fashion Finlandin bloggaaja. Suomen johtava dandy avaa blogissaan oven kotiinsa ja vaatekaappiinsa. Uotisen veistoksellinen tyyli on kiinnostanut kanssakulkijoita siinä määrin, että joskus ihmiset ovat hänen pukeutumistaan hämmästellessään kävelleet auton alle. Nyt hän esittelee vuosikymmenten aikana tekemänsä löydöt Fashion Finlandin lukijoille kuvaaja Esa Kapilan ainutlaatuisissa kuvissa.


”Suhteeni Yohji Yamamotoon alkoi jo 1980-luvulla. Silloin japanilaiset suunnittelijat tekivät invaasion Pariisiin. Sinne tulivat Kenzo, Rei Kawakubo ja Commes des Garçons merkkeineen.

Minuun iski heistä kaikkein eniten Yohji Yamamoto, koska hän suunnitteli miesten muotia.

Jotenkin hänen tyylinsä ankaruus, minimaalisuus ja musta väri puhuttelivat minua.

Olen käynyt Pariisissa samassa Yamamotoa myyvässä liikkeessä vuosikymmeniä. Pari vuotta sitten omistaja päätti lopettaa liikkeensä, mutta seuraavana vuonna hän olikin muuttanut mielensä. Se oli minulle hyvä uutinen, koska menen sinne aina heti ensimmäisenä päivänä Pariisissa käydessäni.

Nämä housut ovat olleet minulla kymmenen vuotta. Ne ovat ajattomat ja niiden laatu on korkealuokkainen. Muoti muuttuu, mutta tyyli säilyy. Yamamoton tyyli on pysynyt alusta alkaen ja se on tunnistettava vuodesta toiseen. Lisäksi pidän siitä, että näissä on tilaa liikkua.

Takin epäsymmetrisyys ja silkkilankojen söhrö tuovat asuun huumoria. Usein vaatteet pyrkivät olemaan symmetrisiä, mutta tämä onkin epäsymmetrinen. Kaikki jäävät hämmästelemään siinä olevaa silkkilankojen söhröä. Ostin takin Helsingistä Kasarminkadulta CM-44 -liikkeestä.

Yamamoton vaatteet sopivat kaikkiin tilanteisiin ja tilaisuuksiin. Niissä on jotain sellaista, ettei vaatteita tarvitse päivän aikana vaihtaa ollenkaan, vaikka illalla olisi vaativampikin tilaisuus.

Ne eivät hyökkää, mutta eroavat aina valtavirrasta.”

Kuvat Esa Kapila

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.