Aira Samulin, 93, on Fashion Finlandin bloggaaja. Hän kertoo blogissaan elämänsä tärkeimmistä vaatteista, joita hän on hankkinut eri vuosikymmenillä. Kun muodin kierrätyksen ja second hand-kaupan merkitys tulevaisuudessa kasvaa, Samulinin eilisen vaatteet edustavat samalla huomista.

”Olen ollut malli ja yrittäjä yhdeksällä vuosikymmenellä. Ja minun elämässäni alkoi nyt 20-luku toista kertaa.

Tämä vihreä nahka-asu tehtiin minulle aikana, jolloin nahkavaatteissa ei ollut vielä värejä. Siihen aikaan oli vain ruskeita ja beigejä nahkavaatteita. Tämä asu oli yksittäiskappale johonkin muotinäytökseen.

Tämän nahkapuvun suunnittelija muutti myöhemmin Amerikkaan ja meni naimisiin pilvenpiirtäjiä suunnitelleen arkkitehdin kanssa. Kun vuosikymmeniä myöhemmin tapasimme Ekbergin kahvilassa, laitoin asun taas ylleni. Kun suunnittelija astui sisään kahvilaan, hän alkoi kirkua onnesta nähdessään oman luomuksensa.

Juhani Palmroth teki minulle nämä pitkävartiset valkoiset saappaat johonkin muotinäytökseen 1960-luvulla. Minulla on samanlaiset saappaat myös mustana ja vihreänä, ja niissä kaikissa on hyvät korot kävellä. Tällaiset saappaat olivat sen ajan viimeisintä muotia. Ja jopa edellä aikaansa.

Yritän kertoa ihmisille, että vintage-vaatteet on syytä säilyttää, koska tällaisia materiaaleja ei enää tulla myöhemmin saamaan. Näistä pitää pitää kiinni.”


Teksti Sami Sykkö
Kuva Johannes Iija

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.