Näillä ammattilaisten vinkeillä kenkä lakkaa puristamasta.

Helsingin Töölössä sijaitsevaan Kenkä-Raleen sisään astuessaan asiakas voi olla varma, että hänen jalkansa päätyvät asiantunteviin käsiin: koulutettuun henkilökuntaan kuuluu kaksi jalkaterapeuttia. Toinen heistä on Lea Byysing, joka on pitänyt kenkäkauppaa miehensä Lasse Byysingin kanssa viidentoista vuoden ajan.

”Hyvää palvelua voi olla monenlaista. Meillä korostuu ongelmanratkaisukyky. Osaamme yhdistää jalan ja kengän”, Lasse Byysing sanoo.

Kenkä-Rale on erikoistunut tehdasvalmisteisiin erityisjalkineisiin, mutta monipuoliseen valikoimaan kuuluu myös ”ihan tavallisia” kenkiä sekä sisä- että ulkokäyttöön.

”Jaloissa ei tarvitse olla ongelmia, jotta voi tulla meille ostoksille. Meiltä löytyy hyviä arki- ja käyttökenkiä, olivat jalat millaiset tahansa. Myymme kenkiä mukavuus ja jalkaterveys edellä.”

Fashion Finland pyysi kauppiaspariskuntaa kertomaan, mitä kaikkea jalkineostoksilla on hyvä huomioida.

1. Valitse kenkä tarpeen mukaan

”Valitse kenkä käyttötarkoituksen mukaan. Ole rehellinen jalkojesi tarpeille, varsinkin silloin, kun haet kenkää arkikäyttöön. Pidä mielessä, että jalat ovat yksilöllisiä. Vaikka kaverisi kehuisi jotain tiettyä kenkämallia, se ei välttämättä tarkoita, että malli olisi hyvä myös sinun jaloillesi. Kengät kestävät käyttöä pidempään, kun ne ovat omaan jalkaan oikeanlaiset.”

2. Unohda kokonumero

”Kenkien kokonumerointi voi vaihdella merkeittäin ja malleittain paljonkin. Numeroa tärkeämpää on hyvä istuvuus. Jos ostaa liian lyhyet kengät, niille ei jälkikäteen voi tehdä mitään, sillä pohja ei veny pituussuunnassa lainkaan. Kengän oikean pituuden voi tarkistaa irrottamalla pohjallisen sopivan kokoisesta vanhasta kengästä ja mittaamalla sen. Liian suurilla kengillä on raskasta kävellä, ja niissä on myös kompastumisriski. On siis tärkeää valita jalkojen mittasuhteisiin sopivat kengät.”

3. Pue kengät jalkaan kunnolla

”Yleisin virhe on, että kenkiä ei pueta jalkaan kunnolla. Esimerkiksi kengästä, jossa on sekä vetoketju että nauhat, pitää avata molemmat ennen sovittamista. Jotta varpaille jää sopivaksi katsottu käyntivara, kantapää tulee asettaa huolella kengän takaosaa vasten, ja vasta sen jälkeen sidotaan nauhat tai kiinnitetään tarrat. Jalat ovat harvoin samankokoiset. Siksi on tärkeää, että maltetaan sovittaa kenkiä molempiin jalkoihin.” 

Lea ja Lasse Byysing ovat olleet kauppiaina Kenkä-Ralessa viisitoista vuotta.

4. Kävele kengillä ennen ostopäätöstä

”Saamme melkeinpä aina kehottaa asiakasta kävelemään kengillä kaupassa reippaasti pidempään. Moni ottaa vain pari askelta, mutta se ei vielä riitä. Tarkista kävellessä, että kengän kanta pysyy paikoillaan eikä lousku.”

5. Luota asiantuntijan apuun

”Oman jalan analysointi itse on vaikeaa. Joskus asiakas on voinut luulla, että hänellä on ongelmajalka, vaikka kyse onkin ollut vääränlaisista kengistä. Meidän kengissämme esimerkiksi kärkimalleja ja lestin leveyksiä on useita erilaisia. Tarvittaessa teemme kenkiin venytyksiä ja muita pieniä muokkauksia.”

6. Osta useampi kuin yksi pari

”Suomessa on neljä vuodenaikaa, joten kenkiäkin pitäisi omistaa yhtä monet. Pelkästään hygieniasyistä kenkiä tulisi olla useammat: kestää vuorokauden, että kenkäpari kuivuu normaalista käyttöhiestä. Kenkiä on hyvä vaihdella, jotta ne saavat kuivua rauhassa eivätkä ala haista. Lisäksi kengät säilyttävät paremmin mallinsa, kun niitä lepuuttaa välillä.” 

Oman jalan analysointi itse on vaikeaa. Kenkäostoksilla kannattaa käyttää hyväksi myyjän asiantuntemusta.


Teksti Johanna Rämö
Kuvat Ella Kiviniemi

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.