Japanilainen Mai Ohta suunnittelee sukat suomalaiselle Marimekolle. Työnsä tulokset hän testaa omissa jaloissaan.

Sanotaan, että suhteista on hyötyä työnhaussa. Niin totisesti oli, kun Samu-Jussi Koski järjesti Mai Ohtalle tapaamisen Marimekon luovan johtajan kanssa.

Ohta oli tutustunut Koskeen opiskellessaan Taideteollisessa korkeakoulussa, missä kaksikon tiet ristesivät käytävillä ja opiskelijajuhlissa. 

Ohtan portfolio vakuutti luovan johtajan, ja hänelle tarjottiin siltä istumalta vuoden mittaista työsopimusta laukkusuunnittelijana.

”Olin yllättynyt ja innoissani! Ensimmäinen työni oli Unikko-kuosinen puuvillalaukku. Vuoden jälkeen pääsin suunnittelemaan myös vaatteita, ja Maitematiikka-niminen mallistoni otettiin tuotantoon”, Ohta kertoo.

Samoihin aikoihin Ohta alkoi suunnitella Marimekolle myös sukkia – ja nuo pikkuruiset asusteet ovat pitäneet suunnittelijaa otteessaan jo yksitoista vuotta.

”Sukissa kiehtoo pieni pinta-ala, jolle kuvio ja värit pitää sommitella.”

Aivan ensi pitää valita kuosi. Valittu Marimekko-kuvio ei saa olla liian pieni tai liian yksityiskohtainen, sillä sen pitää säilyttää muotonsa sukan venyessä jalassa.

”Sukan tuubimaisen muodon takia on erityisen tärkeää tarkistaa, että kuvio toistuu sen pinnassa kauniisti. Tavoite on aina, ettei alkuperäistä kuviota tarvitsisi muokata.”

Toinen tärkeä asia ovat värit. 

”Marimekon brändi on tunnettu vahvoista väreistään. Siksi olen niiden kanssa erityisen tarkka. Sukkien värimaailman tulee myös sopia yhteen kulloisenkin malliston kanssa, koska kaikki sesongin tuotteet ovat myymälässä esillä samaan aikaan.”

Kun kuosit ja värit on valittu, pitää suunnitelma kommunikoida tehtaalle mahdollisimman selvästi. Ennen kuin yhtään sukkaa päätyy tuotantoon asti, Ohta saa tehtaalta malleista näytekappaleet. 

”Kokeilen jokaisen sukan selvittääkseni niiden istuvuuden. Käyn läpi yksityiskohdat – varren pituuden, värit, kuvioinnin. Käytän sukkaa myös erilaisten kenkien kanssa testatakseni, miltä kuviointi näyttää, kun jalassa on esimerkiksi tennarit, sandaalit tai korkokengät.”

Ohta kulkee näytekappaleet jalassaan parisen viikkoa nähdäkseen, miten ne kestävät jatkuvaa käyttöä. Usein sukissa ei ole mitään huomautettavaa. Jos on, tehdään muutoksia ja tehdas lähettää testiin toiset kappaleet – ja taas Ohta pukee prototyypit jalkaansa. 

”Saan pitää kaikki näytekappaleet. Vuosien mittaan sukkapareja on kertynyt kotiini satoja, ellei tuhansia.”

Kun näytekappaleet on hyväksytty, Ohtan työ on tehty ja sukkien matka kohti myymälöitä jatkuu muualla.

Vuosikymmenen aikana Ohta on suunnitellut Marimekolle satoja sukkia.

Japanilaissyntyinen Ohta on asunut Suomessa kohta kahdeksantoista vuotta, mutta erityistä suhdetta suomalaiseen luontoon suunnittelijalle ei ole ehtinyt syntyä.

”Monet taiteilijat kertovat inspiroituvansa metsästä, mutta minä en. En ole luontoihminen vaan yökerhoihminen. Inspiroidun juhlimisesta!” Ohta nauraa. 

Yöihminen Ohta epäilemättä on, sillä hän työskentelee pääsääntöisesti öisin. Freelancer saa itse valita omat työaikansa.

”Työhuoneessani on erityisen kirkas, päivänvaloa jäljittelevä lamppu, jonka avulla voin työskennellä öisin keskellä pimeintäkin vuodenaikaa. Värien takia joudun kuitenkin joskus tekemään töitä myös päivisin. On äärimmäisen tärkeää nähdä, miltä värit näyttävät luonnonvalossa.”

Ohta on kokenut sukkasuunnittelija, mutta aina löytyy jalostavaa ja kehitettävää.

”Viimeisimmän muutoksen tein sukkapakkauksiin. Nyt ne on mahdollista ripustaa esille myymälätelineeseen. Lisäksi kokomerkintä siirtyi pakkauksen takapuolelta etupuolelle, jotta oikea koko on helpompi löytää.”

Myös kokovalikoimaa on päivitetty. Ennen Marimekolla oli omat sukkamallistot miehille ja naisille. Nykyään sukkien mitoitus on unisex-mallia, jotta kaikki kuviot ja värit ovat jokaisen saatavilla jalan koosta huolimatta. 

Työhönsä sitoutunut suunnittelija seuraa päivittäin Marimekon verkkokauppaa ja sen myydyimpiä tuotteita. Oman työn kehittämiseen kuuluu myös kiertely Marimekon myymälöissä. Myyjiltä Ohta saa arvokasta tietoa siitä, millaista palautetta asiakkaat ovat antaneet hänen suunnittelemistaan tuotteista.

Entä millaisissa sukissa suunnittelija itse viihtyy?

”Suurin osa sukistani on värikkäitä. Ne tuovat iloa elämään!”

Mai Ohta

  • 41-vuotias freelance-muotisuunnittelija ja graafinen suunnittelija.
  • Syntynyt Japanissa.
  • Muuttanut Suomeen vuonna 2004 suorittaakseen maisterin tutkinnon Taideteollisessa korkeakoulussa.
  • Aloitti Marimekolla vuonna 2010 laukkusuunnittelijana.
  • Suunnitellut myös naisten mallistoja, neuleita ja puseroita.
  • Vastaa nykyään Marimekon sukkien ja lasten malliston suunnittelusta.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Fashion Finlandin digitaalisen muotilehden kesänumerossa toukokuussa 2022. Tilaa Fashion Finlandin digilehti.

Teksti Johanna Rämö
Kuvat Mai Ohta

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.