Helena Ahti-Hallberg on Fashion Finlandin syksyn 2021 bloggaaja. Ahti-Hallberg on Tanssii tähtien kanssa -ohjelman pitkäaikainen tuomari, tanssinopettaja ja yhdeksänkertainen kilpatanssin Suomen mestari. Hänen kimalteleva tyylinsä tuo glamouria televisioon, mutta tässä blogissa hän avaa koko vaatekaappinsa – opetusvaatteista messuhaalariin ja pantteripilkuista paljetteihin. Tanssisalilla ja Kaapelitehtaan käytävillä Ahti-Hallbergin tyylin tallensi valokuvaaja Esa Kapila.


”Tein tämän iltapuvun itselleni Moskovan latinalaistanssien EM-kisoja varten. Toimin siellä tuomarina viitisen vuotta sitten. Puvun ompeluun meni 20 tuntia, ja niistä kymmenen tuntia meni selän pitsien ompeluun, jotka ompelin käsin. Käytin pukua myös pari vuotta sitten Kultainen Venla -gaalassa.

Kilpatanssikilpailuissa tuomarit käyttävät päivisin siistejä asuja ja iltaisin iltapukuja. 

Tanssijat satsaavat paljon asuihinsa, niin on oikeus ja kohtuus, että tuomaritkin toimivat samoin. Näin yleisö näkee sen glamourin, joka tanssiin liitetään.

Olen suunnitellut ja tehnyt tanssipukuja koko ikäni. Ompelin itse esimerkiksi parikymmentä pukua helmikuussa 2022 starttaavalle Tanssien tähtiin -kiertueelle.

Itselleni teen eniten iltapukuja, sillä ne ovat kalliita ja niitä tehdessä teen isoimmat säästöt.

Iltapuvut ovat myös lähellä tanssipukuja, ja niissä on samat lainalaisuudet: puvuilla korostetaan oikeita kohtia ja peitellään toisia. Esimerkiksi tämän iltapuvun yläosassa olevaa kangasta voisi käyttää myös tanssipukuun.””Harvoin heitän vaatteita pois, mutta tuunaan niitä. Säästän yhdestä vaatteesta hihat ja käytän toisesta topin. Naisilla on oikeus kyllästyä vaatteisiin, joten tuunaan vanhoista vaatteistani uusia versioita. Jos rikki menneessä paidassa on esimerkiksi erikoiset hihat, säästän ne tulevaa käyttöä varten. Minulla on odottamassa esimerkiksi yhdet pliseeratut hihat.

Koulussa minulla oli ihana käsityönopettaja, ja tein ensimmäisen tanssipuvun ollessani kahdeksannella luokalla. Sen jälkeen vanhempani ostivat minulle ompelukoneen ja saumurin. 

Ilman ompelutaitojani minulla ei esimerkiksi olisi ollut edellytyksiä harjoitella tanssia Lontoossa ja Liverpoolissa. Muutin Englantiin 19-vuotiaana ja maksoin elämäni ja harjoittelun ompelemalla muille tanssipukuja. Se oli taito, jonka saatoin viedä helposti mukanani Suomesta Englantiin.

Ompeleminen ei ole aivokirurgiaa, eikä ommellessa haittaa jos leikkaa vähän vinoon. Olen rohkea tarttumaan saksiin ja leikkaamaan kangasta. Tiedän aloittaessani yleensä suunnilleen, mitä haluan, mutta puku muokkautuu tehdessä ja sovitusten yhteydessä.

Elämässäni asioiden pitää tapahtua kiivaalla syklillä. Hiljainen nyhertäminen ei sovi minulle.

Eniten haasteita minulla on malttamattomuuden kanssa. Purkamista inhoan, ja jos työ ei mene kerralla oikein, vaate saattaa jäädä puoleksi vuodeksi nurkkaan.

Olen tehnyt ystävilleni paljon hääpukuja. Kun morsian astelee alttarille minun tekemässäni hääpuvussa, tunnen suurta ylpeyttä.

Vaatteiden tekemisessä on sekin hyvä puoli, että kun tanssissa mikään ei ole ikinä valmista, ommellessa vaatteen saa ihan konkreettisesti valmiiksi.”
Ahti-Hallbergin järjestämä Tanssien tähtiin -show kiertää Suomea 4.2.–31.3.2022. Esityspaikat ja -päivät löytyvät täältä.


Kuvat Esa Kapila

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Viestintäpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fiOsallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.