Juttusarjassa suomalaiset tyylitaiturit ja muotialan ammattilaiset kertovat kesäpukeutumisestaan ja lomasuunnitelmistaan. Sami Sykkö on Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja, muotitoimittaja, esiintyjä ja juontaja.


Mitä pakkaat aina mukaasi lomalle?

Kesälomalle pakkaan nykyisin ensimmäiseksi mukaan aurinkorasvan. En ole koskaan ollut kova auringonottaja, vaan mieluummin lomailen varjon tai puun alla. Mutta iän myötä olen tullut entistä varovaisemmaksi auringon kanssa, sillä yritän vältellä maksaläiskiä. Aurinkovoiteen lisäksi yritänkin sitten tunkea laukkuun lähes koko elämän: pellavavaatteita, sandaaleja, aurinkolaseja, laukkuja ja hattuja.

Unelmiesi lomakohde, johon haluaisit matkustaa seuraavaksi?

Unelmoin aina ja ikuisesti hotelli Splendidosta Portofinossa Italiassa. Olimme siellä monta vuotta sitten ystäväni Pipsa Hurmerinnan kanssa yhden yön. Vaikka Pipsa sai aamiaiselta ruokamyrkytyksen, paikka on jäänyt mieleemme verrattomana paratiisina. Hotellin ensimmäinen asiakas oli Windsorin herttua eli kruunustaan aiemmin luopunut Britannian kuningas Edvard VIII. Enkä ihmettele miksi: hotelli sijaitsee maailman kauneimmalla paikalla puiden lomassa rinteessä, ja sieltä avautuvat näkymät turkoosin väriselle Välimerelle salpaavat hengityksen, ja palvelu on kerrassaan ensiluokkaista.


Suosikkikohteesi Suomessa?

Isäni kotipaikka Kiihtelysvaarassa Pohjois-Karjalassa on lapsuuteni kesäkoti, ja sinne haluaisin aina uudelleen. Se sijaitsee kalaisan, puhtaan ja kirkasvetisen lammen rannalla, ja maisema on kuin postikortista. Unelmoin myös piipahduksesta Mikkelin lähellä sijaitsevaan Tertin kartanoon, jonka herkkupöydille on vaikea löytää vertaa. Olemme myös matkailleet Rosalan saaressa ja Hiittisten saaristossa, ja siihen suuntaan lähtisin mieluusti milloin vain uudelleen.

Onko sinulla kesälomaan liittyvää perinnettä?

Kesälomaperinteeni on se, että lomani alkaessa katoan Helsingistä. Rakastan pääkaupunkiamme, mutta ihan yhtä paljon rakastan uusiin kohteisiin matkaamista. Viime vuosina olen seikkaillut Eurooppassa, varsinkin Kreikassa, Italiassa, Kroatiassa ja Ranskassa. Välillä olen ostanut vain ensimmäisen lennon ja päättänyt vasta matkan varrella, minne menen seuraavaksi.


Vaate, joka on tänä kesänä haavelistallasi?

Haavelistallani on itse asiassa laukku. Luxbag Helsingin Esplanadilla myy Celinen niinilaukkua, jossa on kauniit nahkaiset yksityiskohdat. Näen itseni kävelemässä se kädessä Kreikan ihanilla saarilla.

Hellepäivän luottovaate tai asuste?

Luottomateriaalini hellepäiville on pellava, pellava ja vielä kerran pellava. Minulla on pellavahousuja ja -paitoja, jotka toimivat aamusta iltaan ja illasta aamuun. Olen oppinut pellavan edut asuessani muutamana kesänä Italiassa. Siellä ihmiset näyttävät paahteessakin tyylikkäiltä, ja pellavavaatteilla on siinä osuutensa. Tämän kesän luottovaatteeni on Vuokko Nurmesniemen suunnittelema luonnonvalkoinen haalari, jota olen käyttänyt kuumina päivinä monta kertaa viikossa. Otan sen myös mukaan lomalle, koska se päällä voi mennä rannalla, lounaalle ja illalliselle. Eikä alle tarvita kuin – valkoiset – alushousut.


Uimahousut vai -shortsit?

Suosin uimashortseja yksinkertaisesti siitä syystä, että niissä on enemmän kangasta ja niin muodoin myös enemmän katsottavaa ja puettavaa. Toki arvostan myös miehiä, jotka uskaltavat esiintyä varsin paljastavissa uimahousuissa. Jos rohkeutta ja esiteltävää löytyy – miksei?

Lomasuunnitelmasi tälle kesälle?

Lomani aluksi aion kierrellä Baltiassa. Lennän Vilnaan, missä en ole koskaan aiemmin käynyt. Kaupunki on kuulemma viehättävä, ja olen miettinyt sinne matkustamista jo muutaman vuoden. Sitten hyppään bussiin, ja matkustan Riian ja Pärnun kautta Tallinnaan ja lautalla kotiin. Jos kaikki menee hyvin, lennän seuraavaksi Kreikkaan ja hyppelen saarelta toiselle. Näissä kaikissa paikoissa matkailu vaikuttaa koronatilanteesta huolimatta turvalliselta.


Kuvat Sami Sykön kotialbumi   

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.