Aira Samulin, 93, on Fashion Finlandin bloggaaja. Hän kertoo blogissaan elämänsä tärkeimmistä vaatteista, joita hän on hankkinut eri vuosikymmenillä. Kun muodin kierrätyksen ja second hand-kaupan merkitys tulevaisuudessa kasvaa, Samulinin eilisen vaatteet edustavat samalla huomista.

”Minulla on isot kädet ja jalat. Kengänkokoni on 42. Sanoin kerran ystävälleni Jorma Uotiselle Pariisissa ollessamme, ettei tästä kaupungista löydy minun kokoisiani kenkiä ollenkaan. Mutta Jorma sanoi, että nyt mennään sovittamaan. Ja sieltä löysin nämä Jan Janssenin kengät 1990-luvulla.

Siihen aikaan kävimme hirveän paljon Pariisissa. Ihastuin näihin kenkiin, koska Janssenin kengissä on iloa ja lesti sopii jalalleni. Se on tärkeä juttu, sillä minulla on ammattitanssijan jalat. Vasaravarpaani ei ole kovin paha, mutta vaivaisenluut on leikattu.

Ehkä luita kasvatti se, että jouduin usein muotinäytöksissä käyttämään numeroa tai kahta liian pieniä kenkiä, kun tarpeeksi isoja ei löytynyt.

Ennen käytin aina korkeakorkoisia kenkiä, mutta en käytä enää. Korot jätin muutamia vuosia sitten, sillä korkea korko on riski, kun sellaisissa kengissä helposti horjahtaa. Nykyisin arvostan mukavuutta ja käytän paljon Minna Parikan kenkiä. Ne ovat hauskoja, ja tulen niistä hyvälle tuulelle.

Pukeutuminen on iloinen leikki. Nautin siitä, kun mietin mitä laitan päälleni ja mitä vaatteita tänään yhdistelisin ylleni. Kun asuu yksin, se on hauska ajanviete. Elämässä voi vanhanakin löytää iloa monesta asiasta, kuten pukeutumisesta.”


Teksti Sami Sykkö
Kuva Johannes Iija

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.