Fashion Finland onnittelee suomalaisen vaatesuunnittelun omaperäistä tekijää ja ajattelijaa – 90-vuotiasta Annikki Karvista.


Annikki Karvinen soitti ja pyysi käymään. Hän oli pistänyt pystyyn tyttärensä Kati Karvisen kanssa pop up -putiikin Unioninkadulle.

Tietenkin menin, kun Annikki kutsui. Onhan hän yksi suomalaisen vaatesuunnittelun suuria nimiä – ja aina mahtavaa seuraa. Tuolloin Annikki oli jo 85-vuotias, mutta yhä täydessä vauhdissa.

Annikki Karvinen tunnetaan ennen kaikkea poppanavaatteistaan, joista muita suomalaissuunnittelijoita ei tunnetakaan.

Annikki sai vaatealan perintönä ompelijaäidiltään. Karvinen opiskeli kudontaa, ja vuosien messumatkojen ja yrittämisen jälkeen hänen luomastaan kudelmasta kasvoi kaupallinen ja taiteellinen menestys. Karvisella oli hieno myymälä Helsingin Pohjois-Esplanadilla, ja kaupat Saksassa ja Japanissa, sekä tytäryhtiö New Yorkissa.

Annikki Karvinen työllisti parhaimmillaan 70 henkeä, ja hänet palkittiin Suomi-palkinnolla ja Pro Finlandialla.

Annikin poppanat olivat yhteen aikaan lähes univormuja älymystölle ja esimerkiksi poliitikoille. Eduskunnan käytävillä ja yritysten johtoportaissa pyöri lähes päivittäin karvisia. Toki ne oli myös helppo huomata. Annikin poppanat olivat usein voimakkaan värisiä. Hänen vaatteensa olivat myös omaperäisiä, linjakkaita ja leikkisiä.

Omalla tavallaan nuo kangassuikaleista kangaspuilla kudotut luomukset ovat hyvin suomalaisia: ei tippaakaan tärkeileviä mutta toki tyylikkäitä. Suomalaiseen sieluun iskee sekin, etteivät poppanat ole piiruakaan prameita tai pompöösejä, vaan enemmänkin koruttoman kauniita.


Annikki Karvinen tunnetaan omaperäisen leikkisistä vaatteistaan. Kuvassa Planeetta-liivi kesältä 2003 ja käsin kudottu villainen morsiuspuku vuodelta 1974.
Karvisen poppanavaatteet olivat älymystön ja poliitikkojen suosiossa. Kuvassa puuvillapoppana 1990-luvun lopulta ja Peikko-takki vuodelta 1999.


Ovat Karvisen poppanat vedonneet ulkomaalaisiinkin. Eräskin vuosia Suomessa työskennellyt amerikkalainen diplomaattiystäväni hankki itselleen läksiäislahjaksi Karvisen. Mutta kun Annikin puhelun saatuani astuin sisään pop up -liikkeeseen, en voinut aavistaa, mitä suunnittelijalla oli mielessään. Annikki ilmoitti, että hän halusi suunnitella minulle vaatteen.

Kuinka olisin voinut kieltäytyä? Jos legendaarinen Karvinen on inspiraation vallassa, kuka minä olen estämään?

Sovimme Annikin kanssa suuntaviivoista, ja viikkoa myöhemmin posti toi paketin. Sieltä löytyi mitä elegantein poppanaliivi. Sen mustissa suikaleissa oli kultaisia haihtuvia, ja pystykauluksessa ja etumuksessa silkkiset tereet.

Annikki oli luonut uljaudessaan lähes kuninkaallisen vaatekappaleen.

Olen käyttänyt liiviä lavalla ja televisiossa, illallisilla ja kotihipoissa. Karvisen poppana taipuu ja venyy joka menoon ja hetkeen.

Vain arkena en liiviä ylleni laita. Haluan kunnioittaa suurta suunnittelijaa yhdistämällä liiviin valkoisen kauluspaidan ja joskus myös silkkisen rusetin.

Olin kerran vieraana myös Annikin kotona, kun kirjoitin hänen Jyväskylässä sijaitsevasta suuresta talostaan Kuukausiliitteeseen.

– Tässä talossa poppana on kunniassaan, Karvinen sanoi.

Ja niin totisesti oli. Poppanoita tuli vastaan nojatuolien verhoiluissa, tyynyjen päällisissä ja sängynpeittoina.


Annikki Karvinen täyttää tänään kunnioitettavat 90 vuotta. Karvisen suvun kauppiastarina jatkuu Helsingin Kluuvikadun AnnKai-liikkeessä, jota pyörittää Annikin tytär Kati Karvinen.


Annikki oli leiponut meille suuren suosikkinsa, laulaja Olavi Virran, reseptillä hedelmäkakkua. Kävimme myös ihmettelemässä talon alakerrassa olevaa uima-allasta, jossa oli silloin parit kangaspuut. 
Kun Annikki ei enää halunnut uida, hän keksi muuttaa altaan kangasvarastoksi ja sen päälle rakennetun tason kutomoksi.

Sellaisia luovat ihmiset ovat.

– Aloitin nuorena kutomalla poppanaa saunatuvassa. Olen palannut alkuun. Teen taas töitä saunatuvassa, Annikki sanoi tuolloin.

Nyt Karvisen suuren maailman tyyliin sisustetun Esplanadin myymälän paikalla on Arabian myymälä, mutta suvun kauppiastarina jatkuu. Annikin tytär Kati avasi juuri ennen koronaa myymälän Kluuvikadulle. Sen nimi on AnnKai – äiti ja tytär, Annikki ja Kati.

Kati Karvinen myy siellä omaa suunnitteluaan, maailman merkkejä ja välillä myös äitinsä poppanoita.
Enää Annikki ei suunnittele, hänen työnsä on tehty. Mutta tänään me juhlimme suomalaisen vaatesuunnittelun voimanaista ja uranuurtajaa, sillä Annikki Karvinen täyttää 90 vuotta. 

Puen Annikin kunniaksi ylleni, suurella ylpeydellä, liivin, jossa on pystykaulukset ja kultaisia haituvia.

Paljon onnea Annikki Karvinen!Kuvat Annikki Karvinen Teksti Sami Sykkö

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi
Sisällöntuottaja Liina Haanmäki | liina.haanmaki@fafi.fiOsallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.