Kenkä-Rale on palvellut asiakkaitaan Helsingin Töölössä jo yli 70 vuoden ajan. Valikoimaan kuuluu tehdasvalmisteisia erityisjalkineita mutta myös ”ihan tavallisia” kenkiä.

Helsingin kantakaupungin läntisellä reunalla Runeberginkatu 63:ssa tuoksuu laadukas nahka ja tuore maali. Syypää on osoitteeseen syyskuun alussa muuttanut jalkineliike Kenkä-Rale

Yli 70-vuotiasta kenkäkauppaa on pyörittänyt viidentoista viime vuoden ajan yrittäjäpariskunta Byysing apureineen. Liikkeeseen sisään astuessaan asiakas voi olla varma, että hänen jalkansa päätyvät asiantunteviin käsiin: koulutettuun henkilökuntaan kuuluu kaksi jalkaterapeuttia, joista Lea Byysing on toinen.

”Hyvää palvelua voi olla monenlaista. Meillä korostuu ongelmanratkaisukyky. Osaamme yhdistää jalan ja kengän”, Lasse Byysing sanoo.

Kenkä-Rale on erikoistunut tehdasvalmisteisiin erityisjalkineisiin, mutta monipuoliseen valikoimaan kuuluu myös ”ihan tavallisia” kenkiä sekä sisä- että ulkokäyttöön.

”Jaloissa ei tarvitse olla ongelmia, jotta voi tulla meille ostoksille. Meiltä löytyy hyviä arki- ja käyttökenkiä, olivat jalat millaiset tahansa. Myymme kenkiä mukavuus ja jalkaterveys edellä”, Lasse Byysing korostaa.

Juhlavampia avokkaitakin hyllystä löytyy, maltillisella korolla tosin. Yksikään kenkäpareista ei kuitenkaan ole päätynyt valikoimaan ainoastaan ulkonäön perusteella – vaikka ei hyvännäköisyydestä kuulemma haittaakaan ole.

Koska Kenkä-Ralessa kenkiä myydään jalan eikä pelkän ulkonäön mukaan, kaupassa on käytäntö, joka joskus saattaa kummastuttaa ensikertalaisia: asiakkaan jalat mitataan ennen sovitukseen ryhtymistä. 

”Mittaaminen helpottaa meidän työtämme. Sen ansiosta näemme heti, minkä malliset jalat ovat ja ovatko ne esimerkiksi erikokoiset”, Lasse Byysing kertoo.

Yrittäjät Lea ja Lasse Byysing ovat olleet kauppiaina yli 70-vuotiaassa Kenkä-Ralessa viisitoista vuotta.

Uudessa myymälässä on tilaa sekä kenkien sovittelulle että esillepanolle kolme kertaa enemmän kuin Töölöntorinkadulla sijainneessa vanhassa liiketilassa.

”Kenkiä sovitettaessa on äärimmäisen tärkeää, että ne jalassa kävellään enemmän kuin vain muutama askel. Täällä on siihen hyvä mahdollisuus.”

Uusissa kengissä askeltaminen paljastaa ammattilaiselle paljon sellaista, mitä maallikko ei havaitse. Harjaantunut silmä huomaa heti, mistä kenkä puristaa ­– jos puristaa. Joskus asiakas on voinut luulla, että hänellä on ongelmajalka, vaikka kyse onkin ollut vääränlaisista kengistä.

70 prosenttia Kenkä-Ralessa myydyistä kengistä on jollain tapaa erityisiä. Usein kyse ei ole sen kummemmasta kuin tavallista laajemmasta lestistä. Erityistilavan lestin sijaan tai lisäksi kengässä voi olla jokin muukin eritysominaisuus, kuten rullaava pohja tai joustava pintamateriaali, joka antaa tilaa esimerkiksi vasaravarpaille. Myynnissä on myös suuria kokoja: naisille kokoja 42–43 ja miehille 47–49. Tarvittaessa kenkiin tehdään paikan päällä venytyksiä ja muita pieniä muokkauksia.

