Kilautimme kauppiaalle -juttusarjassa soitamme Fashion Finlandin jäsenyrityksille ympäri Suomen ja kysymme muotikaupan kuulumisia. Tällä kertaa puhelimen päässä on porvoolaisen naistenvaateliike Tyyli-Ullin omistaja Ulli Toiviainen.

Miten sinusta tuli muotikauppias, Ulli Toiviainen?

”Nuorempana olen ollut töissä monissa vaateyrityksissä ja tehnyt paljon vaatteita itsekin. Olen myös suorittanut vaatealan artisaanin tutkinnon.

Kauppiaaksi ryhdyin ex tempore: vielä alkuvuonna en tiennyt perustavani vaateliikettä. Helmikuussa huomasin sattumalta, että Porvoon Kirkkokadulla oli liikehuoneisto tyhjillään – ja pääsiäisenä kauppa olikin jo auki.

Myyn sekä hyväkuntoista second handia että uusia naistenvaatteita koosta 44 ylöspäin. Myytävät tuotteet etsin itse kirpputoreilta. Se ei tunnu työltä, sillä kiertäisin kirppareita muutenkin. Myynnissä on myös asusteita ja tekemääni taidetta, muun muassa tauluja.”

Miten kauppa on käynyt Porvoossa?

”Kesä oli hyvä, sillä silloin turisteja liikkuu täällä paljon. En kuitenkaan pidä matkamuistokauppaa, vaan vaatekauppaa. Matkailijat tulevat usein vaateostosten sijaan ihmettelemään liikettäni, joka on tuunattuine huonekaluineen ja värikkäine vaatteineen elämys, kuin naisten karkkikauppa. 

Monet kanssakauppiaat ovat varoitelleet, että talvi tulee olemaan hiljainen. Onneksi Vanhan Porvoon Kauppiasyhdistys järjestää aktiivisesti tapahtumia. Syyskuun alussa oli Ostosten yö ja lokakuussa on tulossa Kummitusten yö.

Yritykselläni ei ole verkkokauppaa, sillä sen pitäminen olisi työlästä, koska myyn paljon ykköskappaleita ja toimin yksin. Kaupan valikoimaan voi tutustua Facebookissa ja Instagramissa, missä esittelen vaatteita itseni päällä.”

Millaisia terveisiä lähetät asiakkaille?

”Moni isokokoinen on arka pukeutumaan ja haluaa peittää itsensä. Heille sanon, että olkaa ylpeästi sellaisia kuin olette.

Suhtaudun kokomerkintöihin kriittisesti ja usein poistan ne vaatteista ennen myyntiin laittamista. Suurin osa myymistäni vaatteista on one size, eli yhden koon. Yritän iskostaa asiakkailleni, että ei se koko vaan näkö ja tuntu: vaate voi näyttää hyvältä, oli se minkä kokoinen hyvänsä – pääasia on, että se tuntuu kivalta päällä.”


Teksti Johanna Rämö
Kuva Leena Aro

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.