Tulevaisuuden vaatteita syntyy jo Suomessa. Marimekko on saanut valmiiksi demomalliston, johon on käytetty kotimaista kuituinnovaatiota.


Fashion Finland on seurannut tiiviisti uusien suomalaisten tekstiili-innovaatioiden kehitysvaiheita. Ioncell, Infinited Fiber, Metsä Spring ja Spinnova ovat kaikki mullistamassa muotiteollisuutta uusilla puu- ja sellupohjaisilla materiaaleilla. Kehitystyö vaatii aikaa, mutta nyt on otettu merkittävä askel eteenpäin.

Spinnova ja Marimekko esittelivät eilen ensimmäiset puupohjaisesta Spinnova-kuidusta tehdyt painokuosiset vaatteet. Demomallistossa nähdään Marimekon klassikkokuoseja: tasaraitaa ja unikkoa.

– Nämä ovat ensimmäiset vaatekappaleet, joissa päästään todistamaan se, että kuitu todella soveltuu printtipainatuksiin. Tämä on iso askel, koska nyt nähtiin, että näinkin vaativa asia pystytään toteuttamaan, kertoo Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen.


Marimekko on suunnitellut, painanut ja valmistanut vaatteet Marimekko-talossa Helsingin Herttoniemessä. Suunnittelusta vastaa Riikka Buri. Marimekon mukaan valmistus vei vain muutamia viikkoja, mutta prosessina demomalliston luominen on ollut pitkä. 

Marimekon ja Spinnovan yhteistyö alkoi jo vuonna 2017. Se kertoo, kuinka hidasta uusien kuitujen testaus ja saaminen vaatetuotantoon on. Tekijät ovat olleet arkisten kysymysten äärellä; miten kuitu kestää käytössä, voiko kuitutuotteen pestä normaalisti, miten kuitu pärjää vaihtuvissa sääolosuhteissa.

Spinnovan teknologialla puusellu muunnetaan tekstiilikuiduksi ilman liuotusprosesseja tai haitallisia kemikaaleja. Menetelmä on merkittävästi ympäristöystävällisempi kuin esimerkiksi puuvillan tuotanto, joka vaatii 99 prosenttia enemmän vettä kuin Spinnova-kuidun tuotanto. Spinnovasta tehty kangas on myös täysin kierrätettävä: se maatuu nopeasti.

Marimekolta kerrotaan, että mallisto saattaa olla esillä brändin tapahtumissa lähitulevaisuudessa. Toiveissa on, että kahden vuoden kuluttua Spinnova-kuidusta tehty mallisto saataisiin kuluttajamyyntiin. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan vielä ole.

Porasen mukaan Spinnovan seuraavana vaiheena on kaupallistaa tuotetta ja kasvattaa tuotantovolyymia.

– Käytännössä tämä tarkoittaa investointeja teollisiin tuotantolaitoksiin. 

Askel siihen suuntaan tapahtunee jo aivan pian. Spinnova keräsi 11 miljoonan euron rahoituspotin nykyisiltä omistajiltaan viime vuoden lopulla.


Teksti Ida Rantala Kuvat Marimekko

2 kommenttia

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.