Marimekko-päivän suosittu kesänäytös valloitti Esplanadin puiston tuttuun tapaan. Klassikkokuosin merkkipaalu vei juhlahumun Japaniin asti.

Marimekko-päivä on vakiintunut Helsingin kesän aloitukseksi, ja jollain keinolla Marimekko onnistuu vuodesta toiseen viettämään juhlaansa upeassa säässä. Vuonna 1992 Kirsti Paakkasen johdolla aloitettuun tapahtuman rekvisiittaan kuuluivat aurinko ja sininen taivas kuuluivat myös tänä vuonna.

Tämän toukokuun tapahtuman juhlallisuuksien tähtenä oli merkkipäiväänsä juhlinut kuosi, jota Espan-tapahtuman juontaja Maria Veitola kutsuikin hän-pronomiinilla – niin suuri merkitys Unikko-kuosilla on suomalaisten elämässä.

Maija Isolan suunnittelema 60-vuotias Unikko on kansainvälinen ikoni, vaikka lähellä oli, että sitä ei koskaan olisi juhkaistu. Armi Ratia näet oli sanonut vastustavansa kukkakuoseja, koska uskoi, ettei kukkakuosi koskaan pystyisi kilpailemaan luonnonkukkien kanssa.

”Suunnittelija Maija Isola päätti kuitenkin näyttää Armille, miltä hänen tulkitsemansa abstraktit kukat näyttävät ja kuinka ne eivät kilpaile luonnonkukkien kanssa. Legendan mukaan se oli Armi Ratiallekin rakkautta ensi silmäyksellä”, kertoi Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko Espan näytöksen lavalla.

Marimekko järjesti Unikon kunniaksi ensimmäistä kertaa muotinäytöksen Tokiossa..

Tiina Alahuhta-Koski kuvailee klassikkokuosia ”abstaktiksi tulkinnaksi kukan ideasta”. Se on myös kaupallisesti kestävä hitti ja monikäyttöinen luottokuosi, joka onnistuu hämmästyttävästi uudistumaan yhä uudelleen ja uudelleen.

Ne Marimekko-fanit, jotka halusivat Espan aurinkoisessa iltapäivässä tunnustaa väriä, olivat lähes poikkeuksetta pukeutuneet jossain muodossa Unikkoon.

Unikkoon oli ”puettu” myös Espan puistoon rakennettu lava, jota siis koristi valtava Unikko. Musiikista näytöksessä vastasi Arppa & the band.

Marimekko-päivää juhlistettiin perjantaina 17. toukokuuta myös muissa valmistajan liikkeissä ympäri Suomea. Unikko-kuosia sen sijaan juhlittiin ympäri maailmaa.

Japanissa esillä oli kevät-kesä 2024 -mallisto.

Lauantaina 18. toukokuuta Marimekko järjesti juhlan kunniaksi ensimmäistä kertaa muotinäytöksen Tokiossa. Tiina Alahuhta-Kasko kertoi aiemmin Marimekon tiedotteessa, että muotinäytös haluttiin nimenomaan viedä yhteen Marimekon ”avainkaupungeista”. Puheissa oli lupaus uudesta perinteestä.

”Marimekolla on vahva yhteisö Tokiossa ja olemme innoissamme tuodessamme tämän rakastetun tradition Tokioon ensimmäistä kertaa”, Alahuhta-Kasko kommentoi.

Teksti Jani Niipola
Kuvat Marimekko

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.