Ihminen on ahne ja itsekäs, mutta on hän myös kekseliäs. Maapallo kaipaa kipeästi muutoksia, jotta luonnonvaroja ei turhaan tuhlattaisi eivätkä jätevuoret kasvaisi. Ja keksintöjä on alkanut tulla.


Muotialan käytetyimmät materiaalit ovat puuvilla ja polyesteri. Puuvillan tuottaminen vaatii runsaasti vettä, kasvupinta-alaa ja luonnonvaroja. Polyesteri valmistetaan maaöljystä, joka on uusiutumaton luonnonvara. Kumpikaan materiaali ei siis kanna kauas tulevaisuuteen. Teknologisia edistysaskeleita on kuitenkin jo otettu, ja vain taivas on rajana, kun muoti-, tekstiili- ja teknologiayritykset etsivät uusia materiaaliratkaisuja vaateteollisuuden tarpeisiin.

Suomi kulkee edellä erityisesti puupohjaisten materiaalien kehittäjänä. Julkisuudessa on jo esiintynyt kuituteknologiayhtiö Spinnova, joka on kehittänyt selluloosapohjaisia kuitutuotteita tekstiilialan käyttöön. Spinnovan patentoitu menetelmä ei sisällä lainkaan haitallisia kemikaaleja, vaan raaka-aineina käytetään FSC-sertifioitua puuta ja jätevirtoja. Yhtiö keräsi hiljattain 11 miljoonan euron edestä kasvurahoitusta ja on nyt aloittamassa ”maailman ekologisimmaksi” kutsumansa tekstiilikuidun kansainvälisen kaupallistamisvaiheen. Jyväskylässä sijaitseva pilottitehdas tuottaa parhaillaan kuitua Spinnovan brändikumppaneiden testattavaksi. Kumppaneina ovat tällä hetkellä suomalaiset Marimekko ja Touchpoint sekä norjalainen Bergans.

Spinnova on yhdessä Fortumin kanssa kehittänyt uutta tekstiilikuitua myös vehnänoljesta eli maatalousjätteestä. Ensimmäiset vaatteet esiteltiin Vancouverin Textile Exchange Sustainability -konferenssissa lokakuussa. Spinnovan viestintäpäällikön Emmi Berlinin mukaan prosessi on edennyt nopeasti, koska tekniikkaa on sama kuin selluloosapohjaisen kuidun valmistuksessa. Yhteistyökumppaneita etsitään ja tämäkin tuote on tarkoitus kaupallistaa.

– Vehnänoljesta valmistettu kuitu kiinnostaa monia, sillä sen valmistamiseen ei tarvita puuta ja sen valmistuksen ympäristövaikutus on merkittävästi pienempi kuin muissa prosessointiteknologioissa, kertoo Berlin.

Ioncell-kuitu on yksi lähitulevaisuuden materiaalilupauksista.
Green Banana Paper valmistaa pienasusteita banaanikuidusta.


Suomessa on kehitteillä Spinnovan kuitutuotteiden lisäksi muitakin uusia sellu- ja puupohjaisia kuituja, joissa on mietitty raaka-aineiden ekologisuutta. Start up-yritys Infinited Fibren kuitua nimitetään selluloosakarbamaatiksi ja sen raaka-aineina käytetään kierrätystekstiiliä tai -kartonkia sekä sellumassaa. Myös Aalto-yliopistossa kehitetyn Ioncell-F- kuidun raaka-aineena käytetään selluloosaa ja kierrätyspuuvillaa. Rouva Jenni Haukion viime vuoden Linnan juhlien puku oli valmistettu Ioncellista. Nyt kuidulle kaavaillaan koelaitosta, joka käynnistyisi ensi vuonna.

Muotiteollisuuden käyttöön soveltuvia uudenlaisia kuituja kehitetään myös maailmalla. Puupohjaisten materiaalien sijaan innovaation ydin on löydetty hedelmistä ja ruokateollisuuden tutuista ainesosista.

Italialainen muotitalo Salvatore Ferragamo lanseerasi jo kaksi vuotta sitten vaatemalliston sitrushedelmien kuorista. Kuoret olivat mehutuotannon ylijäämää. Brittiläinen muotitalo Stella McCartney on kehittänyt bioteknologiayritys Bolt Threadsin kanssa laboratoriovalmisteisen silkin, jossa materiaalina on hyödynnetty hiivaa. Innovaatioyritys The Apple Girl kehittää parhaillaan omenanahkaa omenamehun valmistuksessa ylijääneestä hedelmälihasta. Testimielessä omenanahasta on jo valmistettu rannekoruja ja laukkuja.

Kosraen saarelta, Mikronesian liittovaltiosta, lähtöisin oleva lifestyle-brändi Green Banana Paper valmistaa vegaanisia lompakoita, laukkuja ja paperia banaanikuidusta. Hedelmiä hyödyntää myös Ananas Anam -niminen yritys, joka on kehittänyt luonnonmukaista, nahantuntuista materiaalia ananaksen lehdistä. Piñatex -niminen materiaali on saatu myytyä jo useille kymmenille vaate-, kenkä- ja huonekalualan yrityksille.

Uusien innovaatioiden käyttöönotto tapahtuu pienin askelin. Käyttöominaisuuksien testaaminen ja kestävyyden parantaminen voivat olla monivuotisia prosesseja, ja siksi muotiteollisuudessa uudet materiaalit tuodaan useimmiten aluksi myyntiin rajattuina erikoiserinä ja pienmallistoina. Mutta kehitys on kuitenkin jo käynnissä ja tutkijat liikkeellä.


Teksti Petra Eskola Kuvat Salvatore Ferragamo, Aalto-yliopisto, Green Banana Paper

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.