MASI Jeans juhlii viisikymmenvuotista historiaansa vaateteollisuudessa valmistamalla maatuvan malliston, jonka farkuista ei aikanaan jää jäljelle muuta kuin nappi ja vetoketju.

Maanantaina 18. syyskuuta vuonna 1972 Keiteleellä kohistiin. Itse tasavallan presidentti Urho Kekkonen oli saapunut paikkakunnalle suorittamaan juhlallista tehtävää: muuraamaan rakenteilla olevan uuden tehtaan peruskiveä. 

Tuosta päivästä ja Kekkosen vierailusta on kulunut kohta 50 vuotta. 1970-luku oli suomalaisen vaatetusteollisuuden kasvun vuosikymmen. Mutta tuon ajan yrityksistä vain harva on selvinnyt 2020-luvulle. Ne ovat kaatuneet sukupolvenvaihdoksiin, pankkikriisiin, Neuvostoliiton kaatumiseen, halpatuontiin tai lamoihin.

Mikä on ollut Masin menestyksen – ja pitkän iän – salaisuus?

Se, että se on pienentynyt ja laajentunut, mukautunut ja joustanut. Ja ennen kaikkea se on osannut valmistaa sellaisia farkkuja, joita kansa on halunnut ja himoinnut. Sen merkeistä klassikkoaseman on saavuttanut Lee Cooper, ja viime aikoina somenosteessa on ollut Very Nice.


MASI Jeansin tarina sai alkunsa, kun keiteleläiset paikallisaktivistit päättivät 70-luvulla luoda kuntaan työpaikkoja. Lopulta kaksi PekkaaAhtola ja Laine, kävivät tuumasta toimeen. Perustettiin tehdas, joka sai nimekseen Blueman.

Sittemmin yrityksen nimi on vaihtunut pariin otteeseen, ja muutoksia on ollut myös tuotevalikoimassa. Yksi on kuitenkin pysynyt mukana alusta pitäen – nimittäin farmarihousut.

Ja nyt on alkanut yrityksen 50-vuotisjuhlavuosi. Pitkän historian ja juhlavuoden kunniaksi yritys muutti nimensä MASI Company Oy:stä MASI Jeans Oy:ksi. Nimi on ollut yrityksellä käytössä aiemminkin.

”Nimenmuutoksen myötä Masi palaa juurilleen. Annamme suuren arvon sille pitkälle taipaleelle, jonka aikana olemme saaneet palvella asiakkaitamme. Uusvanha nimi myös kuvaa paremmin sitä, mitä teemme”, MASI Jeansin markkinointipäällikkö Minna Österman kertoo.

Very Nice -farkkubrändi on suunnattu kaikenikäisille ja -kokoisille naisille. Housumalleja eri vartalotyypeille on yhteensä 12.

Masin tehtailla valmistuu farkkuja paitsi sen omille brändeille myös alihankintana muille kotimaisille merkeille. Farkkujen lisäksi yritys valmistaa Sail&Ski-ulkoiluvaatteita sekä Fredrikson-ylioppilas- ja ammattilakkeja.

Kaikki yrityksen tuotteet suunnitellaan Suomessa ja ommellaan Virossa – lukuun ottamatta Fredrikson-tuotemerkillä myytäviä valmistujaislakkeja, jotka tehdään edelleen käsityönä Viitasaaressa.

”Lähialuetuotannon suosiminen on näkynyt meillä kuluttajien kiinnostuksena ja kasvaneena tuotannon kysyntänä”, Österman iloitsee.

Juhlavuoden kruunaa Suomessa vielä ennennäkemätön maatuva farkkumallisto.

”Maatuvan malliston farkuista vain housujen nappi ja vetoketju jäävät kierrätykseen. Materiaaleina on käytetty pelkkiä muunto- ja luonnonkuituja: luomu- ja kierrätyspuuvillaa sekä lyocellia ja kierrätyslyocellia. Lisäksi malliston valmistamiseen on käytetty 50 prosenttia vähemmän vettä kuin tavallisesti.”

Juhlavuoden erikoismallisto tulee myyntiin syyskuussa, jolloin yritys viettää virallisia syntymäpäiviään. 

Fafi onnittelee 50-vuotiasta Masia!


Kuvat MASI Jeans ja Evelin Kask

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.