Juttusarjassa suomalaiset tyylitaiturit ja muotialan ammattilaiset kertovat kesäpukeutumisestaan ja lomasuunnitelmistaan. Omaa muotimerkkiään ja Pre-o-porter -muotialustaa luotsaava Mert Otsamo tunnetaan myös Linnan juhlien luottosuunnittelijana.


Mitä pakkaat aina mukaasi lomalle?

Riippuu todella paljon siitä, minkälaiselle lomalle lähden ja minne. Jokaiselle lomalle pakkaan mukaani hammasharjan ja kasvojen pesu- ja hoitotuotteet. Mukaan lähtee myös lempivaatteita – ainakin shortseja, ylisuuri bleiseri, suorat mustat housut, värikkäitä paitoja ja usein myös koruja minun ja Tillanderin yhteistyömallistosta. Matkustan ja pakkaan aika kevyesti ja pyrin heittäytymään matkakohteen armoille – ja elämään kuten paikallisetkin!

Unelmiesi lomakohde, johon haluaisit matkustaa seuraavaksi?

Haluaisin matkustaa Turkkiin. Asuin siellä lapsena, mutta en ole käynyt siellä kertaakaan sen jälkeen. Turkissa haluaisin nähdä ainakin suolajärven, kalkkikivikerroksista muodostuneen Pamukkale -suolakylpylän sekä Cappadocian, josta kuumailmapallot nousevat ilmaan. Haluaisin matkustaa myös Tokioon, jonka estetiikan ja kulttuurin olen kokenut pienestä saakka mielenkiintoiseksi. Koronan takia nämä kohteet ovat tällä hetkellä kuitenkin toiveajattelua.


Suosikkikohteesi Suomessa?

Pidän Helsingistä todella paljon. Toinen suosikkini on Saimi Hoyerin Punkajärven hotelli, joka on äärimmäisen hieno kokemus ympäröivine luontoineen. En osannut edes etukäteen kuvitella, miten hienoa oli mennä kaupungin hälinästä keskelle luontoa, jossa hiljaisuus ja rauha olivat käsinkosketeltavia. Kaupungin syke ja meno vaikuttavat ihmiseen, vaikka sitä ei itse edes huomaisi.

Onko sinulla kesälomaan liittyvää perinnettä?

Pyrin aina uudistamaan ja muokkaamaan perinteitä ja löytämään uusia asioita. Ehkä se on se perinne – että koittaa keksiä aina jotakin uutta! Pariisi ja Berliini ovat sellaiset kaupungit, joihin toistuvasti palaan. Matkustaessani käyn aina paikallisissa kangas- ja muotialan liikkeissä. Esimerkiksi Lontoosta mukaani on tarttunut erikoisempia metallinsävyisiä kankaita, jotka taittavat hienosti valoa ja jollaisia en löydä Suomesta. Idässä reissatessani saatan ostaa pieniä määriä kirjailtuja pitsikankaita.

Vaate, joka on tänä kesänä haavelistallasi?

Olen enemmän kenkä- kuin vaateihminen. Parit Balenciagan kengät ovat olleet haavelistallani jo pitkään. Yhdet niistä ovat lenkkarit ja toiset perinteisemmät nahkakengät, joissa on kulmikkaat kärjet. Kohdallani pätee sanonta, että suutarin lapsella ei ole kenkiä. Vaikka teen vaatteita muille, en jotenkin osaa ostaa niitä itselleni.


Hellepäivän luottovaate tai -asuste?

Shortsit ja hihaton paita ovat hellepäivän luottoyhdistelmä. Tämän kesän luottoasuste tulee olemaan minun ja A.M.O.D:in yhteistyömalliston aurinkolasit – niissä on paksut mustat kehykset ja polarisoidut linssit.

Uimahousut vai -shortsit?

Molemmat menevät, riippuen paikasta ja kesäkunnosta. Uima-asu voi olla myös yksi vaihtoehto esimerkiksi rantajuhliin. En halua rajoittaa pukeutumistani liikaa, vaan tykkään siitä, että on vaihtoehtoja mistä valita tilanteen mukaan.

Lomasuunnitelmasi tälle kesälle?

Tämän kesän lomasuunnitelmat ovat menneet uusiksi pandemian vuoksi. Koronan takia olen ehtinyt lomailla keväällä, joten kesäksi ei ole suunnitelmissa pidempiä lomia. Mutta heti kun matkustaminen on jälleen sallittua, voisin mielelläni käydä Berliinissä ja Yhdysvalloissa.


Kuvat Mert Otsamon kotialbumi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.