Suomalaiset suunnittelijat menestyvät muotimaailmassa. Kun Jenny Hytönen voitti viime vuonna Hyèresin kansainvälisen muotifestivaalin pääpalkinnon, se poiki näkyvyyttä Voguessa ja yhteistyömallistoja kansainvälisille muotitaloille.

Jenny Hytönen on vasta 26-vuotias, mutta hänen nimensä on jo koreillut muotiraamattu Voguen sivuilla, ja hän työstää parhaillaan yhteistyömallistoja kansainvälisille muotitaloille. Miten tähän on tultu, ja vieläpä nopeasti? Selitys löytyy pienestä kaupungista eteläisestä Ranskasta.

Viime vuoden lokakuussa Hytönen voitti Hyèresin kansainvälisen muoti- ja valokuvafestivaalin pääpalkinnon. Nuorille, hiljattain valmistuneille tai pian valmistumassa oleville muotisuunnittelijoille tarkoitettu muotikilpailu on yksi maailman arvostetuimmista – ja seuratuimmista. Se järjestettiin Ranskassa 37. kerran.

Hytönen osallistui kilpailuun kandityöllä, jonka hän oli tehnyt Aalto-yliopistolle vuonna 2021. Hänen voittajamallistonsa koostui helmikirjailluista neuleista ja kierrätetystä nahasta valmistetuista asuista. Malliston jujuna olivat kontrastit herkkien neuleiden ja niiteillä koristellun nahan välillä. Erityisesti kaksi asua erottui joukosta: toisessa led-valot sykkivät käyttäjän sydämen sykkeen tahdissa ja toiseen Hytönen oli neulonut käsin 25 000 lasihelmeä.

“Valmistin neuleet alusta lähtien itse 80-luvun kotineulekoneella käyttäen kalastussiimaa. Lasihelmet kiinnitin neuleeseen virkkuukoukun avulla yksitellen. Prosessi oli todella työläs”, Hytönen kertoo.

Mallisto valmistui Hytösen kodissa koronapandemian aikana. Hytönen uskoo, ettei mallisto olisi näyttänyt siltä miltä näytti, ellei pandemia olisi pakottanut lukkiutumaan neljän seinän sisälle. Toteutukseen vaikutti maailmantilanteen lisäksi myös suunnittelijan taloudellinen tilanne.

“Olin tuolloin vielä opiskelija, joten tein kaiken todella pienellä budjetilla. Nahka-asujen materiaalit löysin Kierrätyskeskuksesta. Koska minulla ei ollut varaa ostaa niittejä, käytin nahan koristeluun muttereita ja ruuveja.”

Hyèresin voitto toi helpotusta talouteen: Hytönen sai 20 000 euron suuruisen apurahan muotialan messuja järjestävältä Première Visionilta. Palkintoon kuului myös mahdollisuus tehdä pienet vaatemallistot valmisvaatemerkki Iciclelle ja pariisilaiselle Galeries Lafayette -tavaratalolle.

“Kilpailun kaksi viimeistä viikkoa olivat intensiivisiä. Tapasin paljon ihmisiä ja sain kannustavaa palautetta.”

Voiton mukanaan tuomassa huomiossa on tosin ollut prosessoitavaa. Hytönen ei juurikaan viihdy parrasvaloissa.

“Olen todella introvertti ja siksi mediahuomio tuntuu välillä hieman vaikealta. Kiinnostuksen määrä on kuitenkin osoittanut, että olen menossa oikeaan suuntaan ja että sillä mitä teen, on merkitystä.”

Hytönen vietti lapsuutensa Hyvinkäällä. Hän kiinnostui muodista muutettuaan 17-vuotiaana Helsinkiin opiskelemaan Torkkelin kuvataidelukioon. Lukion jälkeen Hytönen haki Aalto-yliopistoon muotoilun ja muodin kandidaattiohjelmaan. Hänet hyväksyttiin opiskelijaksi ensiyrittämällä. Se on saavutus, sillä Aalto-yliopiston muotilinjalle ei niin vain kävellä sisään: esimerkiksi viime vuonna hakijoita oli 202 ja opiskelupaikan sai 16.

“Aalto on paras asia, mitä minulle on elämässä tapahtunut. Se oli minulle oikea paikka oikeaan aikaan. Koulussa tapasin samanhenkisiä ihmisiä. Opetus, laitteisto ja studio olivat ensiluokkaisia.”

Hytönen valmistui muodin pääaineesta kandidaatiksi vuonna 2021 ja lähti työharjoitteluun Pariisiin belgialaissuunnittelija Oliver Theyskensille.

“Kävi hyvin ja pääsin luokkakaverini kanssa samaan harjoittelupaikkaan. Ja sittenhän kävikin niin, että meidät molemmat palkattiin ja jäimme Ranskaan.”

Nyt Hytöstä työllistävät myös kilpailuvoiton mukanaan tuomat projektit. Yhteistyömallistot esitellään vuoden 2023 Hyèresin festivaaleilla. Silloin Hytönen toimii kilpailussa tuomarina, kuten kilpailun voittajilla on tapana.

Tällä hetkellä Hytönen suunnittelee usealle eri yritykselle freelancer-sopimuksella. Hän asuu ja työskentelee Pariisissa 13 neliön asunnossa.

“Etsin itselleni parhaillaan studiota täältä Pariisista”, Hytönen kertoo.

Muotialalla kilpailu on tunnetusti kovaa. Hytösellä on toistaiseksi alasta vain vähän kokemusta, mutta pelkkää positiivista sanottavaa.

“Aallossa on erityisen hyvä yhteishenki, eikä muotilinja ole mikään Muodin huipulle -kilpailu. Jokaisella opiskelijalla on omat intressinsä, eivätkä kaikki halua esimerkiksi töihin kansainvälisiin muotitaloihin.”

Hytösen tarkemmat tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä avoinna.

“Unelmani olisi pystyä jatkamaan sitä, mitä teen nyt, ja tehdä sivussa töitä isommille muotitaloille. Oman brändin perustaminen ei tunnu juuri nyt ajankohtaiselta.”

Onko suunnittelijalupauksen mielessä jo joitakin tiettyjä muotitaloja?

“Voisin nähdä itseni Pariisissa, Aasia kiinnostaa myös. Ehkä Japani tai sitten vaikka New York. Katsotaan mihin tämä elämä vie.”

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Fashion Finlandin digitaalisen muotilehden kesänumerossa 2023. Tilaa Fashion Finlandin digilehti. 

Teksti Rebekka Silvennoinen
Kuvat Mika Kailes

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.