Ilmatar Couture -brändin perustaja Katariina Tuttavainen on yksi harvoista korsettien valmistajista Suomessa. Hän inspiroituu metallimusiikista ja kalevalaisesta mytologiasta.

Kuusi vuotta sitten pukusuunnittelija Katariina Tuttavainen leikkeli mustaa pitsikangasta Helsingin Mannerheimintiellä sijaitsevalla työhuoneellaan. Seurana oli hyvä ystävä, joka kesken kaiken laittoi soimaan suomalaisen metalliyhtye Battle Beastin biisin. Oletko kuullut tästä bändistä – sun pitäisi tehdä tälle naiselle vaatteita, ystävä intoili.

”Metallimusiikin ystävänä ajattelin, että minäpäs kokeilen. Ei mennyt kauaa, kun olin yhtyeen laulaja Noora Louhimon kanssa saman pöydän ääressä keskustelemassa tulevan albumin asuista”, Tuttavainen kertoo.

Vuosia kestänyt yhteistyö Louhimon kanssa on poikinut tilauksia myös muilta artisteilta. Hevimetallipiireissä sana käsistään taitavasta suunnittelijasta on kiirinyt, ja tilauksia on tullut kotimaan lisäksi Ruotsista, Yhdysvalloista ja Kanadasta saakka.

Esiintymisvaatteiden lisäksi Tuttavainen suunnittelee ja valmistaa hää- ja juhlapukuja sekä korsetteja. 

Korsettien tekijät ovat Suomessa harvassa, eikä niiden tekoon ole juurikaan saatavilla koulutusta. Oman osaamisensa Tuttavainen on hankkinut korsettiliikkeessä ja hääpukuompelimossa suoritettujen harjoittelujen kautta, internetistä ja itse tekemällä.

Materiaalilla on pukusuunnittelija Katariina Tuttavaiselle suuri merkitys niin työn aloittamisen kuin lopputuloksen kannalta: usein kokonaisuus alkaa rakentua löydetyn materiaalin pohjalta. 

Kureliivejä käytettiin jo antiikin Kreikassa, mutta varsinainen muoti-ilmiö mahdollisimman kapeaksi kurotusta vyötäröstä tuli 1800-luvulla. Nyt naiset ovat saaneet hengittää vapaasti jo vuosikymmeniä. Millaisiin tarkoituksiin korsetteja nykyään teetetään?

”Korsetteja tilataan monenlaisiin tilaisuuksiin. Korsetti on kaunis ja linjakas vaate, jonka voi yhdistää vaikkapa bisnespukeutumiseen, tai sitä voi käyttää muotoilevana alusvaatteena. Jotkut ovat kertoneet korsetin helpottavan selkäkipuja.”

Usein korsetin hankinta liittyy rokkari- tai goottityyliseen pukeutumiseen tai hääpukutilaukseen, toisinaan erotiikkaan. Jälkimmäisissä tapauksissa asiakas kertoo tilattavan tuotteen käyttötarkoituksesta sen verran kuin kokee mukavaksi. 

”Suunnittelu lähtee aina liikkeelle asiakkaan toiveista: mikä on asiakkaan oma tyyli ja millaista tunnelmaa ja ominaisuuksia vaatteelta toivotaan. Tieto käyttötarkoituksesta auttaa yksityiskohtien suunnittelussa.”

Kun korsetti tehdään osaksi esiintymisasua, huomioitavaa on tavallistakin enemmän.

”Voi kuulostaa hassulta, mutta korsetissakin mukavuus on ykkösasia”, Tuttavainen naurahtaa. 

”Esiintymiskorseteissa tavoitellaan näyttävää tyyliä, helppoa puettavuutta ja käyttömukavuutta. Korsetissakin voi laulaa, liikkua ja tanssia, kun se on sitä varten suunniteltu.”

Tuttavainen suunnittelee ja valmistaa esiintymisasuja muun muassa Battle Beast -yhtyeen solisti Noora Louhimolle.

Tuttavaisen puoleen käännytään, kun halutaan jotain uniikkia, oli kyse sitten esiintymisasusta tai juhlapuvusta.

”Suunnittelemissani puvuissa on usein jokin tavallisesta poikkeava juju: esimerkiksi hääpuku saattaa olla malliltaan perinteinen mutta väriltään musta tai sisältää vaivihkaisia fantasiaelementtejä.”

Suunnittelu ja valmistus kulkevat toisinaan käsi kädessä. Asiakkaan kanssa käydyn alkukeskustelun perusteella Tuttavainen alkaa visioida ja luonnostella siluettia. Lopputuloksen kannalta tärkeitä ovat sovitukset.

”Sovituksissa on mahdollisuus fiilistellä erilaisia vaihtoehtoja. Usein kiinnostavia ratkaisuja löytyy, kun sekä suunnittelija että asiakas lähtevät laukalle ja yllyttävät toisiaan.”

Kaikki asut, puvut ja korsetit valmistuvat Tuttavaisen käsissä Helsingissä. Materiaalit hän tilaa joskus paikallisista kangasliikkeistä mutta pääosin eurooppalaisista kangastukuista – korsettikankaita kun ei muualta saa. Muotoilevassa korsetissa kankaan tulee kestää voimakasta vetoa, ja siksi sen on oltava todella tiiviisti kudottua, tuntumaltaan melkeinpä pahvimaista. 

Tyypillinen Ilmatar Couturen asiakas on noin 30-vuotias nainen, mutta Tuttavainen toivottaa työhuoneelleen tervetulleiksi kaikki ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta.

Katariina Tuttavainen suunnittelee pukuja brändinsä Ilmatar Couturen alla. Suomalaista mytologiaa tuntevalle nimi on tuttu kansalliseepos Kalevalasta. Sieltä suunnittelijakin nimen aikanaan löysi.

”Ilmatar on mielestäni nimenä kaunis ja eteerinen, mutta olen aina ollut myös kiinnostunut kansantaruista. Minua kiehtoo symboliikka kirjallisuudessa – ja myös pukeutumisessa.”

Kansanrunokokoelma Kalevalassa tylsistynyt Ilmatar laskeutuu taivaalta mereen, missä sotka munii tämän polvelle. Ilmatar heilauttaa jalkaansa, munat särkyvät ja niiden kuorista syntyy maailma. 

”Luovana ihmisenä pystyn samastumaan tarinaan hyvin. Tylsistyminen ja turhautuminen ovat luovuuden moottoreita, jotka pistävät asioita tapahtumaan. Luomistyön kipukohdista syntyy lopulta jotain kaunista ja uudenlaista.”

Joulukuussa Tuttavainen palaa yrittäjän uransa juurille, kun hän muuttaa takaisin Mannerheimintien-työhuoneelleen. Viisi viime vuotta on kulunut pääosin ompelijayhteisö The Dress Helsingin riveissä hääpukuihin muokkauksia tehden. Nyt on tullut aika keskittyä jälleen vain omaan brändiin.


Teksti Johanna Rämö
Kuvat Marissa Tammisalo, Milla Granlund ja Sami Hinkkanen

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.