Valikoimaa kartutetaan kaksi kertaa vuodessa kenkämessuilla, joilla Byysingit käyvät kartoittamassa uusia brändejä ja tuttujen merkkien tuoreita tulokkaita. Suurin osa kengistä tulee eurooppalaisilta valmistajilta, ja merkeissä Saksa on hyvin edustettuna.

Kenkä-Rale on palveleva jalkineliike. Asiakkaan jalat on tapana mitata ennen sovitukseen ryhtymistä.

Kenkä-Ralessa asiakaspalvelutilanne alkaa joka kerta tarkalla kuuntelemisella: millaista pulmaa tällä kertaa lähdetään ratkomaan. Ihan kaikkea ei voi kengillä ratkaista, mutta usein oikeanlaisilla jalkineilla saadaan aikaan melkeinpä pieniä ihmeitä, ainakin jos asiakkailta kysytään. Erityisesti yksi palaute on jäänyt kauppiaiden mieleen. 

”Asiakas kertoi purskahtaneensa itkuun ilosta, kun oli ensimmäisen kerran lähtenyt ulos kävelemään täältä ostetut kengät jalassaan ja ilman kipua”, Lea Byysing kertoo ja liikuttuu muistosta edelleen itsekin. 

”Moni asiakkaistamme ei löydä kenkiä mistään muualta kuin meiltä”, hän lisää.

”Asiakas saattaa tulla meille turhautuneena esimerkiksi teetettyjen pohjallisten kanssa kierrettyään ensin lukuisia kenkäkauppoja. Muualla pohjallinen ei ole mahtunut yhteenkään kenkämalliin, mutta meillä se mahtuu vaikka kuinka moneen. Kaikissa kengissämme on irrotettava pohjallinen, jotta tilalle saa oman.”

Joskus asiakas on astellut liikkeeseen pelkät muovipussit jalassaan. 

”Asiakaskunnassamme erottuu erityisesti kaksi ryhmää: he, jotka tarvitsevat ongelmajalkoihinsa edes jotkin kengät, ja he, jotka arvostavat mukavuutta ennen kaikkea”, Lea Byysing luonnehtii.

Kenkä-Ralen perustamisvuodesta ei ole varmuutta, mutta tiedetään, että kaupan historia ulottuu sotien jälkeisiin vuosiin 50-luvulle. Silloin Runeberginkatu 55:een avautui suutarinliike, joka myöhemmin alkoi myös myydä kenkiä.

Kaikkien jalat eivät kuitenkaan kanna myymälään asti: Kenkä-Ralen myynnistä 10 prosenttia tulee verkkokaupasta. Verkossakin kysyntää on enemmän erityisjalkineille kuin tavallisille kenkämalleille. 

”Jos jalkojen koossa on esimerkiksi keskinäistä eroa tai jaloissa nivelmuutoksia, on haasteellista löytää kenkää verkosta ainakaan omin päin. Ohjeistamme asiakkaita myös puhelimitse, mutta etäpalvelun parantaminen on seuraava kehityksenkohteemme”, Lea Byysing sanoo.

Parhaillaan haussa on neljäs työntekijä, jotta Byysingien omaa aikaa vapautuisi verkkokaupan ja sen toiminnallisuuksien kehittämiseen. Jo nyt verkkosivuilta löytyy vinkkejä ja ohjeita kenkien valintaan ja hoitoon sekä säännöllisesti päivittyvä blogi.

Selvitetään lopuksi vielä yksi asia: kuka se Rale oikein on?

”Rale oli Raimo Lenkkeri, joka otti vaimonsa Marjan kanssa kaupan hoitaakseen vuonna 1976 ja nimesi sen itsensä mukaan. Meille Rale on kuka tahansa, joka arvostaa jalkojen hyvinvointia, laadukkaita kenkiä ja yksilöllistä asiakaspalvelua.”


Teksti Johanna Rämö
Kuvat Ella Kiviniemi ja Kenkä-Ralen arkisto

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.