Vaatesuunnittelija Mert Otsamo pääsee tekemään debyyttinsä tanssiasujen suunnittelijana uuteen Tanssin taloon. Hänen pukunsa nähdään Tero Saarinen Companyn teoksessa.

Muodin ja baletin maailma tanssivat ikuista pas de deuxia, paritanssia. Moni suuri muodinluoja on jättänyt jälkensä baletin maailmaan: Coco Chanel puki aikoinaan Ballet Russe -ryhmän tanssijat Sininen juna -balettiin, Riccardo Tisci puvusti Paris Operan Boléron, ja Jean Paul Gaultier loihti asut Aix-en-Provencessa esiintyvän Ballet Preljocajn Lumikuningattareen.

Pian joukon jatkoksi liittyy vaatesuunnittelija Mert Otsamo. Hänen asujaan nähdään Tero Saarinen Companyn tanssiteoksessa. Ensi vuoden maaliskuussa Tanssin talossa kantaesityksensä saavan Hz-nimisen teoksen koreografiasta vastaa Johanna Nuutinen.  


Omaleimaisista kaavoitus- ja räätälöintiratkaisuistaan tunnettu Otsamo on tehnyt yksittäisille esiintyjille asuja aiemminkin, mutta nyt hän vastaa ensimmäistä kertaa kokonaisen tanssiteoksen pukusuunnittelusta.

Yhteistyö sai alkunsa, kun koreografi Johanna Nuutinen otti Otsamoon yhteyttä. Pian sen jälkeen Otsamo löysi itsensä katsomasta Tero Saarinen Companyn viisihenkisen tanssiryhmän harjoituksia. 

”Suunnittelutyöni lähtökohtana oli teos ja sen maailma. Puvustus tukee teosta ja siinä nähtäviä liikkeitä”, Otsamo kertoo. 

Tero Saarinen Companyn Hz-tanssiteoksen markkinointikuvissa ei vielä Otsamon pukuja nähdä.


Otsamon oli helppo inspiroitua Nuutisen vedenalaista äänimaailmaa käsittelevästä tanssiteoksesta. Aiemmin toisilleen tuntemattomien taiteilijoiden työskentely sujui mutkattomasti läpi projektin.

”Minulla ja Johannalla on samanlainen tapa nähdä liike, valo, pinnat ja materiaalit. Ymmärrämme toisiamme, eikä kumpikaan meistä joutunut tekemään yhteistyön aikana kompromisseja.”

Kaikkea Otsamo ei suostu tanssijoiden päällä nähtävistä asuista vielä paljastamaan, mutta jotain kuitenkin:

”Asujen inspiraationa toimi vedenalainen maailma. Teoksessa tullaan näkemään hyvin orgaanisia, tanssijoiden siluetteja korostavia pukuja. Tavoitteeni oli, että asu ei näyttäisi vaatteelta. Materiaalivalintoja määritti se, miten kangas heijastaa valoa. Ihonmyötäiset asut on suunniteltu tanssin liikkeiden ehdoilla ja niitä kunnioittaen.”


Esittävän taiteen teoksen puvustaminen tuskin jää muotisuunnittelijan yksittäiseksi harha-askeleeksi. Otsamoa vetää puoleensa konseptuaalinen suunnittelu.

”Uuteen syventyminen on ollut hyvää vastapainoa muotimallistoille ja mittatilaustöille. Haluan ehdottomasti tehdä tällaista jatkossakin.”

Hz Tanssin talossa 31.3.– 9.4.2022. Lisätiedot ja liput täältä.


Kuvat Jonas Lundqvist

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.